Blog

De nieuwe AH bonuskaart

De Albert Heijn is zoals al eerder beschreven flink aan het veranderen. Zo is er inmiddels ook de al aangekondigde nieuwe bonuskaart geïntroduceerd. Deze kortingspas is iets anders dan het oude vertrouwde blauwe pasje. De feiten op een rijtje.

Persoonlijke korting
Dé grote vernieuwing van de oude naar de nieuwe bonuskaart is het aanbieden van persoonlijke korting. De Albert Heijn maakte natuurlijk al gebruik van de aankoopgegevens die met de pasjes verzameld werden, maar met de nieuwe pas worden deze gegevens ook teruggekoppeld naar de klant. Het voelt allemaal alsof je wat minder privacy hebt, maar je zou dan op den duur wel speciale korting krijgen op je favoriete chips- en biermerken. Naast deze persoonlijke korting is de kaart vooral een veelbesproken onderwerp vanwege de mogelijkheid om op internet terug te zien wat je hebt gekocht. Daarvoor zou je alleen je bonuskaartnummer in te hoeven voeren, die terug te vinden is op je kassabon. Dus mocht jij je kassabon onderweg naar huis ergens weggooien en je geïnteresseerde buurvrouw/collega/aartsvijand typt jouw bonuskaartnummer in op de website, dan kan hij/zij meteen zien hoeveel alcohol je de afgelopen weken hebt gekocht en dat je laatst ook een zwangerschapstest hebt aangeschaft. Niet zo prettig dus, dat je gehele aankoopgeschiedenis met één cijferreeks is op te vragen. Deze inbreuk op de privacy is voor de gewone consument al vervelend, maar denk eens aan de gemiddelde bekende Nederlander. Die zit er al helemaal niet op te wachten dat nieuwsgierige fans op internet haar wekelijkse boodschappen zitten te bekijken. Dan weten de tabloids al van die ene zwangerschapstest, nog voordat de test daadwerkelijk is gebruikt.

Bonuskaart

Wat betreft de privacy mag de Albert Heijn dus nog wel even nadenken, want persoonlijke kortingen vinden de meeste mensen natuurlijk wel leuk. Voor de mensen die geen behoefte hebben aan deze persoonlijke herinneringen aan wat vaak gekocht wordt (chips, chocolade, etc.), is de kaart ook niet echt praktisch. De Air Miles kaart kan namelijk alleen gekoppeld worden aan de nieuwe bonuskaart, bij het verpersoonlijken van de bonuskaart. Als je dus geen persoonlijke aanbiedingen wilt, dan moet je bij de kassa voortaan je bonuskaart en Air Miles kaart apart laten scannen. Tot zover het gemak.

Confronterend voor de klant
Hoewel sommige consumenten het misschien handig vinden om op internet een overzicht te hebben van de gedane boodschappen, is het misschien niet heel slim van de Albert Heijn om een dergelijk overzicht aan te bieden. Klanten worden dan namelijk geconfronteerd met de grote bedragen die zij aan hun boodschappen uitgeven en met name aan de vele impulsaankopen die zij gegarandeerd doen. Mensen staan er normaal gesproken niet bij stil hoeveel producten ze wel niet kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben en die ook niet op het boodschappenlijstje staan. Door klanten daar wel van bewust te maken, kan het gebeuren ze er meer op gaan letten in de winkel en dat het aantal verkopen van met name snoep en chips achteruit zal gaan. Aan de andere kant vind ik het wel goed dat ze geen totaalbedrag laten zien bij de aankopen. De Hunkemöller is niet zo slim, als je daar inlogt met je Membercard, dan krijg je niet alleen een overzicht van je aankopen, maar bovenaan de pagina staat ook mooi het totaalbedrag dat je in de winkel hebt uitgegeven. Als je al meerdere maanden, laat staan jaren, af en toe wat koopt, dan ziet dat bedrag er steeds angstaanjagender uit.

De nieuwe AH bonuskaart heeft dus zo zijn voor- en nadelen.

Wat vind jij van de nieuwe AH bonuskaart? Laat het weten in de comments.

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Een gedachte over “De nieuwe AH bonuskaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.