Chiquita en de marketing van bananen

Bananen: ze zien er allemaal hetzelfde uit en smaken ook hetzelfde, of toch niet? Chiquita zet met haar marketing een gedifferentieerd product neer waardoor een banaan met de bekende blauwe sticker door de consument anders wordt waargenomen dan bananen zonder sticker. In deze blog kom je meer te weten over de marketing van Chiquita.

Bananen: allemaal hetzelfde?

Een banaan is een commodity: een massa-geproduceerd en ongespecialiseerd product. Elke banaan is geel (of in het begin groen en later bruin). Daarnaast is de kwaliteit uniform, zonder de kenmerkende blauwe sticker zou het voor veel mensen lastig zijn om een Chiquita-banaan te onderscheiden van een merkloze banaan, zowel op uiterlijk als op smaak. Maar juist door het toevoegen van een sticker aan de banaan en het uitvoeren van marketing campagnes gericht op emoties weet Chiquita loyale klanten aan zich te binden.
Chiquita logo

 

Miss Chiquita

De marketing van Chiquita begon met de introductie van Miss Chiquita in 1944. Deze ‘First Lady of Fruit’ was in haar begin jaren een soort stripfiguur die op TV en radio verscheen om consumenten te informeren over bijvoorbeeld de voedingswaarde en het rijpingsproces van de banaan. Ook huurde het bedrijf modellen in om op evenementen en in winkels Miss Chiquita te vertegenwoordigen en zo een gezicht te geven aan het merk.

Chiquita: de banaan met een blauwe sticker

Chiquita is het eerste bedrijf ter wereld die marketing- en branding-technieken toepaste op een banaan. In 1944 werd Miss Chiquita geïntroduceerd om het bedrijf een gezicht te geven. Miss Chiquita vormt het logo van het merk en staat natuurlijk ook op de blauwe stickers. De stickers met Miss Chiquita verschenen echter pas in 1963 voor het eerst op de bananen. Het is verbazingwekkend dat deze stickers tegenwoordig nog steeds met de hand op de bananen geplakt worden! Dit omdat machines te grof te werk gaan waardoor het kwetsbare fruit zou kunnen beschadigen.

Chiquita Minions

Chiquita en de Minions

Chiquita richt zich met haar merkstrategie en marketing campagnes op de emoties van de consumenten. Een slim gekozen marketingstrategie voor een merk dat zich wat betreft het product (bananen) moeilijk kan onderscheiden van concurrenten. Naast Miss Chiquita koppelt het merk ook via haar campagnes positieve gevoelens aan de banaan. Een goed voorbeeld hiervan is de campagne met de Minions (of Verschrikkelijke Ikke) die bekend zijn van de animatiefilm Despicable Me. Door stickers van deze animatie-figuren toe te voegen aan de bananen, zullen met name kinderen (en waarschijnlijk ook veel volwassen) positieve emoties zoals blijdschap koppelen aan de bananen van Chiquita. Ook in de meest recente reclame van Chiquita genaamd ‘Just Smile’ worden positieve emoties aan de bananen van dit merk gekoppeld.

Wat denk jij: zijn bananen met de blauwe sticker echt anders dan bananen zonder deze sticker? Of heeft Chiquita een uitstekend marketingbeleid waardoor toch een gedifferentieerd product wordt neergezet? Laat je mening achter in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.