Blog

Browser Wars: de strijd tussen Chrome, Firefox en Internet Explorer

Internetbrowsers, we gebruiken ze iedere dag zonder er veel op te letten. We zijn meer gefocused op de websites die we ermee kunnen bezoeken dan naar het programma dat we daarvoor gebruiken. Ondertussen is er een hevige strijd gaande tussen de verschillende browsers.

         


Firefox de nieuwe marktleider?

Internet Explorer van Microsoft was jarenlang de marktleider van de internet browsers. Met de komst van Firefox en Chrome ziet Internet Explorer echter haar marktaandeel steeds verder dalen. In Nederland is Internet Explorer nog wel de grootste browser maar wanneer er wordt gekeken naar Europa als geheel is opvallend genoeg Firefox de grootste webbrowser, zoals hier is te zien. Toch zie je regelmatig reclame voor Internet Explorer op tv en reclame voor Chrome op verschillende websites. Opmerkelijk dat het non-profit Firefox toch zo goed scoort.

Andere concurrenten: Chrome en de EU

Niet alleen Firefox wint terrein ten opzichte van Internet Explorer. Chrome, de browser afkomstig van Google groeit ook steeds verder. Deze hevige concurrentiestrijd die niet zo direct zichtbaar is zoals tussen Pepsi en Coca-Cola, zorgt toch voor een groot aantal veranderingen op de markt. Steeds meer nieuwe mogelijkheden komen vrij. Het lijkt erop dat de concurrentie op dit gebied inderdaad lijkt te zorgen voor innovatie.
Daarbij wordt Microsoft regelmatig op haar vingers getikt. Neelie Kroes heeft onlangs bepaald dat Microsoft niet automatisch Internet Explorer mag leveren zodat de consument vrij is in haar browser keuze. (Voor achtergrond hierbij klik hier).

Consequenties voor andere markten?

Mogelijk zijn dit de eerste tekenen van het afbrokkelen van de alleenheerschappij van Microsoft op het gebied van computersoftware. Nu het erop lijkt dat ze niet langer de grootste browser zullen zijn, en het openbreken van de markt voor innovatie zal zorgen, zou dit zomaar over kunnen slaan naar de markt voor bestuurssystemen. Met alle consequenties van dien… Interessant om te volgen hoe de marketingstrategieën zich gaan ontwikkelen mocht dat gebeuren.

Nog even een vrolijke noot...

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “Browser Wars: de strijd tussen Chrome, Firefox en Internet Explorer

  1. Leuk eerste blog van jouw kant, Max!

    Goede zaak dat nu ook andere browsers de ruimte krijgen. Chrome vind ik persoonlijk een prima browser. Internet Explorer en Firefox gebruik ik niet (meer).

  2. Ik gebruik zelf op dit moment Firefox, maar Chrome vindt ik op zich ook wel fijn. Om eerlijk te zijn heeft Internet Explorer niet mijn voorkeur, maar dat kon je misschien ook wel opmaken uit het plaatje onderaan 😉

  3. Interessant. Ik wist niet dat Firefox Europees gezien de grootste was. Ik ben zelf zeer tevreden over Chrome, en IE is inderdaad veruit de slechtste browser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.