BlogMarkethings.net inspireertOverig

Citymarketing: De verborgen boodschap

Denken… iets wat vrouwen té veel doen! ja ik geef het toe. Sinds ik marketing studeer kan ik zelfs niet eens meer naar een film kijken zonder na te denken. Commercials, tijdschriften, films… overal denk ik bij na. Het lijkt wel alsof mijn hersenen automatisch overal de achterliggende gedachte van willen weten. Want voor een marketeer komt er veel meer bij een film kijken dan men vaak doorheeft. ‘Waarom deze merken?’ ‘Wat willen ze bereiken?’ of ‘Dat heeft vast bakken vol geld gekost..’ Het spookt allemaal rond in mijn hoofd. Herkenbaar?

Wat vele mensen niet weten, is dat achter iedere film een doordachte marketingstrategie schuil gaat. Dit gaat verder dan alleen product placement, waarbij merken betalen om in beeld te komen in een film of serie. Denk hierbij aan Audi die enorm veel geld betaalt om in de 50 Shades of Grey film (en boeken) voor te komen of aan James Bond die een flesje Heineken drinkt. Echter, niet alleen merken betalen veel om in films voor te komen. Ook steden betalen flink wat geld om in de spotlight te staan; kortweg Citymarketing genoemd. Hierbij proberen steden zichzelf zo goed als mogelijk te verkopen.

14. hangover-2

Neem bijvoorbeeld de film ‘The Hangover’, waarbij een deel zich afspeelt in Thailand. In deze film worden verschillende straatbeelden en locaties in de spotlight gezet van Bangkok, waaronder de Sky Bar van het Lebua in het State Tower Hotel. Dit hotel heeft veel geld betaald om in de film voor te komen. Waarom? Het aantrekken van bezoekers. Door het onvoorspelbare grote succes van de film heeft het hotel besloten om de suite op de bovenste verdieping om te bouwen tot een ‘Hangover’ suite. Deze suite bestaat uit drie kamers en is precies ingericht zoals in de film. (Toen het nog geen bende was!) De prijs? Maar liefst 500 dollar ben je kwijt om een nachtje in dit geweldige hotel door te brengen. Geen troost, het is ook mogelijk om alleen een bezoekje aan de sky bar te brengen. Houdt er wel rekening mee dat de prijzen erg hoog zijn! Een ander voorbeeld van Citymarketing is Taken 2, welke zich afspeelt in Istanbul. De producers van de film hebben veel geld gekregen om deze stad goed op de kaart te zetten. Maar zo zijn er nog veel meer voorbeelden!
wallpaper_taken_2_liam_neeson_istanbul_1920_1080


Waarom Citymarketing?

Wanneer een stad positief in beeld gebracht wordt en een film of serie een groot succes is, zal het leiden tot veel (nieuwe) bezoekers en toeristen. Men wil namelijk de beleving meemaken, net zoals in de film. Liefhebbers willen alle plekjes zien die in de film voorkomen en laten veel geld achter in de stad. (Stimuleren van de werkgelegenheid.) Denk hierbij aan de Gossip Girl- of Sex and the City tour in New York, waarbij een bus je alle spots uit de serie laat zien. Tijdens deze busrit stop je onder andere bij de ‘Magnolia Bakery’, waar vervolgens iedereen een cupcake koopt. Lekker of niet; men koopt het omdat men de beleving wil meemaken. Men wil ook zo een Jessica Parker momentje beleven. Uiteraard willen ze deze beleving delen met het thuisfront om te laten zien dat zij op deze geweldige plek zijn geweest. Men wil hiermee uniek zijn, niet erbij nadenken dat iedere toerist hetzelfde doet..

b569fb40a9724dab67f3b2769e78c1bd

Maar het kan ook negatief uitpakken voor steden. De Mexicaanse regering betaalde maar liefst 14 miljoen dollar om een scenario te laten wijzigen in de James Bond film ‘Spectre’, omdat deze scene een negatief beeld van Mexico zou geven. De autoriteiten hebben het voor elkaar gekregen dat de moordenaar in Mexico-stad geen Mexicaan is en dat het doelwit niet de burgemeester van de stad, maar een buitenlandse diplomaat zou zijn. Ook zijn er extra beelden van de moderne  wolkenkrabbers toegevoegd aan de film, zodat deze nadrukkelijk in beeld komen. Dit alles om Mexico niet negatief in beeld te brengen.

Wist je dat:

  • Woody Allen alleen een film wil opnemen in Amsterdam als de stad hem ruim 14 miljoen euro betaald.
  • Dit goedkoop is; een gemiddelde film kost 40 tot 50 miljoen euro.
  • De provincie Friesland zo’n 900.000 euro heeft betaald om een seizoen van Moordvrouw afgespeeld te worden.

Ik hoop dat ik jullie niet heb aangestoken met het nadenken tijdens films. Want zoals je ziet, zit achter veel meer een achterliggende gedachte als dat je misschien gedacht had. Ik vind citymarketing in films een slimme en interessante manier om je stad te promoten. Op mij heeft het in ieder geval al veel invloed gehad. Tijdens een citytrip naar Dubai kon ik het niet laten om niet aan Sex and the City te denken toen ik op een kameel door de woestijn reed. En New York? Dat bracht héél véél associaties van films met zich mee. Flodder in Amerika bijvoorbeeld 😉 Blijft lachen. Hoe zit het met jou? Moet je ook aan bepaalde films denken als je in een bepaalde stad bent?

1 (1)

sex-and-the-city-2-Vixen-Fashon-Doll

The following two tabs change content below.

Kim van Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.