BlogCarrière Oriëntatie

Een kijkje in het leven van de Chairman bij Asset | Marketing

Geplaatst

asset marketing bestuur

Op het moment van schrijven van deze blog zijn Jasper, Fleur en Kirsten alweer 9 maanden bezig met hun bestuursjaar bij Asset | Marketing. Aan het begin van deze week hebben jullie de blog over de functie Penningmeester en External Affairs Officer al kunnen lezen. Deze keer is de beurt aan Jasper die alle ins en outs zal vertellen over het zijn van een Chairman bij Asset | Marketing.

De tijd is nog nooit zo snel gegaan als dit jaar. Het schrijven van een bestuursblog staat symbool voor het begin van het einde van je bestuursjaar. Voor mijn gevoel begon ik drie weken geleden. Ik leg in deze blog uit hoe het komt dat tien maanden als drie weken aanvoelen, wat ik in die drie weken gedaan heb en wat mijn ervaringen zijn met het doen van een bestuursjaar. Ook zal ik proberen uit te leggen wat de functie van voorzitter precies inhoud.

Het begon voor mij allemaal 12 juni 2018, de dag waarop onze announcement plaatsvond. Een spannende maar vooral hele leuke dag. Het begin van het meest diverse en enerverende jaar ooit. Doordat het zo divers is, is het ook moeilijk uitleggen in één blog. Toch ga ik het proberen aan de hand van de vastigheden die je als chairman van Asset | Marketing hebt en de minder standaard dingen waar je in zo’n jaar tegenaan loopt.

 bestuur asset marketing

Vastigheden

Tijdens een bestuursjaar zijn er een aantal vastigheden die je inbouwt om zo veel mogelijk structuur in je week te krijgen. Bijna iedere dag heeft één vast element in de dag zitten. Zo heeft de maandagochtend een bestuursvergadering waar de gehele week doorgesproken wordt met de rest van het bestuur. Deze start van de week zorgt ervoor dat iedereen meteen op de hoogte is van wat er speelt in alle commissies, organen van Asset, betreft ons beleid en andere zaken. Het is de verantwoordelijkheid van de voorzitter om deze vergadering te leiden en de structuur van de vergadering te waarborgen. In deze vergadering bespreken we ook zaken die de volgende dag in de algemene bestuursvergadering besproken wordt. Dit is een vergadering met alle voorzitters van Asset en de voorzitter van MAK. In deze vergadering worden zaken besproken die heel Asset aangaan. Het is de taak van de voorzitter om ervoor te zorgen dat de stem van het gehele bestuur van Asset | Marketing gehoord wordt in deze vergadering. Verder moeten we er samen voor zorgen dat Asset zo goed mogelijk haar leden kan bedienen.

Na deze twee grote vergaderingen op maandag en dinsdag heb ik op woensdag vergadering van de Asset Academy. Dit is het orgaan van Asset waar ik als voorzitter verantwoordelijk voor ben. Het orgaan zorgt vooral voor evenementen van Asset (zoals de Champions League, Pre-carnavals party, Kick-off, Gala etc.), we zorgen voor de marketing van Asset en we verzorgen de invulling van Asset tijdens de TOP-week. De Asset Academy bestaat uit alle vice-chairman en ikzelf. Het begeleiden van dit orgaan vindt ik als marketeer één van de leukste dingen om te doen.

De vastigheid die ik op donderdag heb is van kortere duur, maar een half uurtje namelijk. Dit komt omdat we op donderdag een recap houden van wat er besproken is in de bestuursvergadering. We zijn hier dit jaar mee begonnen en is enorm fijn om te kijken hoe het ervoor staat met grote projecten en evenementen die eraan komen. Zoals ik aan het begin van mijn blog aangaf, een bestuursjaar is enorm divers en er kan op donderdag al veel veranderd zijn ten opzichte van de vergadering op maandag. Hierdoor is een recap op donderdag van grote waarde voor ons bestuur dit jaar.

Als laatste de vrijdag, hierin is de vastigheid dat het iets rustiger is qua taken van Asset. Hierdoor hebben we als bestuur de tijd om aan ons beleid te werken. Hierdoor staat iedere vrijdagochtend standaard ingepland als ‘policy’ om leuke dingen voor de vereniging te kunnen doen.

agnda chairman asset marketing

Minder standaard dingen

Laat me beginnen met het benoemen dat geen dag hetzelfde is binnen Asset. Om de vastigheden heen is iedere dag anders. Binnen een bestuursjaar kom je voor enorm veel uitdagingen te staan waarvan je aan het begin van de dag nog niet wist dat je die uitdaging die dag zou hebben. Zo zijn er veel zaken vanuit de Asset Academy waar meteen op ingespeeld moet worden, maar ook problemen van het gehele bestuur die opgelost moeten worden.

Dan heb ik het nog niet gehad over de talloze evenementen waar je naartoe gaat. Zowel formeel als informeel zie je enorm veel verschillende dingen. Toch wordt je iedere keer weer blij als een evenement goed verloopt, zowel als je het zelf organiseert als wanneer een commissie er zijn uiterste best op heeft gedaan. Het is van grote

Ook zijn er een aantal meetings die je niet wekelijks hebt maar wel bij je functie horen. Zo heb ik één keer in de 2/3 weken een meeting met het Department van Marketing. Hierbij overleg ik met Anick Bosmans en Saskia Blijlevens wat we samen kunnen bereiken op de universiteit. Hieruit zijn dit jaar bijvoorbeeld twee alumni evenementen en twee master kick-offs voortgekomen.

Verder zit je als voorzitter ook in een nationaal orgaan van studieverenigingen op het gebied van marketing. Een keer in de 4 weken hebben we een skype call met als doel om kennis te delen. Ook organiseren we samen met hun de Nationale Marketing Strijd. Dit is het enige landelijke recruitment event op het gebied van marketing en is zelfs tweedaags.

Als laatste houd je als voorzitter ook het contact met de Raad van Advies en de Raad van Feedback. Die laatste bestaat alle bestuurders van vorig jaar en kan gezien worden als een orgaan waarmee we sparren over beleid en dagelijkse zaken. Een aantal keer per jaar hebben we s ´avonds meeting met de RvF om feedback te krijgen. Diezelfde avond meetings hebben we met de RvA, deze zijn vaak iets meer gericht op lange termijn en persoonlijke doelstellingen. Ook hebben we vanuit deze RvA een persoonlijk begeleider die regelmatig met je afspreekt om ervoor te zorgen dat jij als persoon groeit tijdens je bestuursjaar.

asset marketing

Waarom een bestuursjaar bij Asset | Marketing?

Meerdere redenen hebben mij ervan overtuigd om een bestuursjaar te gaan doen. Zo heb ik me tijdens mijn bestuursjaar kunnen oriënteren welke bedrijven bij mij passen en welke juist niet. Ook heb ik een aantal van deze bedrijven leren kennen zodat ik mijn netwerk heb kunnen verbreden. Daarnaast wordt je netwerk enorm verbreed door alle mensen die je leert kennen in Tilburg. Verder ben ik een bestuursjaar gaan doen omdat ik me daardoor enorm verbeterd heb op mijn organisatorische en soft skills. En last but not least, ik heb enorm genoten.

informal event asset marketing

Wat is het mooiste moment uit je bestuursjaar?

Ik vind het cliché om te zeggen maar er is niet 1 leukste moment uit mijn bestuursjaar geweest. Een bestuursjaar bestaat uit leuke en minder leuke periodes. Ik vond de periode waarin we ons eigen beleid mochten schrijven, aan het begin van het jaar, een geweldige periode. Je leert hierin enorm veel mensen kennen en ben ook nog eens strategisch bezig. Verder moet ik wel aangeven dat er weinig saaie periodes zijn. Nu komen we bijvoorbeeld net van EsCaW af en ben ik mijn tas alweer aan het inpakken om naar Taipei te gaan.

Wat is het belangrijkste leermoment?

Ik heb dit jaar het meest geleerd van mijn persoonlijke mentor vanuit de Raad van Advies. Deze neemt je mee naar wat je persoonlijk wil leren op een veel dieper niveau dan gewoon soft skills. Ze willen je helpen met het verbeteren van jou als persoon op een hele relaxte manier. Dit is een van de vele momenten geweest waarbij ik veel geleerd heb maar voor mij de meest waardevolle.

Meer informatie over een bestuursjaar?

Twijfel niet als je meer wil weten om ons een berichtje te sturen. Het is onmogelijk om zo’n divers jaar in een blog uit te leggen dus ik doe het graag met een kopje koffie erbij. Je kan me bereiken via mijn e-mail (chairman@asset-marketing.nl) of loop even langs bij gebouw E. Alles wat ik nu nog kwijt wil over mijn bestuursjaar bij Asset | Marketing is: ‘It’s really worth it’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.