BlogConsumentengedragE-commerceInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Het tijdperk van consoles is in gevaar: Google Stadia is coming…

Ik deed een vreugdedansje toen ik het hoorde. Op 19 maart onthulde Google tijdens de jaarlijkse Game Developers Conference een nieuwe, gave manier van gamen: Stadia! Waarvan de meesten dachten dat er al genoeg platforms bestonden, wist Google tóch weer de hele markt op zijn kop te zetten. Via de servers van Google kan je binnenkort de meest uiteenlopende games spelen door middel van streaming. Deze games speel je op de computer, tablet, smartphone en zelfs via de TV. Het tijdperk van consoles is in gevaar: Google Stadia is coming…

Streamen: de toekomst van gamen

De meest succesvolle diensten van nu zijn over gegaan naar een streaming service. Denk maar eens aan Netflix, met al meer dan 140 miljoen abonnees. Tegenwoordig stream je simpelweg je favoriete serie of film met één klik, zonder te downloaden. Dit geldt ook voor ’s werelds grootste muziek streamingdienst Spotify, met meer dan 170 miljoen maandelijkse gebruikers. De behoeften zijn dan ook langzaam aan het verschuiven, waarbij downloaden niet meer binnen het plaatje past. Voor bedrijven liggen daarom de grootste kansen bij Cloud, data en streamen. In deze zin is het ook een logische stap van Google die al sinds 2016 werkt aan Stadia, wat toen in de kinderschoenen bekend stond als Project Yeti. “Als de markt verschuift richting streamen, waarom doen we dat dan ook niet met gamen?”. Eén ding is zeker, Google daagt de huidige markt uit met Stadia, waarbij streamen de toekomst gaat worden voor gamers!

Google Stadia on any device

Ambitie of fantasie?

Opvallend genoeg is Google behoorlijk ambitieus met Stadia, wat nog vrij futuristisch lijkt. Gamen wordt binnenkort mogelijk met 4K streaming en 60 FPS, waarbij zelfs al gezegd is dat er wordt gewerkt aan 8K streaming met 120 FPS. Bizar, hier zou je normaal gesproken een krachtige console voor nodig hebben zoals de PS4 Pro, Xbox One X of een flinke computer. Ambitie of fantasie? Het past in ieder geval wel bij eerdere uitspraken van de co-founder van Google: “Lots of companies don’t succeed over time. What do they fundamentally do wrong? They usually miss the future. – Larry Page”. Klinkt Google Stadia te mooi om waar te zijn? Misschien, maar het is een mooie fantasie verpakt als ambitie, die klaar staat om de wereld te gaan verassen met eindeloze mogelijkheden.

How Google Stadia Works

Google Stadia in zijn werking

Google Stadia gaat te werk met een model waarbij de datacenters (servers) gaan functioneren als de console of computer waarop de game zal runnen. Met datacenters verspreid over 200 locaties over de wereld, gaat dit volgens Google wel lukken. Vervolgens wordt dit gestreamd naar de gamer, wat ook wel cloudgaming wordt genoemd. Het downloaden en installeren is dus niet meer nodig, maar internet speelt hier wel een nóg grotere rol. Google beweert dat zolang je YouTube kan streamen, games spelen via Stadia geen probleem moet zijn. Echter, wordt er wel geopperd dat je minimaal een internetsnelheid nodig hebt van 25 Mbps. Dat is nét iets meer dan YouTube streamen: omgerekend is dat namelijk 200 Mbit/s. Maar het is te doen, huidige snelheden gaan tegenwoordig tot zelfs 500 Mbit/s. Daarnaast biedt Google ook een eigen joystick aan, die op maat gemaakt is voor Stadia en verbonden kan worden via een wifiverbinding.

Reactie CEO Xbox Phil Spencer op Google Stadia

Google Stadia imponeert

In een demo laat Google op een overtuigende manier zien hoe de meest zware games te spelen zijn met Stadia. Hiervoor worden o.a. de Chromebook en Google Pixel gebruikt om Assassin’s Creed Odyssey te spelen. Google imponeert met Stadia: verschillende media reageren lovend op de mogelijkheden! Er wordt zelfs gezegd dat Google mogelijk de code heeft gekraakt van de gamewereld, waarbij de spelcomputers en consoles overbodig zijn geworden. Ook Microsoft voelt het aan zijn water, de CEO van Xbox; Phil Spencer, reageerde hier intern op met het volgende: “Google went big today and we have a couple of months untill E3 when we will go big”. Dit is een verwijzing naar hét grootste evenement waar nieuwe games in de première gaan, waarbij Xbox beweert iets groots te gaan introduceren.

Kritische vragen over Google Stadia

Google heeft aangekondigd dat het gamestreamingplatform Stadia al in 2019 gelanceerd zal worden, wat veelbelovend is. Er blijven alleen wel een aantal kritische vragen onbeantwoord:

  1. Prijsstrategie: het is nog onduidelijk wat de propositie zal zijn van Google Stadia. Zelf verwacht ik dat er gewerkt zal worden met een abonnementsvorm. Denk hierbij aan Netflix of Spotify: om van de service gebruik te maken, betaal je hier een maandelijks bedrag voor. Google zal dus met een aantrekkelijke prijs moeten komen. Afhankelijk van de games die je wilt spelen, schat ik voor nu de kosten in op 20 euro per maand.
  2. Market-readiness: innovaties redden het vaak niet omdat het product niet market-ready is. Zijn consumenten bereid om de consoles en computers opzij te leggen voor Google Stadia? Zal de markt toehappen voor een nieuw platform? En vergeet niet de concurrenten, want die zullen niet zomaar toekijken!
  3. Aanbod en assortiment: hoe geweldig Google Stadia ook klinkt, moet het aanbod van games natuurlijk wel toereikend genoeg zijn. Dit is van uitermate belang voor de game liefhebbers, maar ook de game ontwikkelaars moeten de waarde hiervan inzien én dus bereid zijn om tijd en geld hierin te investeren.
  4. Snelheid internet: de grootste nachtmerrie van gamers is een vastlopend scherm, ook wel bekend als de term “lag of latency”. Dit kan de game experience behoorlijk verpesten. Met Google Stadia ben je dus niet meer afhankelijk van de computerkracht van hardware, maar wél afhankelijk van een vlekkeloze, consistente verbinding die tevens aardig snel moet zijn!

Conclusie

Google gaat met Stadia de gaming industrie tillen naar een nieuw tijdperk: hoe gaaf! Hoe zij dit gaan doen blijft nog een vraag, maar de potentie van Google Stadia lijkt oneindig. Ook brengt dit nieuwe kansen met zich mee voor bedrijven, gameontwikkelaars en eindeloos speelplezier voor de fanatieke gamers. Laten we afwachten hoe Google dit gaat bewerkstelligen. Ik geef in ieder geval alvast mijn ja-woord tegen Google Stadia ;-)!

 

Bronnen

The following two tabs change content below.
blank

Donovan Liu

Donovan studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds februari 2019 voor Markethings.net. Zijn interesses liggen op diverse onderwerpsgebieden, daarom kan je gevarieerde blogs verwachten van hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.