BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeert

Coca-Cola; Gezonder?

Deze week kwam het bericht naar buiten dat frisdrankproducent Coca-Cola samenwerkt met fitness- en voedingsexperts (!!) om het merk aan te prijzen. Deze experts kregen een onbekend bedrag betaald om de mini blikjes te verkopen als ‘tussendoortje’, volgens het Amerikaanse persbureau AP (link) . Dat op het moment dat suikerhoudende drankjes onder vuur liggen door hun bijdrage aan obesitas cijfers in Amerika, waar je je natuurlijk af kunt vragen of dat alleen door de Cola komt.

In een verklaring laat Coca-Cola het volgende weten: “We helpen mensen met het maken van keuzes die juist zijn voor hen. Gezondheidsdeskundigen helpen context te geven aan de nieuwste wetenschap rondom onze producten’’. Het zou dus juist moeten zijn om Cola te drinken, alhoewel iedereen wel weet dat veel frisdrank niet bepaald goed voor je is. Het is niet verwonderlijk dat Coca-Cola inzet op het ‘tussendoortje’, want het winstpercentage op deze blikjes is hoger en bovendien zouden ze ervoor zorgen dat je zonder schuldgevoel cola kan drinken, wie wil dat nou niet? Naast de mini blikjes heeft Coca-Cola inmiddels ook de Life lijn uitgebracht, allemaal om van het ongezonde imago af te komen. Het (deels) met stevia gezoete drankje bevat toch nog vier theelepels suiker per blikje, wat neerkomt op 25% van de dagelijkse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker. Helaas ook niet echt ‘gezond’.

Samen sta je niet alleen

Wie denkt dat Coca-Cola de enige is die samenwerken met diëtisten of gezondheidsboodschappen verkondigt, blijkt alleen al in Amerika goed mis te zitten. Uit een verslag van the Academy of Nutrition and Dietetics blijkt dat de organisatie in 2001 slecht gesponsord werd door 11 Food Industry sponsers en in 2011 liefst 38. Bedrijven als Nestlé en PepsiCo staan genoteerd als onderwijzers op het gebied van voedsel en gezondheid. Het meest bijzondere aan dit verslag is wat mij betreft de volgende opmerking van Coca-Cola: ‘Among the messages taught in Coca-Cola sponsored continuing education courses are: sugar is not harmful to children; aspartame is completely safe, including for children over one year; and the Institute of Medicine is too restrictive in its school nutrition standards’. Do I really need to say more?

Zelf ben ik inmiddels enkele weken gestopt met het drinken van frisdrank en dat bevalt op enkele dorstige momenten na prima. Onderweg naar de supermarkt viel me de volgende billboard op: Maak elke dag bijzonder (Met een voordeelpak Coca-Cola voor ‘slechts’ vijf euro). Gelukkig heb ik Coca-Cola niet nodig om mijn dag bijzonder te maken, maar misschien dat het drinken van 6L frisdrank op één dag, het wat dat betreft al een unieke dag is. Hieronder nog kort de bijbehorende reclame:

 

 

Zijn jullie nog meer dingen opgevallen wat betreft aparte, ongeloofwaardige merkbeloftes? Laat het me weten!! En zo, niet; Een bijzondere dag toegewenst, ook namens Coca-Cola!!

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Een gedachte over “Coca-Cola; Gezonder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.