BlogMarkethings.net informeertOverig

Citymarketing – Utrecht & de Tour de France

Na jarenlang lobbyen was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de start van het grootste wielertoernooi ter wereld vond plaats in Nederland! In de Domstad Utrecht werd zaterdag de proloog gereden en zondag vond de officiële start van ‘de Tour’ plaatst. Het gevolg hiervan is dat Utrecht wereldwijde aandacht kreeg, gezien de bekendheid van het wielertoernooi. Utrecht kleurde geel. Maar is het wel voordelig om zo’n groot evenement naar eigen stad te halen?

De Grand Depart

Voor de zesde keer vond de start van de Tour de France plaats in Nederland. Na Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), den Bosch (1996) en Rotterdam (2010) was dit jaar Utrecht aan de beurt. Van 1 tot en met 5 juli stond de Domstad volledig in het teken van dit grote wielertoernooi. Op 4 juli werd de tijdrit gereden waarbij winnaar Rohan Dennis de gele trui ontving in aanwezigheid van koning Willem Alexander. Op 5 juli stond de eerste echte rit op het programma, waarbij de renners 166 kilometer moesten afleggen tussen Utrecht en Neeltje Jans. Deze tweede etappe werd gewonnen door de duitse Andre Greipel.

Kijkcijfers

Waar in 2014 de tijdrit ‘slechts’ 697.000 kijkers wist te bekoren, waren de cijfers van afgelopen weekend meer dan tweemaal zo hoog. Afgelopen zaterdag zaten er ruim 1.5 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd, wat gezien het warme weer ontzettend fors is. Gisteren werd de officiële start van de tour door 1.9 miljoen mensen bekeken.

0501spokalender_tour

Kosten en baten

Gezien het grootste jaarlijks terugkerende sportevenement ter wereld plaats vindt in Utrecht, kan dit positieve effecten hebben voor de Domstad. Er waren 800.000 bezoekers verwacht op de zaterdag, maar mogelijk door de hittegolf die Nederland overviel kwam dit aantal op slechts 350.000 bezoekers. Desalniettemin zullen met name horeca bedrijven ontzettend geprofiteerd hebben van het aantal bezoekers. Buiten het aantal actieve bezoekers, zijn er ook veel passieve bezoekers gemoeid met het wielertoernooi. Gezien de Tour wordt uitgezonden in bijna 200 landen, is de exposure die dit evenement met zich mee brengt enorm. Dit zal uiteraard bijdrage aan de naamsbekendheid van Utrecht. Daarbij zullen de strikte organisatie, het goede verloop en de overweldigende sfeer in de stad, een positieve bijdrage leveren aan het imago van Utrecht.
Echter is er naar verluidt 15,6 miljoen euro uitgetrokken om de Grand Depart naar Utrecht te halen. Naar verwachting zullen vrijwel alleen restaurants, cafés en hotels direct een financiële groei ervaren. De vraag is dan ook, is dit geld wel goed besteed?

Citymarketing

Uit het oogpunt van de ‘citymarketing’ zijn er tal van redenen te verzinnen waarom het voor Utrecht interessant is om de Grand Depart naar eigen stad te halen. Met als hoofddoel: het profileren van de stad door middel van de sport, evenementen en cultuur. De stad betrekt bewoners, bezoekers, bedrijven en gemeentes om het doel te realiseren en de reputatie en uitstraling van de Domstad te versterken.

Dus om terug te komen op de vraag of de kosten van om en nabij 15,6 miljoen euro goed besteed zijn, is mijn antwoord ja. De kosten zijn een investering gezien de enorme promotie voor zowel Utrecht als Nederland. Buiten het feit dat wij in andere landen wellicht aandacht trekken, kan het binnenlands ook effect hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de wielersport. Als de aandacht rondom de Tour ook afstraalt naar met name de jeugd (maar ook senioren), kan het aantal actieve wielrenners een groei doormaken. Natuurlijk kan Utrecht ook op de kaart gezet zijn voor de recreatieve fietsers.

The following two tabs change content below.

Anoek Cuijpers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.