BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Content en SEO: 3 tips

Naast linkbuilding zijn er een groot aantal andere factoren van invloed op de positie van een website in Google. Zo speelt content ook een belangrijke rol: goede content kan ervoor zorgen dat je website erg goed scoort in zoekmachines zoals Google.  Maar wat is goede content? Waar moet je op letten bij het schrijven van content voor je website? Aan de hand van 3 tips zal ik dit uitleggen.

content

Schrijf content voor je bezoekers

Veel webmasters vergeten dat ze een website maken voor hun bezoekers. Wat echter vaak genoeg voorkomt, is dat een website gevuld is met teksten die helemaal vol staan met zoekwoorden. Iedere mogelijke combinatie van zoekwoorden, hoe vreemd deze ook kan zijn, komt in de teksten voor, zodat er, volgens de schrijvers van deze teksten, zo veel mogelijk kans is op bezoekers. Wellicht is dat soms nog het geval ook, maar de vraag is of deze teksten nog wel goed leesbaar zijn en voor conversie zorgen.

Laat ik een voorbeeld geven: we willen scoren op het zoekwoord ‘webdesign Amsterdam’. Om hoog te scoren, moet deze combinatie volgens de ‘SEO specialist’ vaak voorkomen in de tekst, dus komen we tot het volgende tekstfragment:

‘Bent u op zoek naar webdesign Amsterdam? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij bieden namelijk een webdesign Amsterdam aan voor een lage prijs. Het webdesign Amsterdam kan al binnen een week worden opgeleverd.’

Dit stukje tekst, overigens niet de gehele tekst, is nu niet bepaald leesbaar, maar toch komt het belangrijkste zoekwoord vaak in de tekst voor. De vraag is echter of dit zin heeft. Wanneer jij op een website met een dergelijke tekst terecht komt, neem je het bedrijf dan serieus? Waarschijnlijk niet.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat je geen zoekwoorden moet gebruiken in teksten. Het is zelfs belangrijk om dat wel te doen. In plaats van ‘webdesign Amsterdam’ kunnen variaties als ‘webdesign in Amsterdam’ of ‘webdesignbureau in Amsterdam’ de tekst een stuk leesbaarder maken, terwijl toch duidelijk blijft waar de website of pagina over gaat.

Duplicate content

Zorg voor unieke content

Google is tegenwoordig erg ‘slim’, veel slimmer dan de meeste mensen denken. Toch denken sommige webmasters Google, net als hun leraren vroeger, te slim af te zijn. Ze kopiëren namelijk kwaliteitscontent van andere websites om zo erg veel pagina’s met goede teksten op te bouwen en op die manier meer kans te maken op grote bezoekersaantallen.

Hier trapt Google echter niet in. Sterker nog, Google heeft het zo door wanneer een website content kopieert. Aangezien de zoekgigant haar gebruikers relevante, kwalitatieve websites wil voorschotelen, is het dan ook niet vreemd dat dit soort websites, die zogenaamde duplicate content bevatten, vaak simpelweg verwijderd worden uit de index van Google.

Logo Nu.nl

Voeg regelmatig nieuwe content toe

Het is belangrijk om regelmatig nieuwe content toe te voegen aan je website. Wanneer je met enige regelmaat nieuwe content toevoegt, zal Google namelijk ‘geïnteresseerd’ raken in je website. Maar waarom is dat het geval? Heel simpel eigenlijk. Wanneer je bezoekers regelmatig terugkeren, maar telkens dezelfde content aantreffen, zal het niet lang interessant blijven om de website te bezoeken. Als ze echter telkens nieuwe content tegenkomen op je website, zullen ze eerder geneigd zijn om nog eens terug te komen. En aangezien Google haar gebruikers een zo goed mogelijke verzameling van zoekresultaten wil laten zien, begrijp je de logica achter deze derde tip waarschijnlijk al snel.

Wanneer we kijken naar nieuwssites is dit erg duidelijk te merken. Omdat Google zo geïnteresseerd is in websites als Nu.nl, zal ze deze websites constant in de gaten houden. Het resultaat is in veel gevallen dan ook dat nieuwe berichten binnen enkele ogenblikken in Google te vinden zijn en vaak zelfs al goed scoren op relevante zoektermen.

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

3 gedachten over “Content en SEO: 3 tips

  1. Mbt tot duplicate content vraag ik me af of dat ook geldt voor nieuws-sites of nieuwspagina's van special interest sites, wel of niet met aan het eind van het betreffende artikel de bronvermelding.

  2. Hoewel het altijd beter is om in dat geval zelf de nieuwsberichten te herschrijven, hoeft het niet per definitie negatieve gevolgen te hebben. Het gaat natuurlijk ook om de verhouding tussen unieke content en gekopieerde content. Wanneer een website enkel uit duplicate content bestaat, zal Google er hoogstwaarschijnlijk minder waarde aan hechten dan wanneer het merendeel uniek is. Zelf exploiteer ik momenteel enkel websites met unieke, door mijzelf geschreven content, maar ik heb ook websites in beheer gehad die prima scoorden ondanks het feit dat er duplicate content op stond (de content werd geïmporteerd d.m.v. een feed-reader).

  3. Zelf plaats ik een regeltje op de indexpagina welke verwijst naar een kort artikel op de nieuwspagina. (zie mijn site). Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.