BlogConsumentengedragMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

De geheimen van de supermarktwijn

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat er weer recordbedragen zullen worden uitgegeven aan lekkere hapjes, maar vooral ook aan drankjes. Het grootste deel van alle aankopen van alcoholische dranken in winkels vindt plaats in de supermarkt. Wat zijn de geheimen van de supermarktwijn?

Het belangrijkste van een wijn is natuurlijk hoe hij smaakt. Het probleem echter is dat het niet mogelijk is om in de gemiddelde supermarkt de wijn te proeven. De klant zal dus op een andere manier verleidt moeten worden tot het doen van een aankoop. De belangrijkste marketinginstrumenten die overblijven zijn de prijs, de positie in het schap, maar vooral ook de verpakking.

Wijnschap

Waarom is het glas van een wijnfles eigenlijk niet gewoon doorzichtig in plaats van de huidige groene tint? Niet een vraag waar de gemiddelde consument bij stil staat. Toch ligt er uitgebreid denkwerk aan ten grondslag. De oorzaak licht in de belichting. In een professionele wijnkelder is het donker, dat is beter voor de wijn. Dit is alleen geen realistisch scenario voor in een winkel. De meeste supermarkten worden  daarnaast niet verlicht door lampen van wereldklasse maar gewoon door tl-buizen. Het witte licht dat deze lampen uitstralen kan de aroma’s in de wijn verpesten. Door de wijnen te verpakken in groenige flessen wordt het effect van licht op de smaak van de wijn geminimaliseerd.

Bouteille Bottle

Het gewicht van de fles speelt ook een rol bij hoe consumenten de wijn evalueren. Zelfs hun smaakperceptie wordt erdoor beïnvloedt. Ilja Gort (bekend van onder meer ‘Wijn aan Gort’ en ‘Leven als Gort in Frankrijk’) liet dit op een leuke manier zien tijdens een experiment. De Nederfransoos schafte een aantal wijnen aan: één uit een kartonnen pak, één uit een goedkope fles, één uit een gemiddelde fles, en één uit een dure fles. Het verschil tussen de flessen zit hem vooral in de bodem en het gewicht. Een goedkope fles heeft een min of meer platte bodem. De dure flessen zijn zwaarder en hebben een holle bodem. Het gaat hier dus om de fles en niet om de wijn die erin zit. (De ‘’slobberwijn’’ uit het kartonnen pak werd trouwens zonder scrupules in het plantsoen leeggegoten.)

Nadat de verpakking en de drie flessen ontdaan waren van hun oorspronkelijke inhoud werden ze gevuld met één en dezelfde wijn. Zowel in de dure fles als in het kartonnen pak zat dus exact dezelfde wijn. Op naar de markt voor een gratis proeverij. De mensen mochten zelf de fles vasthouden en een glaasje inschenken om te proeven. Wat bleek: unaniem werd de wijn uit het kartonnen pak bestempeld als smerig, en die uit de dure fles als uitstekend. Toch was het één en dezelfde wijn die werd geproefd.

Ook niet onbelangrijk is het etiket. Een etiket met een grandioos chateau op de voorkant suggereert nou eenmaal betere kwaliteit dan een industrieterrein als logo. Toch zegt het plaatje niet alles. Het is namelijk toegestaan onder bepaalde voorwaarden om afbeeldingen te gebruiken van allerhande landhuizen en kasteeltjes. Lees dus goed de kleine lettertjes want die mooie fles met een riante wijngaard erop afgebeeld kan ook gewoon ergens uit de fabriek zijn komen rollen.

chateau-carbonnieux-blanc-2012

Nog een leuk weetje. (Spoiler alert voor mensen die wijndrinken beschouwen als romantische bezigheid!) De wijn in het schap doet zijn uiterste best om een beeld op te roepen van eeuwenoude wijnkelder die met liefde en passie worden gevuld op een oud landgoed. Het is echter veel te duur om al die flessen de halve wereld over te transporteren. Wijnen uit Zuid-Amerika of Australië worden vaak niet per fles verscheept maar… per zak. Een container gevuld met vacuum getrokken zakken wijn is nou eenmaal logistiek gezien het goedkoopste. In het distributiecentrum worden de wijn dan in de flessen gegoten en wordt er een etiket op geplakt. Toch even net iets minder charmantisch dan veel consumenten denken.

Wijn Container

Dus, als je in de winkel overweegt om een sjieke wijn aan te schaffen voor de feestdagen let dan wel even op: niet alles is goud wat er blinkt.

Zelf heb ik niet zoveel verstand van wijn, alleen van de marketing ervan. Heb je nog een goede wijntip voor de feestdagen? Deel hem in de comments!

Meer over wijn of Ilja Gort op Markethings.net? http://www.markethings.net/red-red-wine/

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.