BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeert

De Nederlandse Energiemaatschappij en Johan Derksen: Een geschikte combinatie?

Sinds kort maakt de Nederlandse Energiemaatschappij, kortweg NEM, bij hun reclamecampagne gebruik van Johan Derksen als zogenaamde ‘Celebrity Endorser’. De televisiepersoonlijkheid moet de zogenaamde ‘slapers’ op de energiemarkt wakker schudden, zodat deze mensen overstappen naar de NEM. Zowel Johan Derksen als een directeur van de NEM, genaamd Harald Swinkels, hebben op televisie hun licht laten schijnen over de samenwerking. In hoeverre beïnvloedt dit de effectiviteit van deze specifieke campagne?

Aankondiging door Harald Swinkels van de NEM

Op 3 november jongstleden kondigde Harald Swinkels van de NEM bij het televisieprogramma Pauw en Witteman aan dat men Johan Derksen gestrikt heeft voor de nieuwste campagne van het energiebedrijf. Johan Derksen is hiermee de opvolger van onder meer Natasja Froger, Maurice de Hond en Frans Bauer als ‘Celebrity Endorser.’ De slogan ‘Ik zeg doen’, waarmee men doelt op het overstappen naar de Nederlandse Energiemaatschappij staat nog steeds centraal. Hieronder is de commercial met Johan Derksen te zien.

http://www.youtube.com/watch?v=aS5cg-z9RQA

Reactie Johan Derksen bij Voetbal International

De televisiepersoonlijkheid stelt in het voetbalprogramma Voetbal International dat hij absoluut niet in het rijtje Natasja Froger, Frans Bauer en Maurice de Hond wilt thuishoren. Met deze opmerking zal Harald Swinkels niet zoveel problemen hebben gehad. Echter met de opmerking, ‘ik heb het maar om één reden gedaan, en dat is het geld’, zal hij minder blij zijn geweest. Vervolgens geeft Derksen ook nog een sneer aan Harald Swinkels door aan te geven dat de NEM-directeur zich ongelukkig heeft uitgedrukt over zijn rol in de commercial tijdens Pauw en Witteman. In onderstaand videofragment is het allemaal nog even terug te zien.

Effectiviteit Johan Derksen als Celebrity Endorser

Mijns inziens heeft het feit dat Johan Derksen aangegeven heeft dat hij het alleen voor het geld doet, schadelijke gevolgen voor de mate waarin je deze endorsement serieus kunt nemen. De aanbeveling om over te stappen naar de NEM is dus totaal niet oprecht en puur en alleen gebaseerd op financieel gewin van meneer Derksen. Kortom: In plaats van ‘Ik zeg doen’ gaat het om ‘Ik zeg POEN’ voor de televisiepersoonlijkheid. Dit heeft gevolgen voor de effectiviteit van de campagne.

Wat vind jij? Laat jouw mening horen

Hoe effectief is de ‘Celebrity Endorsement’ in jouw ogen? Is Johan Derksen de geschikte persoon als endorser? Heeft de communicatie over en weer in de media volgens jou gevolgen voor de mate van effectiviteit van de campagne? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de onderstaande social media buttons.

Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

8 gedachten over “De Nederlandse Energiemaatschappij en Johan Derksen: Een geschikte combinatie?

 1. Celebrity endorsement is, onder andere, gebaseerd op het feit dat de potentiële klant gelooft dat de beroemdheid zelf voorstander/gebruiker is van het product/de dienst of hij/zij op dit gebied vermeende expertise bezitten. Mijn inziens gaat geen van beiden op voor Johan Derksen.
  Bovendien kon iedereen wel raden dat Johan Derksen aan een dergelijke commercial aan zou meewerken voor het geld. Dat hij dit nog eens expliciet duidelijk maakt in de media is waarschijnlijk funest voor de effectiviteit. Echter, communicatie (over en weer) in de media is niet per definitie slecht. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de ‘fit’ tussen bijvoorbeeld de celebrity en het merk mede bepaald wordt door de manier waarop deze samenwerking wordt gepresenteerd en wordt uitgelegd aan potentiële klanten.

 2. In principe heb je gelijk Rik, ik denk alleen dat t hier niet zon probleem is. Het enige waar de NEM zich op onderscheidt is een lage prijs. Als de endorser mee doet voor de centen en het bedrijf zich daarop onderscheidt, zie ik duidelijk een match;)

 3. @Bas: Als de NEM zich onderscheidt op prijs, is het bedrag dat de NEM aan Johan Derksen (en andere beroemdheden) betaald dan niet juist van negatieve invloed? Ik zie dan geen fit: lage prijs met hoge beloning voor beroemdheid. Een potentiële klant denkt dan wellicht dat z’n energierekening nog lager zou kunnen zijn als de NEM de beroemdheden achterwege zouden laten?

 4. Een zeer interessante discussie. Vanuit wetenschappelijk oogpunt hebben Ruben en Rik volgens mij volkomen gelijk. De theorie zegt namelijk dat celebrity endorsement zo werkt. Echter vraag ik mij af of dat in dit geval ook opgaat. De theorie zegt namelijk ook dat als je vrijwel altijd negatief over anderen, mopperend, egocentrisch en ook nog eens lelijk bent, je normaal gesproken geen celebrity zal worden. Johan Derksen gaat hiermee volledig tegen de stroom in. Bij Maurice de Hond kan ik mij nog voorstellen dat men hem als een autoriteit zien en dat hij dit effectief kan gebruiken om NEM te promoten, maar bij Natasja Froger en Frans Bauwer zie ik deze link evenals bij Johan Derksen niet. In dit geval denk ik dat het juist sterk is dat Johan Derksen volledig zichzelf blijft, en zegt dat het hem enkel om het geld te doen is. Ik denk dat de mensen die Johan Derksen kunnen waarderen dit dus juist ook bijzonder kunnen waarderen. In ieder geval heeft het wel voor voldoende publiciteit gezorgd.

 5. Publiciteit is hetgeen wat het bedrijf wilt bereiken. Dat is toch gelukt lijkt mij. Gevolg dat mensen toch altijd de maatschappij herinneren en meenemen in hun vergelijking.

 6. Leuke discussie heren. Ik denk dat de NEM van deze discussie op Markethings.net, evenals op menig andere blogs en media smult. De bromsnor wordt zeer vaak aangehaald en ineens permanent in verband gebracht met NEM. Enkel die associatie is al heel veel waard. Wat betreft de lading: ik denk dat we een belangrijk verschil moeten zien als ‘ons marketeers’ en het grote deel van de bevolking aan de andere kant. Ik geloof niet dat mensen bewust nadenken over hoeveel Derksen hiervoor krijgt en hoezeer uitblijven hiervan de energierekening (nog) lager had gemaakt. Ook denk ik dat Derksens reactie ‘ik doe het voor het geld’ voor NEM niet zo prettig is, maar tegelijkertijd de beste. Vriend of vijand van de man zou het niet geloven als hij zegt dat deze maatschappij zijn onvoorwaardelijke authentieke steun krijgt. Hij is immers ook over VI in inteviews duidelijk geweest dat het commerciële belang aan het eind van de dag telt. In die zin is deze eerlijkheid (‘ik denk oprecht in termen van centen’) weer waardevol voor de boodschap van NEM (‘bespaar die centen’).

 7. Vreselijke reclame is dit toch. Ik kan het niet laten om bij deze reclame het geluid uit te zetten en bewust in mijn energieleverancier vergelijkingen NEM niet mee te nemen. Ik kijk naast een goede prijs toch ook altijd of het bedrijf me aanspreekt en met dit soort reclames staan ze meteen “buiten spel”. Exact dezelfde reden waarom ik geen LOI opleiding zou volgens vanwege de “Leidense Wouter”.

  Typisch ook weer, want de NEM heeft jarenlang zelf geprofiteerd van de zgn. “Slapers” en zijn evenals Derksen alleen maar uit op zoveel mogelijk geld verdienen. Irritante reclame kan ook heel goed tegen een bedrijf werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.