BlogMarkethings.net informeertOverig

De groene kwast als marketingtechniek

Geschreven door Larissa Komen – MARUG.nl

De term “Greenwashing” is een van de bekendste marketingtermen anno nu. Bedrijven proberen de consument te overtuigen door het huidige merk in een groen jasje te steken. Het gaat verder dan alleen de voedsel branche, fashion, cosmetica, automerken, want zelfs oliemaatschappijen maken zich schuldig aan greenwashing. Geven deze merken echt om het milieu of is het een trucje om de sustainable consument te misleiden? In dit artikel zoomen we in op het begrip greenwashing en kijken we naar de grote merken die groene verf hebben gebruikt.

Het is de nieuwste marketing tactiek: greenwashing, maar wat houdt het precies in? Eigenlijk is het witwassen maar dan met een groene kwast! Bedrijven die aan greenwashing doen zijn voornamelijk bezig met het uitdragen van een groen imago door middel van adverteren en marketing, maar hechten niet zoveel waarde aan het daadwerkelijk implementeren van processen die bijdragen aan het milieu.

BP

Na de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 veranderde de oliemaatschappij haar marketingstrategie en werd de volledige naam British Petroleum niet meer genoemd. De greenwash geschiedenis van BP gaat nog veel verder, het logo is door de jaren heen steeds groener geworden:

Logo evolutie BP
In de persberichten spreekt BP ook vaak over het gebruik van alternatieve vormen van energie en het logo van de bloem straalt uit dat het bedrijf zich inzet voor het milieu en het broeikaseffect tegen wil gaan. Met slimme woordkeuze van alternatieve brandstoffen dekt BP zich goed in. Het blijkt namelijk dat er naast milieuvriendelijke bronnen als zonnen- en windenergie ook veel natuurlijke gas stations gebruikt worden. Hoewel gas minder CO2 uitstoot met zich meebrengt blijft het een fossiele brandstof. BP is goed in greenwashing maar het is verstandig om in de toekomst de focus te leggen op duurzame vormen van energie voordat het grote publiek erachter komt waar de meeste winst vandaan komt.

McDonalds

Het zal niemand ontgaan zijn dat de prominente rode achtergrond kleur die McDonalds altijd uitdroeg plaats heeft gemaakt voor de populaire kleur groen. Hoe duurzaam is het bedrijf echt, en mogen ze met recht de groene kleur gebruiken? Het blijkt dat McDonalds daadwerkelijk haar verpakkingen recyclet en daarmee haar steentje bijdraagt. Waar de verpakkingen voor worden gebruikt is een beetje uit de richting namelijk jojo’s. Met de grote hoeveelheden BigMacs, hamburgers en andere gerechten van de fastfoodketen die dagelijks over de toonbank gaan zal de jojo markt wel snel verzadigd zijn, dus blijft er nog genoeg afval van McDonalds over, en waar dat heen gaat? McDonalds is in 2014 ook bekroond met de Greenwash Awards. De award werd toegekend omdat McDonalds verantwoordelijk is voor de overconsumptie van vlees, wat weer resulteert in verlies van biodiversiteit. Daarnaast is de fastfood keten ook verantwoordelijk voor de ongezonde levensstijl, en zijn er slechte omstandigheden waaronder de speeltjes in het Happy Meal worden geproduceerd. Het blijkt maar weer dat het toevoegen van een salade aan het assortiment nog geen recht biedt tot het uitdragen van een groen imago!

Logo transformatie McDonalds

Coca-Cola

Je moet even goed kijken, maar het is geen productiefoutje, de nieuwste Coca Cola Life heeft een groene verpakking. De grote vraag is natuurlijk “wat draagt het product bij aan het milieu?” Het drankje is een low-calorie versie van de originele Coca Cola en gebruikt natuurlijke suiker en Stevia om de frisdrank dezelfde smaak te geven. Ook het “plantflesje” scoort hoog op milieuvriendelijkheidsmeter, het bestaat voor 30% uit plantmateriaal en is 100% recyclebaar. De frisdrank gigant kreeg door de introductie van het product veel media aandacht, en milieu activisten namen de plant-bottle zelf onder de loep. Het blijkt dat Coca-Cola het percentage ietwat uit zijn verband heeft getrokken en slechts voor 15% bestaat uit planten. Ook al is het een stap in de goede richting Coca-Cola is wel schuldig aan greenwash praktijken.

CocaCola Life
The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.