Blog

De hulp van social media in de strijd tegen zinloos geweld

Nederland lijkt steeds meer klaar te zijn met asociaal, laf gedrag en met zinloos geweld. Talloos zijn de voorbeelden die de laatste maanden in het nieuws kwamen. Groepjes jongeren die gezamenlijk een slachtoffer ‘heel stoer’ het licht uit de ogen trapten. Vervolgens waren deze daders echter niet op te sporen door de politie waarna de beelden op televisie getoond werden. Afgelopen week kwam er weer een schrijnend voorbeeld in het nieuws, namelijk een harde mishandeling in het uitgaansgebied van Oosterhout, Noord-Brabant. Vijf jongeren sloegen en schopten een weerloos persoon bewusteloos.

Opsporing verzochtI
n de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werden er nog nauwelijks beelden gemaakt van mishandelingen zoals die de laatste tijd veel te zien zijn. Zo was de technologie nog niet zo ver als nu waardoor er tegenwoordig in vrijwel elk uitgaansgebied beveiligingscamera’s hangen. Tevens vonden er toen ook minder zware mishandelingen plaats. Feit is dat het programma ‘Opsporing Verzocht’ in de jaren ’70 en ’80 slechts eens in de paar jaar werd uitgezonden wanneer er specifiek hulp nodig was. Door de toename van geweldsdelicten en de betere beelden en reconstructies van deze delicten was het vanaf de jaren ’90 nodig om Opsporing Verzocht wekelijks uit te zenden. Heden ten dage wordt het programma gepresenteerd door Frits Sissing en Anniko van Santen en is de 1000ste aflevering alweer de revue gepasseerd. Volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam verhoogt het programma de kans op het oplossen van de zaak van 25 naar 40%. Het belang en het succes van het programma is hiermee gelijk verklaard. In navolging van Opsporing Verzocht komen er ook steeds meer regionale opsporingsprogramma’s. Het bekendste voorbeeld is wellicht ‘Bureau Brabant’. Dit programma op ‘Omroep Brabant’ zond deze week de mishandeling in Oosterhout uit, nadat het twee maanden geleden nog zo’n laffe mishandeling, ditmaal in Eindhoven, uitzond.

Sissing en VanSanten

Social Media en GeenStijl
Nadat Bureau Brabant de beelden uitzond, gingen deze vervolgens razendsnel rond op het world wide web. De beelden van Eindhoven en Oosterhout werden door tienduizenden mensen gedeeld op Facebook en er ontstond een klopjacht op de daders. Het zelfreinigend vermogen binnen de Nederlandse samenleving werd in gang gezet waardoor de daders binnen 24 uur gepakt werden. Zie hier gelijk de kracht van social media. Het kan dienen om een hype als de Harlem Shake pijlsnel in de hele wereld te laten doordringen maar ook voor zaken als deze, waar de politie zelf op een dood spoor zit, kan social media dus van groot belang zijn.
Echter kleven er ook enkele nadelen aan deze klopjacht via internet. Het is namelijk makkelijk om iemand verdacht te maken, zelfs als deze persoon niet eens op het plaats delict was. Wanneer een naam van iemand gepost wordt op een nieuwssite door bijvoorbeeld een anonieme reageerder, dan denken veel mensen meteen dat die persoon ook echt de verdachte is. Als gevolg hiervan kan deze naam dus onterecht maar toch heel snel door de social media gedeeld worden.  De schade van zo’n verdachtmaking kan natuurlijk enorm zijn. Bedreigingen, problemen met toekomstige werkgevers als de naam gegoogled wordt en algemene imagoschade. Ook in Oosterhout verscheen de naam van een jongeman op internet die niks met de zaak te maken had. Een ander nadeel is dat de rechter kan besluiten tot strafverlaging doordat de verdachten vaak al publiekelijk gestraft worden door onder andere de vele media-aandacht. Zo zocht PowNews de verdachte jongeren in de Eindhovense zaak die in Belgie woonachtig zijn op en bood het een andere jongen in deze zaak een platform om, nog voor een rechterlijke veroordeling, over de mishandeling te praten. Ook in de zaak Oosterhout stond PowNews alweer op de stoep van de werkgever van een mogelijke verdachte. Het levert vermakelijke televisie op, maar de advocaten zullen het gebruiken om strafvermindering proberen te bewerkstelligen door een schending van de privacy.

De Social Media en GeenStijl hebben nu twee keer laten zien hoe snel criminelen opgespoord kunnen worden en hoe beu Nederland het laffe geweld is. Men zou echter iets voorzichtiger om moeten gaan met het online gooien van namen. Wanneer er dan toch valse verdachtmakingen zijn, zou bijvoorbeeld GeenStijl betere rectificatiemogelijkheden kunnen bieden. De schade kan immers enorm zijn. Al met al wegen de voordelen dus zeker op tegen de nadelen van een online klopjacht. Wat betreft de media-aandacht na eventuele arrestaties moeten de crimineeltjes niet huilen. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.