Blog

Console Wars: Sony vs Microsoft vs Nintendo

In de schaduw van de problemen van Sony met het Playstation Network (PSN) zijn er ook andere ontwikkelingen in console land. Eindeloze geruchtenstromen, met name op het internet, zijn al een paar jaar op gang: wanneer komen Sony, Microsoft en Nintendo weer met nieuwe (game)consoles?

Release date

Al in 2009 waren er geruchten over het verschijnen van een nieuwe versie van Nintendo’s gameconsole de Wii. Volgens een Franse website zou de zogenaamde Wii 2 al in 2010 verschijnen. Inmiddels weten we dat dit klinklare onzin is. Toch wordt er alweer volop gesproken over 2012 als het jaar waarin de nieuwe Wii zal verschijnen. Bij concurrenten  Microsoft  en Sony zijn er juist geruchten dat het nog jaren gaat duren voordat er een opvolger zal verschijnen. Mocht dit het geval zijn dan kan dit grote gevolgen hebben. Er zouden gebruikers van de Playstation 3 en de Xbox 360 over kunnen stappen op de nieuwe Wii (daarbij moet wel opgemerkt worden dat de doelgroepen van de verschillende consolemerken niet 100% overeenkomen), om daarna wanneer de nieuwe varianten van de Playstation en de Xbox verschijnen weer massaal te switchen. Mocht Nintendo inderdaad enkele jaren eerder komen met een nieuwe ‘’generatie’’ console dan kan het hier een enorme slag slaan door gebruikers van de concurrent over te nemen. De Wii 2 moet dan wel goed genoeg zijn om deze nieuwe gebruikers aan zich te binden. Voordeel voor Sony en Microsoft is wel dat zij dan de tijd hebben om te reageren op de nieuwe Wii voordat zij hun eigen producten uitbrengen.

Nieuwe mogelijkheden

Waar de Wii de afgelopen jaren grafisch het af bleek te leggen tegen de Playstation en Xbox wist het wel een grote scharen fans te verzamelen. Vooral door zich te richten op de zogenaamde casual gamers in tegenstelling tot de meer fanatieke gamers. Om de zogenaamde fanatieke gamers aan zich te binden zal Nintendo waarschijnlijk moeten komen met een grafische update. Geruchten rondom een Wii HD zijn er in ieder geval volop. Daarnaast is er de opkomst van 3D tv. Op dit moment zijn de 3D tv’s nog aan de prijzige kant en nog lang niet aanwezig in iedere huiskamer. Toch kwam Sony al met games in 3D waaronder het Nederlandse schietspel Killzone 3. Het volop gebruik maken van 3D technologie kan wel eens een cruciale factor gaan worden op de console markt de komende jaren.

Daarnaast worden de opties die de consoles bieden steeds uitgebreider. Waar vroeger de consoles vooral bedoeld waren om spelletjes op te spelen, zijn er tegenwoordig steeds meer opties, waaronder het afspelen van muziek, het bekijken van films, browsen op internet en nog veel meer. De vraag is of mensen in hun keuze voor een bepaalde console wel rekening houden met al deze extra’s, of dat het nog steeds vooral om het gamen gaat. Hoe de grote drie daarover denken zal de tijd ons leren.

Continuïteit?

De huidige consoles die op de markt zijn hebben allemaal hun eigen kenmerken en sterke punten. Maar gaan er veranderingen plaatsvinden in de huidige strategieën? Nintendo’s focus op de wat jongere gamers en de gezinnen als doelgroep is zeer succesvol gebleken. Daarnaast heeft Nintendo een redelijke kwaliteit terwijl haar console het goedkoopste is. Dit laatste was ook het geval met de Nintendo Gamecube, het vierkantje speelkastje was toen met een richtprijs van rond de 100 euro goedkoper dan de Xbox en Playstation 2. Het lijkt erop dat Nintendo op deze lijn blijft zitten. Zoals eerder genoemd waren de grafische prestaties van de Xbox 360 en de Playstation 3 een stuk beter dan die van Nintendo, alleen deze twee consoles waren dan ook een stuk duurder. Zal dit over enkele jaren met de nieuwe consoles weer het geval zijn?

Nintendo kwam wel met een innovatief idee: games aansturen met behulp van bewegingen. Met behulp van de Nintendo controller worden de bewegingen van de speler(s) nagebootst in het spel. Alleen Sony heeft met Playstation Move, en Microsoft met Kinect nu ook haar eigen door beweging aangestuurde games. Om op dit gebied weer de leiding over te nemen zal Nintendo die is gestart met deze ontwikkeling opnieuw met innovatieve ideeën moeten komen.

http://www.youtube.com/watch?v=LOx6NrHnEB8

Bovenstaande commercial geeft een goed beeld van het gamen op beweging voor degenen die hier nog niet bekend mee zijn.

Verder onderscheid was er tussen de consoles omdat zij ieder hun eigen unieke spelletjes reek hebben die niet speelbaar zijn op de consoles van de concurrenten. Zo heeft Nintendo de altijd vrolijke loodgieter met het rode petje (Mario), heeft Sony onder andere de hierboven genoemde Killzone reeks en Microsoft het schietspel Halo. Trouwe fans van deze games zullen hun consolekeuze al vast hebben liggen…

What’s in the name?

De veelal gehoorde naam ‘’Wii 2’’ lijkt de logische opvolger te zijn voor het populaire spelletjesplatform van Nintendo. De verwachtte naam voor de nieuwe versie van de Playstation 3 wordt in alle waarschijnlijkheid gewoon Playstation 4. Alleen voor het bedenken van een nieuwe naam voor de console van Microsoft, de ‘’Xbox’’, is iets meer creativiteit nodig. Eind 2005 introduceerde Microsoft de Xbox 360 als opvolger van haar Xbox, en daarmee was het cirkeltje wel rond. Er wordt wel gespeculeerd over de naam Xbox 720, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk, wat vinden jullie?

Onder Playstation fans is het populair om de Xbox 360 weg te zetten als imitatie van de knopjes op de controllers van Sony.

         

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Console Wars: Sony vs Microsoft vs Nintendo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.