BlogMarkethings.net recenseert

Beroemd en Betrouwbaar?

herman-den-blijker

 

Welkom bij de derde editie van “Markethings.net recenseert”! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er op dinsdag, om stipt 15.00 uur, een nieuwe “Markethings.net recenseert”. Binnen een bepaald thema worden minimaal vier voorbeelden gerecenseerd. In deze editie geef ik mijn mening over het thema: celebrity endorsement op de Nederlandse televisie. Welke sterren schitteren in de commercials op de Nederlandse televisie? En hoe geloofwaardig zijn deze sterren?

In maart van dit jaar besprak collegablogger Jannick hoe het niet moet met celebrity endorsement. Radio Dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga raadden middels een blog de bedden van Swiss Sense aan en deden dat volgens Jannick ‘tenenkrommend slecht’. Vanuit de marketingliteratuur kunnen we drie factoren onderscheiden die bepalen of een bekend persoon geloofwaardig overkomt: deskundigheid, betrouwbaarheid en de fit tussen het merk en de endorser. Let’s go!

 

Commercial 1: Rivella (Doutzen Kroes)

Het van oorsprong Zwitserse frisdrankmerk Rivella heeft voormalig Victoria Secret-model Doutzen Kroes gestrikt voor haar commercials. Rivella staat voor puur en naturel. ‘Echte smaak heeft geen opsmuk nodig’. Aangezien Doutzen Kroes van nature een mooie vrouw is (dit is wetenschappelijk bewezen), heeft zij geen make-up of de duurste en mooiste designerkleding nodig. Haar natuurlijke schoonheid is er, ook al draagt ze een trui in deze commercial. We mogen dus wel vaststellen dat er een goede fit is tussen het merk en de endorser. Veel mensen kennen Doutzen echter nog altijd als een supermodel die met vrij veel opsmuk in de media verschijnt. Dit kan ten koste gaan van de betrouwbaarheid van Doutzen Kroes in deze commercial. Over haar deskundigheid nog maar te zwijgen…

| Conclusie: 3,5 sterren |

 

Commercial 2: Blokker (Sarah Jessica Parker)

In deze commercial vertelt de Amerikaanse actrice Sarah Jessica Parker, voornamelijk bekend door haar vertolking van Carrie Bradshaw in de serie Sex and the City, hoe de winkels van Blokker haar leven hebben veranderd. Blokker is een retailer die voornamelijk huishoudartikelen verkoopt in Nederland en België. Blokker wilt haar propositie veranderen van oubollig naar een moderne winkel met A-merken en zelfs een webshop (in 2016 al!). En een frisse Sarah Jessica Parker zou ons op de hoogte moeten gaan stellen van deze rebranding van Blokker. Wat ik niet snap, is het feit dat ze een internationale actrice gebruiken die hoogstwaarschijnlijk nog nooit in haar leven bij een Blokker is geweest. Daarnaast raakt zij in zowel de serie als in de films van Sex and the City geen pot of pan aan.  Haar betrouwbaarheid is dus matig tot slecht, haar deskundigheid evenmin. De fit tussen Blokker en Sarah Jessica Parker is volgens de marketingafdeling van Blokker waarschijnlijk een perfecte match. Veel Nederlanders en Belgen, inclusief mijzelf, zien Blokker echter nog altijd als een oubollige winkel en zullen deze link dus niet meteen leggen. Er is hier dus sprake van matige fit tussen merk en celebrity.

| Conclusie: 2 sterren |

 

Commercial 3: LOI (Bram Moskowicz)

De Leidse Onderwijs Instellingen, kortweg LOI, hebben voor hun commercial uit 2011 de toenmalig topadvocaat Bram Moskowicz gescoord. In deze commercial botst Bram Moskowicz tegen een tractor aan. Op een scheve kenplaat na is er geen schade. Wanneer de bestuurder van de tractor ziet dat Bram Moskowicz zijn voertuig heeft aangetikt, voelt hij in één keer “Artikel 622, lid 2 van het Burgerlijk Wetboek” opkomen. Vervolgens komt de slogan van LOI in beeld: ‘Nederland wordt steeds slimmer’. Alhoewel Bram Moskowicz niet direct een product aanbeveelt, kan hij wel worden gezien als een deskundig en slim iemand. Hij heeft ten slotte veel kennis van zaken en heeft daardoor ook menig strafzaak gewonnen. Of hij als een betrouwbaar persoon wordt gezien in deze commercial valt te betwijfelen gezien zijn markante verleden met de belastingdienst/FIOD. Ook de fit tussen Bram Moskowicz en de LOI is niet heel sterk. Cynisch genoeg werd hij een jaar na het uitzenden van de commercial door de Raad van Discipline ontheven van zijn beroep als advocaat. Onder andere omdat hij niet genoeg studiepunten behaald had…

| Conclusie: 2,5 sterren |

 

Commercial 4: HAK (Herman den Blijker)

Sinds vorig jaar beveelt chef-kok Herman den Blijker de producten van HAK aan. Naast het aanbevelen van de nieuwe HAK bonencollectie is Herman den Blijker ook bekend van zijn vele Tv-programma’s, zoals onder andere ‘Herrie in de Keuken’ en ‘Herman Helpt’. De fit tussen Herman den Blijker en HAK is duidelijk en sterk. HAK verkoopt producten van goede kwaliteit, Herman den Blijker is een chef-kok en heeft dus verstand van goed en lekker eten. De deskundigheid van Herman den Blijker staat dus buiten kijf. Doordat het lijkt alsof Herman den Blijker twijfelt in de commercial, maar uiteindelijk toch kiest voor de bonen van HAK zou je hem ook als betrouwbaar kunnen zien. Hij benadrukt immers duidelijk dat niet hij de producten heeft samengesteld, maar dat HAK dat heeft gedaan. En dat hebben ze volgens Herman heel goed gedaan!

| Conclusie: 5 sterren |

 

Heb jij onlangs nog een celebrity gespot in een commercial waarvan je vindt dat hij of zij perfect in die commercial pastte? Of zag je juist een commercial waarbij de celebrity geen fit had met het merk? Deel dan vooral jouw mening! Reageer op dit artikel of stuur een mail naar markethingsnet@asset-marketing.nl!

 

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.