Analytics en DataBlogCommunicatieInnovatieMarkethings.net informeert

Data als product: gebruikersgemak of privacy schending?

data

Het is inmiddels bekend. Als jij je op een gratis (sociaal) online platform bevindt, is het logisch dat organisaties persoonlijke gegevens van jou opslaan. Zeker gezien het feit dat we momenteel leven in een data-gedreven economie. We lijken het allemaal wel te weten, maar hoe bewust zijn we hier nu daadwerkelijk van?

Even een kleine check. Wist jij dat Facebook Inc. onder andere informatie opslaat over:

  1. Jouw smartphone; welk besturingssysteem je gebruikt, het huidige batterijniveau, het type browser dat je gebruikt en of het bluetooth signaal aanstaat
  2. Gegevens over apparaat instellingen die jij hebt gekozen’, zoals bijvoorbeeld toegang tot foto’s en GPS locaties
  3. De naam van jouw mobiele provider en welke andere apparaten er in de buurt zijn
  4. Informatie van partners buiten Facebook om; de websites die je bezoekt, de aankopen die je doet en de advertenties die je ziet ongeacht of je bent ingelogd bent op Facebook of niet
  5. Informatie over je online en offline acties en aankopen van externe gegevensproviders

Bovenstaand is slechts een kleine greep uit de waslijst aan informatie die te vinden is op Facebook’s privacy webpagina. En dit allemaal in overeenstemming met de toestemmingen die jij hebt gegeven, ofwel via de cookies of voorwaarden die je zelf hebt geaccepteerd. Facebook is al lang niet meer het enige bedrijf dat data verzamelt, aggregeert en analyseert. Sterker nog: waarop het gehele verdienmodel volledig is gebaseerd. De online datamarkt wordt met de dag groter. Het is een traditionele gedachte om te denken dat data-gedreven bedrijven bestaan uit namen als Google, Facebook, Amazon, Snapchat en LinkedIn. Zo zijn er ook bedrijven puur gericht op marktonderzoek en data collectie voor marketing analytische doeleinden. Maar ook fabrikanten, retailers en andere industrieën zoeken naar wegen waarin (klant)data onderdeel wordt van het verdienmodel.

Ja, ik accepteer de algemene voorwaarden 

Het is een simpele handeling. Je klikt een vinkje aan of accepteert de cookies waardoor je de online service (vaak gratis) kan gebruiken. Gemiddeld gezien kost het je 180 uur per jaar aan leestijd om alle voorwaarden waar je online toestemming voor geeft te lezen. ‘When you don’t pay for the product, you ARE the product’ is een zin je misschien al eens voorbij hebt horen komen. Het doel van deze online bedrijven? Doelgerichte advertenties creëren met gepersonaliseerde content. Maar hoe relevant of juist irritant vinden consumenten dit? Wereldwijd maakt 27% van de mensen nog steeds gebruik van adblockers. Het is dan ook niet vreemd dat de kritiek op persoonlijke data opslag toeneemt. Dit zorgt dit voor nieuwe bewegingen, zoals het ontstaan van bedrijven zoals Winston. Dit bedrijf maakt een hardware apparaat die tussen de router en modem geplaatst dienen te worden. Het doel is het internetverkeer te analyseren en tracking/surveillance van websites te stoppen middels een eigen filtering via een privénetwerk. Ook in Nederland wordt het bewustzijn groter, zo promoot de consumentenbond de tool My Data Done Right. Deze tool helpt bij het opvragen van gegevens die bedrijven over jou hebben opgeslagen (want dit recht heb je namelijk!).

‘Zet de temperatuur op 20 graden’

Data biedt echter ook vele kansen. Bekijk het eens vanuit het dit perspectief; Wat nou als elke advertentie die je ziet jou persoonlijk aanspreekt en relevant is? De advertenties die je ziet is voor jou interessante content die je motiveert, inspireert en ja, die je ook laat nadenken over de aanschaf van een product dat je overweegt te kopen. Een bron die het nemen van beslissingen van jou als consument makkelijker maakt. Hierbij kijken we naar een toekomst waarin data onderdeel wordt van onze levens. Denk aan Artificial Intelligence en Machine Learning: waarbij platformen (geleid door algoritmes) geïntegreerd zijn in de bedrijfsvoering om bedrijven SMART te laten opereren. Zo kan een klantservicemedewerker van een bepaald bedrijf real-time meekijken waardoor een probleem direct in kaart kan worden gebracht omdat jij als klant herkend wordt.  Ook binnen je eigen huishouden kun je van alle gemakken worden voorzien met behulp van data via Google Home. Met deze digitale assistent bedien je alle gelinkte apparaten binnen het huishouden. Zo kun je commando de lichten aandoen, de temperatuur veranderen, de tv aanzetten, een Netflix serie opzetten, je agenda beheren en afspraken maken of je boodschappenlijstje bijhouden. Dit staat in verband met het domein; Internet of Things, waarbij huishoudelijke apparaten steeds ‘slimmer’ worden. Een smoothie maken met een blender die bijhoudt welke voedingswaarden je binnenkrijgt. Daarnaast weergeeft de bijbehorende app recepten waarbij er real-time wordt bijgehouden hoeveel er nog in moet van een bepaald ingrediënt. Of kijk naar de Virtual Reality ontwikkelingen, waarbij bedrijven middels een gesimuleerde realistische omgeving trainingen geven aan medewerkers.

Wanneer het startpunt data is, lijken de mogelijkheden voor implementatie eindeloos. Als marketeer in opleiding ben ik enthousiast over deze verschillende kansen. Wel zal ik altijd blijven geloven dat de menselijke interpretatie in combinatie met ethisch verantwoord handelen als fundering moeten dienen bij het inzetten van data.

Bronnen:

The following two tabs change content below.
blank

Romaana Abdoelrahman

Romaana studeert, na afronding van de pre-master, Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Haar interesses gaan uit naar technologische ontwikkelingen, opvallende marketing campagnes en inspirerende marketing goeroe's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.