BlogInnovatieMarkethings.net inspireert

De Blauwe Slokop: Facebook neemt Whatsapp over

Sillicon Valley, de geboorteplaats van de PC, Google en de iPhone, is een van de meest invloedrijke gebieden ter wereld in de computer-industrie. Het is een plek waar informatie gedeeld word,  out-of-the-box word omgegaan met problemen en waar gestreefd wordt naar verbetering van de wereld.  Echter doen er zich opvallende fenomenen voor: zo is deze week Whatsapp overgenomen door Facebook voor maar liefst (omgerekend) 11,6 miljard euro! Ook bleek Google bereid om dit bedrijf over te nemen voor maar liefst 10 miljard, die ook Motorola heeft ingekocht. Eerder hebben we gezien dat Microsoft het finse Nokia heeft overgenomen voor 5,5 miljard. Verder gaan er geruchten dat Apple een poging heeft gedaan het nieuwe automerk Tesla over te nemen. Maar waarom vind deze gigantische overnameslag plaats? Ik zoom in op de meest recente overname van Facebook.

Facebook-Monster
Na Instagram neemt Facebook Whatsapp over; komt er een volgend slachtoffer?

The chatting industry

In het geval van de overname van Whatsapp door Facebook, is het lastig voor te stellen dat het bedrijf van Zuckerberg een tiende van zijn eigen waarde bereid is neer te leggen voor een database aan chat-gesprekken. Daarnaast had facebook al een chat-dienst in de vorm van Facebook chat.

De chat industrie is een markt die nog in ontwikkeling is, maar nieuwe toetreders niet snel tolereert. Whatsapp was de pionier in het aanbieden van een multiplatform chatdienst, waar er vandaag de dag veel meer multiplatform diensten zijn zoals Google Hangouts, Blackberry Ping, Facebook Messenger, Wechat en Line. Blijkbaar geldt hier het summum: ‘de eerste beste is de beste’ aangezien de gemiddelde consument graag ‘even een appje verstuurt’, refererend naar whatsapp.

Blijkbaar is de informatie die Whatsapp weerhield van facebook zoveel waard voor het bedrijf dat Facebook heil zag in deze monsterlijke investering. Daarnaast zijn chat-diensten steeds meer terrein aan het winnen van de klassieke sociale media, berichten worden nu persoonlijk gericht en niet meer de massa ingezonden. Wellicht dat het ook een strategie is die Facebook zal helpen mee te gaan met zijn tijd.

Is overname de oplossing?

Het overnemen van concurrerende bedrijven is een realistische denkwijze, je bent immers in een klap van deze concurrent af. Dit is echter wel een dure manier van probleemoplossing die niet altijd vruchtbaar kan zijn, de interne cultuurshock en identiteit zouden behoorlijk wat verwarring bij de consument kunnen creëren in mogelijk strategische wijzigingen. Ook voor Facebook is dit een gevaar, het bedrijf hanteert een andere denkwijze dan whatsapp dat jaar en dag heeft gedaan als we kijken naar zaken als advertising, verdienmodellen en imago. Wellicht is dit ook de reden dat Whatsapp oprichter Jan Koum een plaats in de board van Facebook heeft gekregen om de authenticiteit te bewaren van de chat-dienst.

 

Bron: http://tweakers.net/reviews/3424/waarom-facebook-zo-graag-whatsapp-overneemt.html

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.