BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeert

De 3 grootste nadelen van Social Media voor bedrijven

De voordelen van social media zoals een groot bereik genereren, interactie tussen bedrijf en doelgroep en het gemakkelijk inspelen op actuele zaken zijn voor veel bedrijven inmiddels gesneden koek. Echter zijn de nadelen van social media in mijn ogen (nog) onderbelicht. Hieronder mijn top drie van grootste nadelen met twee voorbeelden van bedrijven die de negatieve gevolgen van social media al hebben ondervonden.

#1. Social media is OPENBAAR
De grote kracht van social media is dat het openbaar is en het snel kunnen verspreiden van informatie. Het foutief gebruik van social media is daardoor ook gevaarlijk, om dezelfde redenen. Iedereen kan reageren op wat er gedeeld wordt. Dat houdt in dat ook mensen die het niet met u eens zijn of een negatieve ervaring hebben gehad met het bedrijf, dit makkelijker kan communiceren. Het mogelijke effect is een negatieve interactie die snel verspreid wordt.

KLM voorbeeld

Alhoewel ik vind dat KLM een goed social media beleid voert, gingen ook zij in de fout met een tweet (zie afbeelding hiernaast) nadat het Nederlands elftal Mexico had verslagen op de WK in 2014. In zeer korte tijd kreeg KLM veel verontrustende reacties over zich heen. Marly haalde dit in haar blog van juli 2014 ook naar voren en adviseert bedrijven om te allen tijde gevoelige onderwerpen zoals politiek, seks en religie te vermijden. Hier ben ik het roerend mee eens.

 #2. Social media is NIET GRATIS
Het aanmaken van de profielen is inderdaad gratis, maar de kosten van social media zitten in tijd, kennis en kunde. Zoals u wellicht weet is de aandacht van een consument (1) zeer beperkt en tevens (2) erg selectief. Vraagt u zich daarom af of u een grafisch vormgever in huis heeft die de boodschap visueel en treffend weer kan geven. Daarnaast is een goede tekstschrijver ook onmisbaar voor een goed social media beleid. Verder is het zeer aan te raden dat u rekening houdt met de doelgroep.

Het Groningse bedrijf Tonika Music hield duidelijk geen rekening met haar doelgroep en plaatste de volgende vacature op Facebook (mei 2013).

“Wij willen graag versterkt worden door een echt representatieve collega; snorren, baarden, piercings, tatoos, hoedjes, petjes en woeste haardossen zullen ongetwijfeld rock ‘n roll zijn, wij zoeken dit niet in ons team en we willen hier graag op voorhand duidelijk in zijn”. En: “Je moet echt ‘scherp geslepen’ verkooptalent zijn, een smooth talker, zogezegd”.

Er werden binnen korte tijd veel heftige reacties geplaatst onder deze vacature, want veel van Tonika’s klanten hebben één of meerdere van de bovengenoemde kenmerken. De reactie van Tonika Music was ook niet om naar huis te schrijven. Zij antwoordde namelijk:

“Waarom zijn jullie zo boos? Omdat wij een andere mening hebben dan jullie, kennelijk? Eerlijkheid boven alles, vinden wij. Als jullie daarom hier geen klant meer willen zijn, is dat heel jammer maar helaas”. 

 #3. Social media gebruiken met FOUTIEVE MOTIEVEN
Het inzetten van social media is (in vele sectoren) cruciaal en het moet een onderdeel zijn van de marketing- en communicatiestrategieën. Het is niet iets wat je er “even” bij doet. Social media inzetten omdat “concurrenten het ook doen” is dus geen goed argument. Het moet een middel zijn om een doel te bereiken, niet een doel om dit middel te gaan gebruiken.

Denk dus goed na wat u plaatst en sta stil of er mensen zijn die je ermee zou kunnen kwetsen of benadelen. Daarnaast dient u zichzelf af te vragen of u de kennis in huis heeft en kijk tot slot kritisch naar uw organisatie en evalueer of u social media voor de juiste doeleinden inzet om zo een concurrentievoordeel te creëren.

The following two tabs change content below.

Charley Molleman

Laatste berichten van Charley Molleman (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.