BlogInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireertOverig

De doorbraak van de iBeacon

Terwijl de Super Bowl finale wordt uitgevochten keken vele toeschouwers naar hun smartphone. In het stadion waar de Super Bowl finale plaats vond zijn veel iBeacons geplaatst die met de NFL-app samenwerken om toeschouwers te voorzien van slimme pushberichten en andere verrassingen. Is dit de definitieve doorbaak van de iBeacon?

Beacons is een merknaam van Apple, bedoeld voor een technologie om op korte afstand iOS of Android-apparaten te herkennen. De technologie werd weliswaar op Apple’s eigen ontwikkelaarsconferentie geïntroduceerd, maar veel aandacht besteedde Apple er niet aan. Wel heeft Apple al in alle Apple Stores iBeacons geplaatst die, indien je dicht bij een tafel met producten komt, additionele informatie verschaft.

Wat zijn de mogelijkheden?

De interactie met toeschouwers in het stadion was niet alleen passief. De NFL-app hield bijvoorbeeld bij waar mensen voor eten en drinken in de rij stonden en hoe lang. Door rijlengtes in het stadion met elkaar te vergelijken, kon de app actief pushberichten sturen aan toeschouwers die in de rij gingen staan, om te adviseren of er een kortere rij dichtbij in het stadion was. Hiermee stonden toeschouwers minder lang in de rij, konden ze sneller hun geld uitgeven en misten ze minder van de Super Bowl-actie.

iBeacons biedt eigenlijk tal van mogelijkheden. De huidige concepten geven nog maar een glimp van wat er mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een app die jou, op basis van je locatie, suggesties voor producten en promoties geeft. Elke winkel die een transmitter plaatst en een eigen app heeft kan er gebruik van maken. Een andere optie is een bundeling in traditionele kortingapps zoals Scoupy en betaalapp zoals MyOrder, waarbij je nu nog zelf op zoek moet naar kortingsbonnen en acties. Dankzij iBeacons-technologie krijg je straks een pushbericht als je je favoriete bioscoop binnenstapt.

53397-beacon_teaser1

Verder is het voor marketeers mogelijk om in de gate te houden waar consumenten zich bijvoorbeeld veel in een winkel bevinden. Met deze kwantitatieve data kunnen marketeers gericht de klanten acties via pushberichten sturen of hun winkelindeling hier op aanpassen. De mogelijkheden van de iBeacons zijn onbeperkt doordat ontwikkelaars hun eigen real-time apps voor kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen we nog vele toepassingen verwachten die zeer interessant kunnen zijn voor ons marketeers.

The YouTube ID of sUIqfjpInxY#t=15 is invalid.

Wordt het opgepakt?

Naast dat Apple het al in al haar Apple Stores heeft geplaatst en dat kleine toepassingen met de iBeacons al zijn uitgerold, wordt de toepassing bij de Super Bowl finale ook wel gezien als de grote doorbraak. Zo worden in twintig Baseball-stadions in Amerika ook iBeacons geplaatst en denkt Coca-Cola erover om deze technologie in te gaan zetten bij het WK aankomende zomer in Brazilië.

Doordat grote bedrijven het op gaan pikken en dit voor marketeers weer vele nieuwe mogelijkheden verschaft, verwacht ik dat we nog veel gaan horen van de iBeacon.

The following two tabs change content below.

Mark Hol

Laatste berichten van Mark Hol (toon alles)

Een gedachte over “De doorbraak van de iBeacon

  1. Interessant, ben heel erg benieuwd of we dit echt in ons dagelijks leven in de winkel tegen gaan komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.