Blog

Brands – Rituals, ook Hollandse trots

rituals logoHet verbaasde mij toen ik hoorde dat Rituals een Nederlands merk is, waarschijnlijk vooral door het inmiddels internationale imago van het cosmeticabedrijf. Hier het hele succesverhaal van deze Nederlandse onderneming.

Rituals is in 1999 bedacht en opgericht door Raymond Cloosterman aan de hand van een vrijwillige meerdaagse brainstorm sessie met trendwatchers en experts uit de cosmetica-industrie in Parijs. Cloosterman werkte destijds bij de afdeling ‘Home en Personal Care’ van Unilever, maar Unilever vond het concept van Rituals te ingewikkeld en wilde het zelf niet opnemen en uitvoeren. Wel werd het aandeelhouder en heeft Unilever er voor gezorgd dat het merk financieel van de grond kwam. Zo kon Cloosterman in 2000 de eerste Rituals vestiging openen in Amsterdam. Inmiddels is er een winkel te vinden op ieder groot station in Nederland en komen er wereldwijd steeds meer winkels bij.

De vier pijlers van Rituals zijn kwaliteit, design, parfum en prijs. Vooral de specifieke geuren kenmerken Rituals, zoals de geliefde geurstokjes die menig huishouden in Nederland in de kamer heeft staan. Hiervoor zijn de beste parfumeurs ingezet. Daarnaast is het bijzonder dat Rituals het eerste merk ik wat home en body combineert. Het gaat om de ervaring van de dagelijkse routine om te toveren in rituelen. Hierbij moeten je lichaam en je omgeving in balans zijn is het idee van Rituals.

rituals_578

Per toeval is het bedrijf een grote business-to-business weg ingeslagen. Tijdens de beginfase van Rituals werd er iets te enthousiast geproduceerd waardoor het magazijn vol lag met producten terwijl er nog te weinig winkels geopend waren om alles te kunnen verkopen. Als alternatief werden de producten aangeboden bij bedrijven voor kerstpakketten, verjaardagscadeaus en dergelijke. Dit bleek zo’n succes dat dit nog steeds één van de belangrijkste takken is binnen het bedrijf. Ook werkt Rituals samen met luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, waarbij mensen in de businessclass een Rituals verzorgingspakketje krijgen. En ook worden er verzorgingspakketten aangeboden in hotels, waaronder het Amsterdamse Amstel Hotel.

Dat Rituals in 13 jaar tijd kon uitbloeien tot zo’n groot succes had Unilever niet verwacht. Ook voor Cloosterman is het een verassing. Het businessplan was echter erg sterk en heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Opvallend is dat Rituals nauwelijks reclame maakt. Zoeken naar een commercial van Rituals op YouTube levert weinig op. Blijkbaar is het merk al in de fase waar naamsbekendheid genereren niet eens meer nodig is.

Dit artikel is geschreven door Minke Kiers en mogelijk gemaakt door informaatie.nl

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.