Blog

Concurrentie binnen de social media: Google+ vs. Facebook

Google+, het sociale netwerk van Google, opende afgelopen dinsdag haar deuren voor het grote publiek. Dit werd gepaard met een grote update. Ook concurrent Facebook heeft niet stilgezeten. Facebook implementeerde tevens een update deze week.

De introductie van Google+

Google+ werd na vele geruchten eind juni geïntroduceerd voor een beperkt aantal gebruikers. Deze konden anderen uitnodigen voor het sociale netwerk. Google+ bevond zich toen nog in de testfase die bijna 90 dagen heeft geduurd. Het lijkt me dat dit systeem van uitnodigingen een erg sterke marketingtool is geweest en een gevoel van exclusiviteit gaf. Gebruikers vragen elkaar om uitnodigingen en het nieuws verspreidt zichzelf. De vraag is hoog, velen willen Google+ uitproberen en het aanbod is schaars. Er mogen namelijk maar een beperkt aantal uitnodigingen verstuurd worden.

De innovatie van het sociaal netwerken

Google heeft een aantal nieuwe mogelijkheden ingebouwd in haar nieuwe sociale netwerkdienst. Zo is het makkelijker voor gebruikers om dingen te delen voor een bepaalde groep mensen. Contactpersonen kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan bepaalde kringen (circles). Dit heeft als doel het sociaal netwerken meer overeen te laten komen met het echte leven. Zo kunnen bijvoorbeeld de foto’s van de stapavond van gisteren slechts gedeeld worden met de circle ‘vrienden’ terwijl de circle ‘collega’s’ daar geen toegang tot heeft.

Goed voorbeeld doet volgen

Als reactie hierop heeft Facebook de privacy verscherpt en zijn de privacyinstellingen voor gedeelde foto’s en updates duidelijker en toegankelijker. Ook heeft Facebook in een update het gemakkelijker gemaakt content alleen met bepaalde mensen te delen, overeenkomstig met het ‘circles’ concept. Vrienden worden automatisch toegevoegd aan lijsten die een eigen newsfeed hebben. Dit gebeurt op basis van gemeenschappelijke kenmerken, bijvoorbeeld aan de hand van woonplaats of baan. Daarnaast bevat Google+ de +1 knop, deze komt overeen met de ‘like’ functie van Facebook. Als we kijken naar de mogelijkheden van Google+ versus Facebook dan had Google+ eigenlijk vanaf het begin vrijwel alles wat ook mogelijk is met Facebook. Innovaties zoals het ‘circles’ concept van Google+ maken sociale netwerken veel gebruikersvriendelijker.

Wat mist Google+?

Wat naar mijn mening echter mist is een kritieke massa gebruikers ofwel een netwerkeffect. Het jonge sociale netwerk komt nog niet eens in de buurt van de 750 miljoen gebruikers van Facebook. Denk aan het gebruik van de telefoon. De aanschaf van een telefoon heeft meer waarde voor de gebruiker als er al een groot aantal bekenden is die gebruik maken van een telefoon. Het systeem van uitnodigingen leek me niet echt gunstig te zijn voor het aantal aanmeldingen. Daarnaast vraag ik me af of de sociale netwerken naast elkaar kunnen bestaan of dat gebruikers liever één enkel sociaal netwerk gebruiken. In mijn omgeving zijn veel gebruikers bijvoorbeeld overgestapt van Hyves naar Facebook en werden de sociale netwerken niet naast elkaar gebruikt. Ik vraag me af of gebruikers massaal van Facebook naar Google+ over gaan stappen. Op updates van de een wordt door de ander naar mijn mening relatief snel gereageerd. Waarom zou een gebruiker van Facebook naar Google+ switchen als de verschillen toch zo klein zijn? Als dit het geval is heeft Facebook een erg sterke positie vast te houden. Google+ zal met iets écht nieuws moeten komen, iets wat Facebook niet kan of mag kopiëren.

Wat denk jij?

Gebruik jij Google+ al? Zal Facebook moeten bijbenen om haar positie vast te houden? Kunnen de twee sociale netwerken naast elkaar bestaan of wordt er eentje weggeconcurreerd? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de social media buttons!

3 gedachten over “Concurrentie binnen de social media: Google+ vs. Facebook

  1. Ten tijde van publiceren was ironisch genoeg Mark Zuckerberg de meest gevolgde persoon op Google+. Onlangs is bekend geworden dat Larry Page qua volgers Mark Zuckerberg voorbij is gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.