BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

De ideale promotiestrategie voor festivals: Pinkpop vs. Rock Werchter

Omslag festival

Pinkpop en Rock Werchter zijn de grootste betaalde festivals van de Benelux. Ieder jaar halen ze alles uit de kast om ervoor te zorgen dat ze hun festivals volledig uitverkopen. De line-up is hierbij natuurlijk het belangrijkste verkoopargument. Op dit punt verschillen deze twee festivals niet veel van elkaar, vooral niet wanneer het op headliners aankomt. Wat wel verschilt is de manier waarop de festivals hun line-up bekend maken. Waar Rock Werchter wekelijks met nieuwe namen komt, kiest Pinkpop ervoor om bijna alle namen in één keer bekend te maken. Wat is het verschil tussen deze methoden en is de een beter dan de ander?

Pinkpop perspresentatie

Ieder jaar organiseert Pinkpop een perspresentatie waarin het grootste gedeelte van de line-up in één keer bekend maakt. Dit jaar zal de presentatie plaatsvinden op 17 februari in Paradiso. Het voordeel van deze perspresentatie is dat er één moment is waarop bijna alle ogen binnen de muziekwereld op Pinkpop zijn gericht. Naast het bekend maken van de namen, treden er artiesten op en Pinkpopfans kunnen kaartjes kopen voor de presentatie of ze kunnen deze winnen via 3FM. Doordat er een grote happening van wordt gemaakt is er veel aandacht voor Pinkpop in de media. Het nadeel van deze methode is echter dat het grootste gedeelte van de publiciteit rondom Pinkpop op één moment is geconcentreerd.

Werchter friday

Waar Pinkop in één keer met veel namen komt, pakken de Belgen het anders aan. Zij kondigen gedurende een langere periode iedere vrijdag een aantal nieuwe namen aan via social media en hun website. Zie hieronder bijvoorbeeld de aankondiging van afgelopen vrijdag.

fb post rw
Het voordeel van een line-up aankondiging in fases, is dat je consumenten makkelijker over een langere periode aan je evenement kan binden. Je hebt namelijk vaker momenten waarop je zeer relevante content voor festival- en muziekliefhebbers kan delen. Als gevolg hiervan creëer je meer engagement op je Facebook pagina (likes, reacties etc.)  en genereer je meer Word of Mouth. Zo hield ik vorig jaar iedere vrijdag de Facebook pagina van Rock Werchter goed in gaten, omdat ik overwoog het festival te gaan bezoeken.

Welke strategie is beter?

Naar mijn mening is de methode van Rock Werchter beter. Aangezien het evenement zelf maar vier dagen duurt, is het belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om je merk gedurende een heel jaar aanwezig te laten zijn. Daarvoor is relevante content onmisbaar. Door iedere week met nieuws over de line-up te komen creëer je deze content en zorg je ervoor dat consumenten wekelijks over je festival praten, zowel online als offline.

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.