BlogOverig

Comparative advertising populair bij supermarkten

Iedere supermarkt is tegenwoordig de goedkoopste, althans dat beweren ze. Het valt mij de laatste maanden op dat steeds meer supermarkten een comparative advertising strategie volgen. Het kan je haast niet ontgaan zijn, het vergelijken van de eigen kassabon met de kassabon van de concurrent is populair bij vele supermarkten. De Jumbo heeft een grote banner bij de ingang staan waarop zij ‘bewijzen’ de goedkoopste te zijn. De Plus heeft verschillende posters in de winkels hangen waarop hun prijzen met die van de concurrent worden vergeleken en ook de Lidl neemt actief deel aan deze prijzenoorlog. Maar als de supermarkten in Nederland allemaal beweren de goedkoopste te zijn, wie moeten we dan nog geloven? Het is in ieder geval duidelijk dat het sterk afhangt van de producten waarmee je aan de kassa staat.

Onafhankelijk vergelijk

Wanneer de boodschappenlijstjes door de supermarkten zelf worden samengesteld is het natuurlijk erg makkelijk om daar de goedkoopste producten op te zetten. Dit geeft de consument nog geen onafhankelijk oordeel. Gelukkig doet het VARA programma Kassa elk half jaar een prijsonderzoek bij de zes grootste supermarkten van Nederland. Daarbij worden exact dezelfde producten gekocht van het huismerk van de supermarkten. Bij het laatste onderzoek in januari 2015 is gebleken dat de totaal prijs van de boodschappen bij de helft van de supermarkten was gedaald ten opzichte van juni 2014. De prijsdalers zijn de Jumbo (-1,7%), Plus (-2,8%) en als klap op de vuurpijl de Albert Heijn (-7,1%). Het is opvallend dat juist de supermarkten die zich echt als ‘goedkoop’ positioneren in prijs zijn gestegen: C1000 (+1,0%), Aldi (+3,1%) en Lidl (+5,2%).

Maar dan nu het antwoord op de vraag, welke supermarkt is nou het echt het goedkoopste? Hieronder volgt de top 6:

  1. Aldi                     € 41,05
  2. Lidl                     € 43,74
  3. Jumbo                € 51,31
  4. Plus                    € 52,11
  5. AH                      € 52,34
  6. C1000                € 55,52

* In deze top 6 zijn alle prijzen omgerekend naar de zelfde hoeveelheden.

Ook bij dit onderzoek is het natuurlijk afhankelijk van de producten die je uiteindelijk afrekent, echter worden voor deze lijst elk half jaar dezelfde boodschappen gekocht. Voor degenen die benieuwd zijn wat ze voor de prijs kunnen halen heb ik alle producten op een rijtje gezet:

Tijgerwit, pond halverine, aardbeienjam, pindakaas, kilo stuk jonge kaas, schouderham, een pond koffie, thee, 1 liter halfvolle verse melk, een kilo suiker, stroopwafels, engelse drop, melkchocolade met hazelnoten, 5 kg aardappelen, een pot rode kool, een pot appelmoes, een pond rundergehakt, 2 kilo sinaasappelen, een zak elstar appels, rode huiswijn, 2 flesjes bier, sinaasappelsap, cola, paprikachips, wc-papier, bontwasmiddel en afwasmiddel.

Albert Heijn meest invloedrijke retailer

Ondanks de relatief hoge prijs is vorige week uit onderzoek van Ipsos gebleken dat, in de ogen van de consument, Albert Heijn de meest invloedrijke retailer van Nederland is. Nederlanders vinden dat de supermarktketen de manier van boodschappen doen heeft veranderd en dat het bedrijf de wensen van de consument goed begrijpt.

Het vergelijken van kassabonnen zal de komende tijd nog wel even doorgaan. Echter hoop ik dat ik jullie een beter beeld heb kunnen geven van de prijsverschillen tussen supermarkten. Zelf ben ik erg blij dat mijn persoonlijke favoriet, de Jumbo, op de derde plaats is geëindigd en stelt het mij gerust dat de Aldi en de Lidl nog steeds aanzienlijk goedkoper zijn dan de rest.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.