Blog

Consumer society: Hoe houd je 3000 mensen voor de gek?

Kan een marketingstrategie voor een onbestaand product effectief werken? Twee Tsjechische filmacademiestudenten openden voor hun eindproject zogenaamd een hypermarkt en maakten hier een documentaire van.

Hypermarkt
De twee studenten maakten een documentairefilm na aanleiding van een onderzoek dat uitwees dat maar liefst 30% van de Tsjechen hun boodschappen doet in hypermarkten. Dit zijn enorme winkels waar behalve supermarktartikelen ook andere producten en diensten te vinden zijn. De film bekritiseert de moderne consumptiemaatschappij en toont hoe reclamebureaus te werk gaan. Voor economiestudenten is deze film vooral interessant, omdat goed te zien is hoe vanuit niets een sterke marketingcampagne wordt opgebouwd en wat voor effect dit heeft.

Het begin: onderzoek
In de film is te zien hoe de twee studenten, die er simpel uitzien, door een kappersbeurt en wat nette kleren worden omgetoverd tot betrouwbaar uitziende zakenmannen. Ze beginnen hun project door veldonderzoek te doen in bestaande hypermarkten. Daar ondervragen ze gezinnen wat zij belangrijk vinden in een hypermarkt en hoe hun perfecte dag in een dergelijke winkel eruit zou zien. Ze zetten het idee voor hun eigen hypermarkt op, genaamd Czech Dream, inclusief naam, huisstijl en slogans. Als er een aantal posters en flyers af zijn wordt er gebruik gemaakt van panels met consumenten die de slogans mogen beoordelen en ook wordt er gebruik gemaakt van eyetracking om de effectiviteit van de flyers te onderzoeken.

Promotie
Als het onderzoek is afgerond, worden er flyers en posters gedrukt en verspreid en er worden ook tv- en radiospotjes uitgezonden. Aantrekkelijke teksten van de posters zijn onder andere: ‘don’t come’ en ‘don’t spend.’ In film wordt getoond hoe producten van bestaande merken van een nieuw label worden voorzien en hoe deze ‘producten van Czech dream’ in de flyer worden gezet voor erg aantrekkelijke prijzen. Daarnaast is er een deuntje opgenomen met een kinderkoor dat zingt: ‘als je geen geld hebt, neem een lening en schreeuw, ik wil mijn droom vervullen.’

De opening
Op de dag van de opening verzamelen zich ongeveer 3000 mensen op de locatie van de nieuwe winkel. Ze worden tegengehouden door dranghekken en in de verte zien ze een enorm, gekleurd, gebouw. Het deuntje met de prachtige kinderstemmen klinkt weer en de menigte wordt toegesproken door de twee oprichters. Dan gaan de hekken open en stroomt het publiek naar het gebouw. Maar wat er van een grote afstand uitziet als een prachtig, kleurrijk gebouw, blijkt van dichtbij enkel een enorme stijger met doeken aan de voorkant.

Weten hoe de menigte reageert als blijkt dat ze zijn opgelicht? Kijk de film!

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.