Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

Content & SEO: Tekstoptimalisatie

Iedere maand worden 40 miljoen nieuwe blogposts online gezet. Terwijl je net deze zin hebt gelezen zijn er dus 30 nieuwe blogs gepubliceerd! Hoe leuk, stoer, interessant of nuttig je tekst ook is, iedere schrijver kan wel wat hulp gebruiken om op te vallen. Vandaag op markethings.net: tekstoptimalisatie.

Overvloed aan content

De laatste jaren is het aantal bloggers explosief gegroeid. Deze toename komt onder meer uit de groei van de online populatie: steeds meer wereldburgers hebben toegang tot het internet en zijn actief online. Maar ook gespecialiseerde websites en software hebben een bijdrage geleverd aan de groei van het aantal bloggers: met programma’s als WordPress kan iedereen in een mum van tijd zijn eigen blog maken, zonder dat je veel technische kennis hoeft te hebben. Daarnaast zijn bedrijven ook artikelen gaan schrijven: door het content marketing hopen zij meer klanten te trekken.

Hoe kun je met je eigen bescheiden blogje toch opvallen tussen deze stortvloed aan blogs? Om deze vraag te beantwoorden is het goed om na te denken over hoe mensen je blog vinden. Via reclame die je hebt gemaakt? Zijn het vrienden en familie? Is het verkeer afkomstig van andere websites? In het algemeen komt het overgrote deel van de bezoekers van een blog via een zoekmachine op je blogsite.

Zoekmachines

Hoe worden zoekmachines gebruikt? De meeste mensen komen niet verder dan de eerste pagina met resultaten. Hoe vaak klik jij zelf door naar pagina 2 of verder van de resultaten? In 5% van de zoekopdrachten? Of misschien wel 0,5%? Hoe dan ook, het aantal mensen dat doorklikt naar de volgende pagina met resultaten is laag, en de groep potentiële bezoekers dat overblijft wordt gestaag kleiner naarmate je lager op de lijst met zoekresultaten zit. Het is dus zaak om zo hoog mogelijk te eindige bij de resultaten.

Search Engine Market Share

Hoe doe je dat? In de online wereld worden de activiteiten die ondernomen worden ter verbetering van de positie op de lijst met zoekresultaten SEO genoemd: Search Engine Optimization. SEO beslaat een breed scala aan trucjes en strategieën, en een groot deel hiervan is vrij technisch van aard. Er is geen ruimte om die hier allemaal te behandelen. Maar er zijn wel een aantal praktische tips waar je als blogger rekening mee kunt houden om de vindbaarheid van je artikel te verbeteren.

Tekstoptimalisatie

Voordat je de onderstaande tips gaat lezen is het goed om te beseffen dat het belangrijk is dat de leesbaarheid en functionaliteit van je blog vooropstaat. Is je site goed vindbaar, maar hopeloos te gebruiken dan zul je weinig terugkerende bezoekers aan je binden. Ook zoekmachines houden met bepaalde aspecten hiervan rekening via hun algoritmes voor indexering. Dat gezegd hebbende, op naar de tips voor tekstoptimalisatie:

seo checklist voor tekstoptimalisatie

  1. De zoekterm. Zorg dat de belangrijkste steekwoorden die het onderwerp van de tekst aangeven regelmatig terugkomen. Zowel je bezoekers als zoekmachines kunnen dan gemakkelijk zien waar de tekst over gaat. Let alleen wel op de hoeveelheid. Gebruik je heel vaak dezelfde woorden dan komt dit niet ten goede aan de leesbaarheid. Daarnaast kan een (zeer) grote hoeveelheid dezelfde woorden duiden op een poging tot manipulatie van de zoekmachine. Dit kan je minpunten voor je positie opleveren.
  2. Links. Het is belangrijk om te zorgen dat de structuur van zowel je blog als website duidelijk is. Links naar relevante pagina’s helpt een zoekmachine te bepalen hoe je pagina in elkaar zit, en welke eraan gerelateerd zijn. Daarnaast zijn links natuurlijk prettig voor bezoekers die op zoek zijn naar aanvullende informatie, of die een bron willen controleren.
  3. Afbeeldingen. Afbeeldingen kunnen nuttig om een punt te illustreren. Het is belangrijk dat de afbeeldingen die je in je blog gebruikt aansluiten bij wat je schrijft en dat de opgegeven titel/beschrijving ook een van je steekwoorden bevat. Zo kunnen mensen die naar afbeeldingen zoeken ook gemakkelijk je website vinden.  Daarnaast is het slim om ook een tag toe te voegen aan je afbeelding. Zoekmachines kunnen afbeeldingen niet altijd even goed herkennen, een tag helpt hierbij.
  4. Lengte. Zorg ervoor dat je blog minstens 300 woorden bevat. In een korte tekst is het moeilijk om diepgang aan te brengen. Dit is belangrijker, want hoe unieker je blog, hoe beter de zoekresultaten. Ook kan dan beter worden vastgesteld door de zoekmachines of het geen duplicaat is van een tekst die je zelf of iemand anders eerder al gepubliceerd heeft. Een duplicaat heeft namelijk weinig toegevoegde waarde.
  5. Tekstindeling. Het is belangrijk om je steekwoorden terug te laten komen in: de titel van je blog, de url, de eerste alinea en in de tussenkopjes.
  6. Description. Soms is het mogelijk om zelf de tekst aan te leveren die een zoekmachine onder je link zet. Dit is wel zo prettig, want je blog komt niet altijd goed uit de verf als er alleen een stuk zin rond een sleutelwoord wordt weergegeven. Vat in de zogenaamde meta description kort samen waar je blog over gaat, en vergeet ook niet een van je steekwoorden te gebruiken. Probeer hier ook de interesse te wekken van de zoeker.

Dat, in het kort, zijn de belangrijkste punten waar je als tekstschrijver rekening mee moet houden bij het publiceren van online content.

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Content & SEO: Tekstoptimalisatie

  1. Leuk Artikel,

    Als je met WordPress werkt kun je gratis de plug-in van Yoast installeren. Hierdoor kun je direct zien of je zoekwoorddichtheid goed is en nog een paar handige tools zoals xml sitemap etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.