BlogCelebrity endorsementCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Cashen met Temptation Island

Het is stiekem de guilty pleasure van vele jongeren: Temptation Island. Afgelopen donderdag begon weer een nieuw seizoen op RTL 5 en de kijkcijfers zijn wederom enorm. Veel mensen hebben een afkeer tegen de platte en ordinaire show. Maar Temptation Island is typisch een geval van: ‘you hate it or love it’. De show heeft inmiddels vele trouwe volgers. Zo verdient niet alleen RTL 5 haar geld terug, maar ook de ‘sterren’ zelf met hun vele volgers. Hoe komt het toch dat deze, door vele als ordinair bestempelde show, het toch (financieel) goed doet? 

Sensatie

Het concept is vrij simpel: stuur 4 koppels naar een Thais eiland, haal de koppels uit elkaar en omring ze met een aantal schaars geklede, hongerige verleiders en verleidsters. Plaats heel het feestje in een luxe villa met een zwembad en bespaar niet op alcohol. Roer al deze ingrediënten door elkaar, en je hebt drama, bedrog, halfnaakte mensen die cognitief een tikje minder bedeeld zijn en een hoop sensatie. Een ideale formule om veel jongere kijkers aan te trekken.

temptation 2019

Stijgende kijkcijfers

Vorig jaar trok het programma gemiddeld 720.000 kijkers per aflevering. Dit is inclusief later terugkijken, iets wat de jongere doelgroep veel doet. Vorig jaar kwam het programma zelfs voor het eerst in de kijkcijfer top 15, iets wat de show sinds 2002 nog niet gelukt was. Vorige week donderdag startte het programma gepresenteerd door Rick Brandsteder en de Belgische Annelien Coorevits met ongeveer 600.000 kijkers (alleen op tv al). Zelfs de nabeschouwing (Temptation Talk), direct na Temptation Island uitgezonden, trok vorig jaar 300.000 kijkers. Ja, er is zelfs een nabeschouwing.

temptation videoland

Videoland

Het aanspreken van de juiste doelgroep zorgt wel voor het (financiële) succes. Zo was het een slimme zet om vorig jaar een nieuw seizoen van Temptation Island alleen op Videoland uit te zenden. De engagement in het publiek was al enorm, dus de kans dat er een abonnement van Videoland werd afgesloten was aanwezig. Onder het mom van Temptation Island ‘VIPS’ zouden de kijkers extra gestimuleerd moeten worden om een abonnement aan te schaffen. Zelfs het vaste presentatoren duo werd ingewisseld voor Yolanthe Sneijder-Cabau van Kasbergen en Kaj Gorgles. De ‘VIPS’ waren echter niet heel important: Niels en Rosanna (van een eerder seizoen Temptation), Amije en Donny Roelvink, die de gele zwembroek van zijn vader thuis had gelaten en Ruud en Rowena van Utopia. Niet bepaald de mensen waar je op gehoopt had. Deze versie werd vorig jaar uitgezonden en leverde RTL wel een hoop extra abonnementen op. En zo’n Videoland abonnement kost je toch al gauw €8,99 per maand. Dit tikt dus lekker aan voor RTL. De kans dat RTL zulke praktijken in de toekomst gaat herhalen (wellicht met een andere show) is aannemelijk gezien de stijging in abonnementen en dus inkomen.

temptation videoland

Corporate Humanization

Niet alleen verdient RTL zijn centjes aan deze show. Zo verdienen de deelnemers inmiddels hun geld met hun vele snabbels en volgers. De deelnemers, zowel verleiders als (ex) koppels, hebben al snel 100.000 volgers op hun Instagram accounts. Door mee te doen aan Temptation Island hebben de deelnemers zichzelf omgedoopt tot ware ‘influencers’. Hiermee verdienen ze dan ook makkelijk de kost. Andere bedrijven spelen ook in op het succes van Temptation Island. Adverterende bedrijven houden zich bezig met dezelfde dingen die de doelgroep ook interessant vindt en speelt daar op eenzelfde manier op in, ook wel Corporate Humanization genoemd. Meer hierover lees je in de blog van Jeroen. Hierin wordt al duidelijk gemaakt hoe Bol.com op de avonturen van deelnemer Tim inspeelde. Ook Chocomel maakte gebruik van de dolle avonturen van Tim en maakte deze video ter promotie van een spray tan (een 1 april grap bleek later). Waar Chocomel normaal gesproken rond de 200.000 kijkers voor een Facebook filmpje krijgt, kreeg het met Tim in de hoofdrol maar liefst 2,4 miljoen kijkers.

Al met al is Temptation Island dus een daverend succes. Het is dus niet alleen kijkers lokken met spannende, simpele, ordinaire en platvloerse televisie. Er is daadwerkelijk over nagedacht en RTL wint hierin niet alleen aan populariteit, maar ook waar het om draait: geld. Dit geldt overigens ook voor de deelnemers. Zij worden na hun deelname royaal beloond voor de gesponsorde foto’s die ze plaatsen en andere activiteiten die ze ondernemen. Plus, de kijker heeft vertier. Een win-win-winsituatie zou ik zeggen.

Bronnen:

https://www.parool.nl/kunst-en-media/temptation-island-verleidt-vooral-hoogopgeleide-kijker~a4581337/

https://www.mediacourant.nl/2018/03/temptation-island-voor-het-eerst-ooit-in-kijkcijfer-top-15/

The following two tabs change content below.
blank

Mart Janssen

Mart studeert Marketing Management aan de Universiteit en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Zijn interesses zijn onder andere te vinden in consumentengedrag, online marketing en de FMCG-branche.
blank

Laatste berichten van Mart Janssen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.