BlogMarkethings.net inspireertOverig

Cruiseschepen als marketingwalhalla

Cruisen is voor veel mensen de ideale vakantiebeleving. Lekker eten, iedere dag een andere stad bekijken en je verder nergens druk om maken.  Om dit allemaal mogelijk te maken, met soms wel 3.000 passagiers aan boord, wordt er door cruisemaatschappijen veel informatie bijgehouden.

Wanneer je aan een cruise denkt, dan doemen er misschien beelden op van oudere mensen, aan heel veel eten, of gewoon van een vakantie die je (nog) niet kunt betalen. Waar je misschien niet bij stil staat is dat er op zo’n schip enorm veel geregeld wordt en dat er zeer veel informatie nodig is om alles draaiende te houden. Afhankelijk van de passagiers worden menukaarten en boodschappenlijsten aangepast (veel Engelsen = veel thee, veel Amerikanen = veel hamburgers) en de marketing is niet klaar zodra iemand de vakantie geboekt heeft. Zodra je als passagier een cruiseschip opstapt begint de marketing eigenlijk pas!Restaurant

Je persoonlijke creditcard
Op het schip heb je een persoonlijk pasje dat je toegang geeft tot je hut en die gekoppeld is aan je creditcard (of die van je ouders). Wanneer je op het schip ook maar iets wilt kopen dat niet ‘all-inclusive’ is, zoals een drankje, een souvenirtje of een tour voor aan land, dan laat je je pasje swipen en alles is geregeld. Zoals het personeel zelf al zegt: ‘het is net alsof het gratis is!’ Totdat je aan het eind van de vakantie de rekening krijgt natuurlijk. Op het schip wordt uitgebreid reclame gemaakt voor de cocktail van de dag, voor de betaalde specialiteiten restaurants, de onshore tours en voor alle geweldige prijzen die je wel niet kan winnen als je meespeelt met bingo (of naar het casino gaat).

Informatieverzameling
Je persoonlijke kaart wordt niet alleen gescand als je iets koopt, maar ook als je bij een van de complementaire restaurants gaat eten. Dit maakt jou als gast natuurlijk niks uit, maar het verschaft de maatschappij wel een hoop informatie. Zo weten ze precies welke gerechten veel besteld worden wanneer er Canadezen, Australiërs, of Europeanen aan boord zijn en ze weten ook precies naar welke restaurants deze gasten graag gaan. Dit betekent dat ze per cruise perfect in kunnen schatten hoeveel hamburgers, biefstukken, aardappels en wijn ze in moeten slaan. Hierdoor wordt er minder verspild en raakt er bijna nooit iets op. De grootste blunder waar ik van heb gehoord is dat de theezakjes op waren op een cruise in Europa waar veel Engelsen aan boord waren. Dat is toch even vervelend als je net een paar zeedagen voor de boeg hebt. Maar als dat het ergste is, dan is er verder dus wel sprake van een goed logistiek systeem!

Gegarandeerde winkels
Een ander fenomeen op veel cruiseschepen zijn de gegarandeerde winkels. Een paar dagen voordat er in een stad wordt aangemeerd, is er vaak een presentatie waarin winkels worden besproken die leuk zouden zijn om te gaan shoppen. Hierbij hoort ook een plattegrond waar al deze winkels op vermeld staan en veel coupons voor korting en gratis op te halen kleinigheden. Opvallend is dat dit vaak grote internationale ketens zijn die dure Barproducten verkopen, meestal sieraden, en dat deze winkels vaak in iedere stad hetzelfde zijn. De presentatrice, een vrouw die iedere winkel de meest geweldige ooit vindt, vertelt enthousiast dat je er echt heen moet en naar wie je moet vragen voor een vip behandeling. Nu heb ik bij lange na niet genoeg geld om ook maar één paar oorbellen te kopen in deze winkels, maar ik vraag me ook af wat voor afspraken deze ketens hebben met de cruisemaatschappijen om zodanig in het zonnetje te worden gezet. Want die vriendelijke presentatrice met die mooie ketting en dat opgedofte haar zal toch niet echt zo verslingerd zijn aan merken als Del Sol (kinderachtige shirts die van kleur veranderen in de zon)  en Cariloha (kleding van bamboo) als ze doet geloven. Al zijn deze winkels toevallig wel allebei dochters van hetzelfde moederbedrijf.

Concluderend kan denk ik worden gezegd dat cruisemaatschappijen een schat aan informatie bezitten, die per cruise alleen maar wordt aangevuld.

Daarnaast weten ze door hun goede marketing ook aan boord nog een hoop geld te verdienen.

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.