BlogCommunicatieMarkethings.net recenseert

Carnavalsreclames 2019

 

Welkom bij weer een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Deze editie staat in het teken van carnaval; voor veel Brabanders en Limburgers het mooiste feest van het jaar. Officieel duurt het natuurlijk maar drie dagen, maar de echte liefhebbers beginnen op donderdagavond al (of nog eerder) en gaan door tot dinsdagnacht, en kijken nu alweer uit naar volgend jaar. Vind jij het ook jammer dat het is afgelopen? Gelukkig hebben we de reclamecampagnes en social media posts nog! Veel merken hebben namelijk ook ingespeeld op carnaval. Zie hier de leukste en opvallendste carnavalsreclames van 2019.

Criteria

Ik ga de campagnes beoordelen op de volgende criteria: originaliteit, hoe erg het leefde in Nederland en humor. Originaliteit beoordeel ik door te kijken of dit idee al ooit eerder is gedaan en hoe makkelijk andere merken het kunnen nadoen. Hoe erg het leeft beoordeel ik door te kijken naar hoeveel aanmeldingen, likes of reacties een campagne heeft gekregen. Humor is natuurlijk erg subjectief, maar ik ga ervan uit dat veel mensen dezelfde mening hebben als ik ;). Voor elk criterium kan een campagne twee punten krijgen. Ze kunnen dus een totaalscore krijgen van 6 punten.

Bavaria

Als eerste moeten we het natuurlijk hebben over Bavaria. Vorig jaar kwamen ze in het nieuws omdat ze wilden dat iedereen met carnaval vrij heeft (wat nog steeds een agendapunt moet worden in de Tweede Kamer), en dit jaar pakten ze het nog groter aan door op zoek te gaan naar Sjefkes Carnaval. Je kon genomineerd worden als je je met hart en ziel inzette voor carnaval, door bijvoorbeeld pakjes te naaien of een carnavalswagen te besturen. Dat dit initiatief ook erg leefde bleek uit het feit dat er meer dan 600 aanmeldingen kwamen. Hieruit werden er 100 geselecteerd door Bavaria en gekroond tot Sjef Carnaval. Wat mij betreft is dit het beste voorbeeld van content marketing met carnaval. Op originaliteit scoort deze campagne goed, dus ze krijgen van mij twee punten. Aangezien er zoveel aanmeldingen waren kan wel veilig stellen dat het ook erg leefde in Nederland, dus weer 2 punten. Als laatste was deze campagne niet perse grappig, maar wel erg leuk vond ik. Daarom krijgen ze voor humor 1 punt. Deze campagne krijgt dus een totaalscore van 5 uit 6 punten.

 

Als je wilt weten hoe de uitreiking eraan toeging, kijk dan dit filmpje.

 

Jägermeister

Jägermeister had dit jaar een BN’er ingehuurd om aan iedereen van ‘boven de rivieren’ de regels van carnaval uit te leggen. Ze hadden hiervoor Steven Brunswijk gestrikt, ook wel bekend als Braboneger en van zijn deelname aan Expeditie Robinson. Ze hadden een aantal video’s gemaakt, waarbij in de eerste video drie ongeschreven regels werden uitgelegd en in vijf andere video’s telkens nog één. Daarbij maakten ze ook nog even reclame voor de gouden ketting die je gratis bij een fles Jägermeister krijgt. Ik moet zeggen dat ik het idee leuk vind, Steven Brunswijk is ook erg grappig, maar die regels slaan eigenlijk helemaal nergens op. Dat had beter en leuker gekund, naar mijn mening. Dat de rest van Nederland dat ook vindt, is te zien aan de relatief lage respons die het merk heeft gekregen op de laatste drie video’s op Facebook. Op originaliteit scoort deze campagne gemiddeld: er zijn genoeg blogs en vlogs te vinden waarin de ‘regels van carnaval’ worden uitgelegd, maar de uitwerking in deze campagne is wel uniek. Deze campagne krijgt dus 1 punt voor originaliteit. Het eerste filmpje werd goed bekeken, maar dat komt ook doordat het gesponsord was. De laatste 5 filmpjes leefden veel minder, dus krijgen ze voor mij hier ook 1 punt voor. Als laatste vond ik het ook niet echt grappig, dus ze krijgen 0 punten voor humor. Een totaal score van 2 uit 6.

 

Bol.com

Bol speelt altijd erg leuk in op de actualiteit en dat deden ze deze carnaval ook weer. Ze hebben voor een aantal Brabantse en Limburgse steden een post gemaakt waarin ze inspelen op iets uit die stad met carnaval. Daarbij hebben ze die berichten ook gesponsord per regio, dus ik, woonachtig in Tilburg, kreeg de post over de Kruikenmunten te zien, en mijn neef die in Sittard woont kreeg de post met de Sjpaspas (ik heb ook geen idee hoe je dat uitspreekt) te zien. Slim! Qua originaliteit scoren deze posts goed: 2 punten. Het leeft ook erg in Nederland, onder andere doordat het gesponsord was per regio, dus 2 punten. Ik vind de posts ook erg leuk bedacht, maar ze zijn eigenlijk alleen maar leuk als jij in een van de regio’s woont. Daarom krijgen ze van mij 1 punt voor humor. Een totaalscore van 5 uit 6 punten. Zie hieronder een aantal van de posts.

 

Dit waren de campagnes die mij het meest opvielen. Ben jij het met me eens qua scores? En welke reclame vond jij het beste deze carnaval?

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.