BlogMarkethings.net informeert

De marketing van 4 en 5 mei door het Nationaal Comité

Marketing speelt bij vrijwel alle activiteiten een rol, zo ook bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei en de jaarlijkse viering van de bevrijding op 5 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verantwoordelijk voor de marketing van deze meidagen. Inmiddels is het 66 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde, waardoor er steeds minder mensen zijn die de oorlogsjaren daadwerkelijk meegemaakt hebben. Het herdenken krijgt hiermee een ander karakter. De uitdaging voor het Nationaal Comité is om het herdenken en het vieren van bevrijdingsdag levend te houden, of om het anders te formuleren: Opdat wij niet vergeten.

         


Geschiedenis 4 en 5 mei

Capitulatie Duitsland 1945: Hotel De Wereld, Wageningen, 5 mei 1945. Onderhandelingen over de capitulatievoorwaarden. Links: Duitse tolk, generaal Reichelt. Rechts: brigadier George Kitching (boven), luitenant-generaal Charles Foulkes (midden) en uiterst rechts ZKH Prins Bernhard.De oorsprong van deze meidagen is gelegen in de capitulatie van Nazi-Duitsland op 4 mei 1945. Op die dag capituleerde de Duitse admiraal Von Friedeburg te Lüneburg namens de Duitse troepen in Nederland voor de Britse veldmaarschalk Montgomery. De daadwerkelijke capitulatie ging pas de volgende dag in: Op 5 mei 1945. Namens Nederland was ZKH Prins Bernhard aanwezig. Met de capitulatie kwam er een einde aan een periode van bijna vijf jaar bezetting van Nederland, na de Duitse inval op 10 mei 1940 en de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940.

4 en 5 mei tegenwoordig

Dodenherdenking 4 meiTegenwoordig worden bij de dodenherdenking van 4 mei niet alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Tijdens de twee minuten stilte op 4 mei worden in aanwezigheid van koningin Beatrix bij het monument op de Dam te Amsterdam alle slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Helaas is er sinds de Tweede Wereldoorlog namelijk nog geen enkele dag zonder oorlog geweest. Ook op 5 mei gaat het niet alleen over het einde van de Tweede Wereldoorlog maar meer om de viering van vrijheid in het algemeen. Dit algemene herdenken en vieren komt uitdrukkelijk aan bod bij de communicatie met betrekking tot 4 en 5 mei.

Reclamecampagne 4 en 5 mei

Met diverse campagnes herinnert het Nationaal Comité iedereen eraan om op 4 mei twee minuten stilte in acht te nemen, maar ook om op vijf mei de vrijheid te vieren. Hierna komen zowel een algemene commercial over 4 en 5 mei als een commercial met journalist Jeroen Overbeek in de hoofdrol aan bod. Naast reclamespotjes heeft men ook een samenwerkingsverband met Hyves gesloten en is er een speciale Iphone-applicatie met oorlogsmonumenten in beeld. Wat vind jij van de gecommuniceerde boodschap? Zorgen de reclamespotjes ervoor dat jij gaat herdenken op 4 mei en de vrijheid gaat vieren op 5 mei?

Algemene commercial 4 en 5 mei

http://www.youtube.com/watch?v=ielgIyErlV8

Commercial 4 en 5 mei met journalist Jeroen Overbeek

Foto’s zijn afkomstig van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.