BlogMarkethings.net informeertOverig

De maand van de mode

Wie een beetje thuis is in de modewereld, weet dat februari niet de maand van de liefde is, maar de maand van de mode. Alle belangrijke designers laten in de vier modehoofdsteden van de wereld hun nieuwe wintercollectie voor 2015/2016 zien. Hoewel ik en waarschijnlijk velen met mij liever vooruit kijken naar nieuwe zomerkleding, wil ik toch even laten zien hoe deze designers hun uiterste best doen om op de cover van de beste kranten en modetijdschriften hopen te komen staan.

Jaarlijks trapt ‘fashion month’ in februari in het op dit moment ijskoude New York af, om vervolgens door te gaan in Europa. Eerst mag Londen, en daarna zijn Milaan en Parijs aan de beurt.

Waar tientallen jaren geleden het nog puur ging om het laten zien van de kleding, is het sindsdien een grote concurrentiestrijd geworden omdat er steeds meer modemerken bijkomen in het duurdere segment. Daarom moeten merken steeds weer met een interessant thema komen om het publiek, en vooral de paparazzi, te bereiken. Dit gebeurt met de gekste ideeën en kleding.

rs_560x415-140930091001-1024.Chanel-Protest-Feminist-Fashion.jl.093014

Om maar wat voorbeelden te noemen, had Chanel afgelopen september een show waarin het feminisme centraal stond. Het idee was om een nep protest neer te zetten, waar de hele wereld over zou moeten praten alsof het een echt protest was geweest. En dat lukte. Topmodellen liepen rond met een megafoon en spandoeken met daarop teksten als ‘Women’s rights are more than allright’ en ‘Ladies first’. Andere designers, zoals Kanye West en Victoria Beckham, zetten hun kinderen op de eerste rij en halen daardoor de headlines.

Welke show mij deze maand zeer aansprak, was die van Dolce & Gabbana. Gisteren was het traditioneel ‘Dolce Day’ in Milaan. Hoewel het in mei pas Moederdag is, maakten dit beroemde duo er gisteren al Moederdag van met het thema ‘Viva la Mamma’. Waarschijnlijk hadden ze niet tikkende biologische klokken aan hun hoofd toen ze deze collectie ontworpen, maar een symbool voor Italië, waar kinderen het langste thuis blijven wonen in heel Europa. Modellen liepen met een baby op hun arm en een enorme designer-tas in hun hand over de catwalk. Dit zorgde voor een verwijzing naar de werkende moeder van de 21ste eeuw en zo wordt het feminisme opnieuw onder de aandacht gebracht.

Dolce_and_Gabba_women_winter2015_with_child

Dolce en Gabbana zijn echter geen mama’s kindjes, maar harde zakenmannen, die op deze manier aandacht proberen te krijgen en geld te verdienen, en dat gaat ze vast opnieuw lukken met deze collectie.

Ik vind het heel bijzonder hoe deze designers er telkens opnieuw voor zorgen dat de meerderheid van de mensen in een stijl rondloopt die door hen bedacht is. Bovendien worden er belangrijke onderwerpen onder de aandacht gebracht. Wat vinden jullie? Laten jullie je beïnvloeden door wat zich op de catwalk afspeelt?

The following two tabs change content below.

Malou Thijssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.