BlogConsumentengedragMarkethings.net informeertOverig

Houdbaarheidsdatum product ingezet als marketinginstrument

Het televisieprogramma Zembla heeft een documentaire gemaakt over de schrijnende situatie met betrekking tot voedselverspilling in Nederland. Volgens Zembla wordt in Nederland jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. In deze documentaire wordt tevens gesteld dat retailers met producenten onderhandelen over de houdbaarheidsdatum die op het product komt te staan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een product dat naar het retailkanaal gaat een andere houdbaarheidsdatum heeft dan dezelfdeproducten die elders verkocht worden. Wat vind jij van deze situatie?

Fragment “De Kleinste Soepfabriek”

In dit fragment komt het bedrijf “de kleinste soepfabriek” aan bod. Directeur M. Jansen geeft aan dat het eenmaal gebeurd is, dat een supermarkt aan hem vroeg om de houdbaarheidsdatum van een soepproduct aan te passen. Men vond het bij de supermarkt namelijk mooi om de soep vanuit de koelkast te verkopen. Voorwaarde was dan wel dat de juiste houdbaarheidsduur van vier jaar aangepast moest worden naar een houdbaarheidsduur van 1 maand. Dit deed men als doel om het product als zijnde ‘meer vers’ te laten overkomen. Bekijk het fragment zelf, om te horen wat C. van Dooren van het Voedingscentrum zegt over deze handelswijze.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Laat jouw mening horen!

Wat vind jij van deze situatie? Is het volgens jou ethisch dat supermarkten de houdbaarheidsdatum van een product inzetten als marketinginstrument? Zie jij een product met een kortere houdbaarheidsduur als ‘meer vers’ in vergelijking met producten met een langere houdbaarheidsduur? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels onderstaande social media buttons.

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.