BlogCommunicatieConsumentengedragGlobal marketingMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

De effecten van citymarketing

Inmiddels heeft iedereen het wel meegekregen: de iconische rood-witte letters ‘Iamsterdam’ voor het Rijksmuseum zijn verwijderd. De letters zouden volgens GroenLinks staan voor individualisme en moesten dus weg. Betreurenswaardig, gezien de reacties van zowel de inwoners als menig toerist. Voor de toeristen was dit namelijk één van de trekpleisters die ze in Amsterdam wilden bezoeken. Deze consternatie laat zien wat voor impact een vrij simpel iets als een paar letters heeft. Een goed voorbeeld van Citymarketing, al heeft de gemeente daar andere ideeën over.  

Citymarketing

Het is een begrip wat je steeds vaker hoort: Citymarketing. Maar wat houdt Citymarketing nu precies in? Er zijn een aantal definities op na te vinden en de meeste lijken ook wel op elkaar of hebben veel overlap. Hieronder de definitie die ik het meest geschikt vind:
‘De strategische promotie van een stad of wijk, waarbij de stad wordt gezien als een merkproduct, met als doel instanties, bedrijven en personen over te halen zich in de gemeente te vestigen of de stad te bezoeken.’
Het gaat hierbij dus om de promotionele activiteiten om de stad in positief daglicht te zetten. Citymarketing kan ook plaatsvinden in films. In de blog van Kim kun je meer lezen over citymarketing in films.

Iamsterdam

In het geval van Iamsterdam is het doel om de stad in een positief daglicht zetten goed gelukt. Veel toeristen kwamen mede naar Amsterdam om met de letters op de foto te gaan. Deze mensen spenderen geld aan overnachtingen, voedsel en andere leuke activiteiten rondom Amsterdam. Daarna zal de toerist hoogstwaarschijnlijk zijn of haar ervaring delen met al zijn vrienden en vriendinnen op Facebook of Instagram. Wellicht wordt het nog persoonlijk verteld, zelfs in 2018 kan dat nog wel eens het geval zijn. Op deze manier wordt het woord verspreid dat Amsterdam ‘the place to be’ is. Als een olievlek in het water verspreiden de geruchten zich. Zo zou Citymarketing dus moeten werken. Het was dan ook niet vreemd dat er veel ophef over de verwijdering was bij zowel toeristen als bij gewone inwoners van Amsterdam. Zelfs Arjan Lubach verbaasde zich hierover in zijn populaire programma Zondag met Lubach.

Voordelen

Wat voor nut heeft Citymarketing? Als het goed gaat heeft de stad niet alleen meer bezoekers, maar haalt een stad ook meer bedrijven naar zich toe. En waar mensen zijn, daar komen bedrijven op af. Bedrijven nemen werk met zich mee, dus zullen er meer mensen verhuizen richting de stad. Meer mensen, meer uitgaven aan lokale ondernemers en de lokale economie wordt gestimuleerd in een vicieuze cirkel die de stad alsmaar sterker maakt. Economisch biedt het dus enorm veel voordelen. Het is dus zaak dat een stad goed gebruik maakt van Citymarketing. Nu hebben niet alle steden het budget en de allure van Amsterdam. Maar iedere stad heeft haar eigen imago. Zo zal de drukte van Amsterdam veel mensen ook afschrikken, zaak voor de kleinere gemeentes om hier correct op in te spelen. Zo speelde Groningen goed in op haar slogan “er gaat niets boven Groningen” door af te laten drukken op een luchtballon. Maar als je het doet, niet te individualistisch, want dat kan in het verkeerde keelgat schieten.

Er gaat niets boven Groningen

The following two tabs change content below.
blank

Mart Janssen

Mart studeert Marketing Management aan de Universiteit en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Zijn interesses zijn onder andere te vinden in consumentengedrag, online marketing en de FMCG-branche.
blank

Laatste berichten van Mart Janssen (toon alles)

Een gedachte over “De effecten van citymarketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.