BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Connected stadiums moeten de thuisblijver verleiden

Met een second screen op schoot de statistieken bijhouden, via sociale media de meningen checken, met je vrienden appen over de match en op je Samsung Curved TV de goal nog eens rustig terugspoelen. En vergeet die goed gevulde koelkast niet. Voor de ad-hoc stadion bezoeker is het aantrekkelijk om thuis te blijven. Zeker omdat, in tegenstelling tot thuis, mobiel bereik in veel stadions nog niet vanzelfsprekend is, maar dat tij lijkt te keren. Tijdens de oefeninterland Nederland – Spanje eind maart in de Amsterdam ArenA was het zelfs al mogelijk om vanaf je stoeltje via een app een drankje te bestellen. Die vervolgens óók nog bij je bezorgd kon worden. 

Een innovatieve manier van mobiele dienstverlening waarmee de ArenA de stadion beleving verhoogt. Via de app ‘Arena Catering’ hadden 2.000 bezoekers de mogelijkheid om de dienstverlening uit te proberen. Na een online betaling in de app gaat er een seintje naar de dichtstbijzijnde kiosk waar je het drankje kunt ophalen of (tegen meerprijs) kunt laten bezorgen. Bezoekers vermijden zo de lange rij en hoeven niks te missen van de wedstrijd. De app, ontwikkeld door het Amerikaanse Seatserve, vermijdt tevens de ongemakken van het wachten en verhoogt zo mogelijk het aantal impuls-aankopen.

Schermafbeelding 2015-04-08 om 09.44.12watch_viewiOS-Simulator-Screen-Shot-Feb-17-2015-8.00.35-PM

Connected stadiums zijn de nieuwe standaard

Deze ontwikkeling valt onder de zogenaamde “connected stadiums.” Stadions waarin kwalitatief draadloos internet de standaard is en waardoor nieuwe toepassingen zoals apps, online media en digitale diensten mogelijk zijn. De fan experience voor de bezoeker wordt verrijkt en tegelijkertijd bieden deze stadions nieuwe mogelijkheden voor merken en sponsoren om onder de aandacht te komen van de fans.

Een voorbeeld hiervan is Huawei, de Chinese ICT-fabrikant is een nieuwkomer op de Europese markt en probeert onder andere via voetbalsponsoring haar naam op de kaart te zetten. En vanaf begin dit jaar, verzorgen zij als partner van Ajax, een goedlopend wireless netwerk in de Arena. Hierdoor komt de bezoeker van de ArenA op een positieve relevante manier in aanraking met het merk Huawei en haar core business. Het biedt Ajax fans de kans om het stadionbezoek online te delen, wat het “dagje Ajax” een extra meerwaarde geeft. Ook PSV zet inmiddels grote stappen in de richting van een connected stadium. De aanstaand landskampioen bouwt samen met UPC (Wifi-netwerk) en Infostrada Sports (CMS-systeem) aan een beleving die voor de Nederlandse stadion bezoeker nieuw is. Aan het snelle internet worden verschillende functionaliteiten gekoppeld, zoals een geheel nieuwe PSV app met alle informatie over PSV, het laatste nieuws, statistieken en beeldmateriaal.

slider_img2

Toekomstscenario

Live video, live statistieken, het upgraden van je ticket, swipen tussen verschillende camera standpunten, plaats bewijzering, online merchandise of consumpties bestellen en bericht krijgen wanneer je bestelling klaar ligt, een update krijgen welke uitgang of toilet bij jou in de buurt het minst druk is. Het connected stadium biedt talloze mogelijkheden die voorzien in alle behoeftes van de fans. Het Barclays Center in New York, thuishaven van de Brooklyn Nets, loopt op dit moment samen met ontwikkelaar Cisco voorop. Veel van de bovengenoemde mogelijkheden zijn hier al gerealiseerd, het bewijs dat je als echte fan nog steeds in het stadion moet zijn. Bekijk de rondleiding door het Barclays Center.

731575db0c4f946922aa2e1fac987fdf touchscreens

Bronnen: Cisco, Barclays Center, Amsterdam ArenA, PSV, AD, Sportnext, Ajax, Seat Serve

 

The following two tabs change content below.

Bas Tacoma

Laatste berichten van Bas Tacoma (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.