BlogOverig

De marketing van parfum

Parfum is een product dat velen aanspreekt. Of je het geurtje aangenaam vind ruiken is een kwestie van persoonlijke smaak, maar het staat vast dat de marketing van deze producten vaak een bepaalde luxe, elegantie, of juist het eigentijdse of sportieve uitstraalt. Dit artikel bespreekt kort een aantal zaken die me opvielen in de marketing-communicatie van parfums.

De eigenschappen van het product

Parfum is duur, maar toch betaalbaar voor de massa. De meeste mensen houden er echter geen extensieve voorraad op na en kopen pas weer als de huidige verpakking leeg is. Het is ook een populair cadeautje. Voor 100 ml parfum betaal je al snel €74,- of  €118.- en voor eenzelfde hoeveelheid printerinkt €200,-  Een 100ml hoeveelheid 36 jaar oude whisky kost je €65,- Daarnaast liggen het moment van aankoop en consumptie soms ver uit elkaar aangezien je best lang met het product kan doen. Bij het gebruik wordt vooral je neus geprikkeld maar de evaluatie van de consument van het product kan ook beïnvloed worden door de verpakking (die vaak zelf al indrukwekkend op zichzelf is) en de advertenties. Vaak verbinden beroemdheden namelijk hun naam aan geuren.

Celebrity endorsement

Doordat celebrities hun naam aan perfums verbinden wekt men de indruk dat deze beroemdheden het parfum zelf ook dragen. Sommige consumenten associëren het product met de celebrity en zijn eerder geneigd het product te herkennen, te proberen en wellicht te kopen. Zelfs Justin Bieber heeft zijn eigen geurtjes, en jahoor, deze zijn gericht op vrouwen.

Ook zie je vaak dat in reclames bekende personen afgebeeld zijn. Kijk bijvoorbeeld het volgende filmpje (overigens een van mijn favoriete commercials op de Nederlandse televisie) waar acteur Jude Law, het gezicht van de ‘Homme’  lijn van Dior, wordt getoond.

Product-attributen en uitstraling

Vergelijk het vorige filmpje bijvoorbeeld eens met deze commercial, van ‘The One Sport’ (D&G).

http://www.youtube.com/watch?v=PTnyzfSYPtg

Deze waarden van het merk en product zijn expliciet uitgedrukt in de marketingmix. De gekozen celebrity, de verpakking, het merk, het flesje, de prijs en zelfs de kleur van de vloeistof beïnvloeden de evaluatie van de consument over de geur. Zo is het meer waarschijnlijk dat het geurtje uit de eerst getoonde commercial verleidelijk, mannelijk, volwassen en elegant beschouwd word. Het tweede parfum zal een wat jongere, sportieve en vrije uitstraling hebben.

Conclusie

Ondanks dat parfum een redelijk uniek product is, zie je dat de marketing hiervan niet eens zo heel speciaal is. Ook hier wordt veel gebruik gemaakt van celebrity endorsement en zekere waarden die het product en het merk mee willen geven aan de consument. De consument zal zeker bekend zijn met deze zaken en zal bewust of onbewust hier rekening mee houden bij de keuze. Dit terwijl de kern van het product is dat het gewoon aangenaam moet ruiken.

 

Een gedachte over “De marketing van parfum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.