BlogMarkethings.net recenseert

Brand feelings

 

Volgens de theorie van Giep Franzen zijn alle soorten (televisie)reclames onder te verdelen in zeven modellen. Modellen die hij behandeld zijn o.a. het sales response model dat zal leiden tot direct behavior of het persuasion model, wat vooral op korte termijn het consumentengedrag zou moeten veranderen. Vandaag echter, gaan we het emotions model eens van dichterbij bekijken. Via dit model zouden vooral de “brand feelings” moeten worden beïnvloed, ik ben benieuwd.

Om deze brand feeling te creëren zouden de reclames aan 3 karakteristieken moeten voldoen. Ten eerste moet er geen informatie verstrekt worden, beginnen en benadrukken van het merk zelf en daarnaast zou het moeten aansluiten bij het (dagelijkse) leven van de consument. Op deze manier kunnen er speciale gevoelens gekoppeld worden aan een merknaam, en kunnen deze gevoelens ingezet worden bij toekomstige reclames.

Hieronder 3 reclames waarbij merken emoties inzetten om een band te creëren met de consument.

 

  1. “To show the reality we face everyday”

 

Voor iedereen die deze reclame nog niet heeft gezien, het is de moeite waard. Geïnspireerd op een commercial van Apotek Stockholm, heeft het Barncancer fonden een reclame gemaakt over de harde realiteit die kanker met zich meebrengt. Ikzelf ben na het zien van deze commercial iedere keer weer even stil. In het begin zien we de consumenten nog lachen, maar wanneer de realiteit onthuld wordt, zien we ook alle gezichten veranderen, waarbij ook gelijk op mijn eigen gevoelens wordt ingespeeld. Even wordt je weer met beide voeten op de grond gezet. De reclame is over het algemeen zeer visueel, weinig tekst en het brengen van de boodschap wordt gedaan door middel van het laten voelen van emoties. Verder sluit het aan op het leven van de consument, zoals vermeld krijgt er iedere dag een kind de diagnose kanker. Dit maakt dat het een onderwerp zou moeten zijn dat besproken moet worden. Het beginnen en benadrukken van het merk ontbreekt, maar naar mijn mening omdat het overbrengen van de boodschap en het doneren belangrijker is dan naamsbekendheid.

4/5 sterren

 

  1. Summer love with Coca-Cola

 

Dan gaan we het nu even over een andere boeg gooien. De klassieker onder het gebruik maken van emoties is toch wel Coca-Cola. Wie kent nou niet de kerst reclames waarbij er een warm gevoel gecreëerd wordt door middel van het drinken van een fles Coca-Cola. Vandaag de zomer-editie van afgelopen jaar. De reclame verstrekt geen informatie over het product zelf, er worden slechts quotes genoemd die te maken hebben met de zomer, zoals fun en ice. Zo houden ze het overzichtelijk en simpel, geen informatie over grondstoffen of iets dergelijks. Daarnaast begint de reclame met een glas van Coca-Cola, en is het merk dus prominent in beeld, check. Ook kan iedereen zich wel iets voorstellen van de situatie in de reclame, ontspannen genieten met vrienden van een mooie zomerdag, ook aansluiten op het dagelijks leven wordt afgetikt in deze reclame. Een sterke reclame die op emoties op een goede manier inzet. Dit zou er dan ook voor moeten zorgen dat verdere reclames die minder op emoties richten, toch de echte Coca-Cola happiness oproepen.

Probeer het zelf uit met de verkorte versie (niet op emoties gerichte) van de zomer-reclame 2017.

5/5 sterren

 

  1. “De basis voor iets goeds”

 

Als laatste vandaag, een iets oudere reclame, maar wel een die duidelijk weergeeft hoe bedrijven nou precies gebruik maken van emoties in reclames. Deze reclame is dan ook eerder gericht op de eerdergenoemde “brand feelings” dan het aanprijzen van een specifiek product. Ook al begint de reclame niet met het merk, binnen 10 seconden hebben we de HONIG verpakking al duidelijk gespot in de boodschappen tas. Verder sluit de reclame goed aan op het drukke hedendaagse leven. De tablets en telefoons worden op tafel gelegd om gezellig met zijn alle te kunnen eten. Ook aan het laatste kenmerk wordt voldaan, geen productinformatie wordt verstrekt, puur het merk en gevoel naar voren brengen en zorgen dat deze blijven hangen in het hoofd van de consument. Wat mij betreft een goed voorbeeld van hoe een bedrijf emoties kan inzetten om een speciale band met de consument te creëren.

4,5/5 sterren

Conclusie

Dan waren dit alweer de drie reclames die ik jullie wilde laten voelen vandaag. Wat mij vooral heeft verbaasd is het feit dat alle 3 de reclames zo goed als volledig aan de karakteristieken voldeden, wat zou kunnen betekenen dat de marketeers vandaag der dag ook deze modellen nog steeds toepassen.

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.