BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Bol.com kijkt ook Temptation Island – Corporate Humanization

Sport, reality TV, Donald Trump en Drake. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waar de ‘gewone mens’ het over heeft bij het koffiezetapparaat op het werk. Of op WhatsApp, of social media, of RTL Boulevard. Naast het inhoudelijk discussiëren over of Donald Trump nu een goede president is of niet, vinden we het vooral fantastisch om grapjes te maken over z’n kleine handen of over hoe hij een flesje water drinkt. Dat vinden we allemaal prachtig, en terecht. Tussen de advertenties van bedrijven door lachen we om memes,  taggen we onze vrienden in deze posts, en verspreiden ze op Whatsapp. Intussen doen bedrijven vrolijk mee. Hoe, wat, en waarom? Dat lees je in deze blog over Corporate Humanization.  

Viral gaan op social media

Als het gaat over de marketingstrategieën van bedrijven in de moderne tijd hoor je waarschijnlijk vrij vaak de term 360 graden-marketing. Als je iets wil verkopen moet je overal aanwezig zijn om in eerste instantie de aandacht te trekken van de consument. Social media is hier natuurlijk een onmisbaar onderdeel van. Er zijn talloze papers (en blogs) die beschrijven dat bedrijven actief moeten zijn op social media. In de basis wordt social media vooral gebruikt om een groter publiek aan te spreken en ervoor te zorgen dat de advertenties sneller en goedkoper bij de juiste consumenten terecht komen. Ook draaien bedrijven hele marketingcampagnes waarin ze social media gebruiken om de consument betrokken te laten raken bij het merk. Deze vorm van engagement marketing (wat we in een vorige blog al eens besproken hebben) komt pas echt goed tot haar recht als de consumenten online hun connecties daar ook bij betrekken. Daarmee kan de campagne, en het bedrijf, pas echt ‘viral’ gaan.  Viral gaan is natuurlijk iets waar veel bedrijven van dromen; dat bijna iedereen het over je merk heeft, al is het maar één dag. 

Corporate humanization – “hello fellow humans”

Hoe zorg je nou dat consumenten zich betrokken voelen bij een bedrijf? Een van de antwoorden is simpel: doen alsof het bedrijf dezelfde waarden, idealen en interesses heeft als de doelgroep. Met andere woorden, het bedrijf moet zich bezig houden met dezelfde dingen die de doelgroep ook interessant vindt en daar op eenzelfde manier op inspelen. Corporate humanization heet het met een duur woord. Een perfect voorbeeld wat recentelijk voorbij kwam is natuurlijk Bol.com. Na een aflevering van Temptation Island waarin het een en ander goed mis ging (ik zal geen spoilers geven, mochten er lezers zijn die dit soort dingen heel serieus nemen), plaatsten ze op hun eigen Facebook-pagina een grap die extreem gevat was. Het effect was er dan ook naar, de teller staat inmiddels bijna op 90.000 likes. De andere posts op de pagina (waarvan de meeste toch van vergelijkbaar 9GAG-niveau zijn) halen bijna nooit meer dan 10.000 likes. Die andere posts zijn dus niet zo succesvol, maar geven wel aan dat hier een specifieke strategie achter zit waar een aantal mensen op de marketingafdeling zeer goed over nagedacht hebben. Let ook even op de tijd van de post; 15 maart op 21:30, toen de desbetreffende aflevering net met de aftiteling bezig was. Deze grap lag dus zeker al een aantal uurtjes op de plank. Ook valt op dat op de meeste reacties onder de post net zo gevat gereageerd wordt door bol.com zelf.

 

 

Slimme marketingstrategie of doorzichtig?

Zoals eerder aangegeven zijn bedrijven dus druk bezig om social media te gebruiken om ‘menselijk’ over te komen. De medewerkers van Coolblue doen erg hun best om ‘grappig’ te reageren op vragen/opmerkingen van klanten, en Chocomel maakt woordgrapjes die af en toe op het randje zijn. Sommige internationale bedrijven hebben zelfs Twitter-oorlogen waarbij ze een kerndreiging van Donald Trump gebruiken om likes te krijgen. Alles is geoorloofd tegenwoordig. De vraag is nu of dit een slimme marketingtactiek is of juist heel doorzichtig. Dat is lastig te beantwoorden, maar ik denk persoonlijk dat er een nuance bestaat in deze uitingen. Natuurlijk kun je er als consument van uit gaan dat iedere post op social media van een bedrijf een commercieel doel heeft. Ik denk dat de posts zoals die van Bol.com soms zeer goed kunnen werken zonder dat mensen meteen “Advertentie!” roepen. Ze kunnen waarschijnlijk zelfs leiden tot een beter imago van het bedrijf (en social media awards). Aan de andere kant kunnen sommige posts of reacties te geforceerd of ongemakkelijk overkomen, waardoor menig consument hoofdschuddend verder door de nieuwsfeed scrolt. Dat willen bedrijven natuurlijk voorkomen. 

Altijd op zoek naar aandacht, ook in de toekomst.

Corporate humanization als vorm van marketing zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen. De social media awards zijn inmiddels prijzen geworden waar bedrijven oprecht trots op kunnen zijn. Daarnaast zijn er niet voor niets banen als social media expert, waarbij in sommige gevallen ‘kennis van memes en internet-culture’ een vereiste is. ‘Viral gaan’ zal altijd een doel blijven van bedrijven, en afhankelijk van de interesses van de doelgroep zullen de marketingstrategieën daar op aangepast worden. Ik kijk in ieder geval al uit naar de posts, jij ook?

 

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Een gedachte over “Bol.com kijkt ook Temptation Island – Corporate Humanization

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.