BlogOverig

De opkomst van de Chinese smartphone

De prijzen van de smartphones die op dit moment in de schappen liggen, liegen er niet om. Voor de populaire iPhone 5 moet je tegenwoordig bijvoorbeeld zo’n 600 euro neerleggen, een bedrag waarvoor je ook een prima laptop kunt kopen. Niet gek dus dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in de veel goedkopere Chinese smartphones. Vandaar dat we er op Markethings.net eens een bericht aan wijden.

Goedkope smartphone?

Het lijkt ondenkbaar, maar er zijn in China voor minder dan 200 euro prachtige high-end smartphones te bestellen. Wat noemen we dan high-end? Nou, een telefoon met een quad-core processor, een 4.7 inch scherm, een 13MP camera en 2GB RAM is voor die prijs wel haalbaar. Uiteraard heb je dan geen iPhone, Samsung of HTC, maar dat wil niet zeggen dat je geen kwaliteit kunt verwachten. Fabrikanten als Jiayu, Umi, Meizu, Xiaomi en Zopo maken namelijk prima smartphones. Deze telefoons werken over het algemeen gewoon op Android en ook de gebruikte hardware is de laatste jaren flink verbeterd. Sterker nog, veel Chinese smartphones werken gewoon met onderdelen die je ook in bijvoorbeeld een HTC toestel terugvindt.

cubotEnkele jaren geleden was het populair om rechtstreeks rip-offs te maken van bijvoorbeeld de iPhone, maar momenteel komen steeds meer fabrikanten met geheel eigen ontwerpen. Vaak zijn de designs zelfs nog eens zeer strak ook. Kortom: geen namaak meer van de bestaande smartphones, maar authentieke, zelf ontworpen telefoons.

Dat klinkt natuurlijk allemaal erg leuk, maar zijn er dan geen nadelen aan verbonden? Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie? Natuurlijk zijn er wat nadelen verbonden aan het bestellen van een Chinese smartphone. Zo dien je allereerst een tijdje te wachten op je bestelling. Niet alleen vanwege het feit dat dergelijke smartphones vaak beperkt beschikbaar zijn, maar natuurlijk ook vanwege de afstand die je pakketje moet overbruggen. Verder werkt de GPS-functie in de meeste gevallen een stuk minder goed dan je gewend bent van ‘onze’ smartphones. Ten slotte is er een ‘probleem’ met de garantie. Je krijgt uiteraard gewoon garantie (meestal 6 maanden tot 1 jaar), maar bij een defect moet je je telefoon toch echt opsturen. De kosten daarvoor liggen vrij hoog en daarnaast moet je uiteraard weer lang wachten op een werkende smartphone…

Hoe denken jullie over Chinese smartphones? Zouden jullie er een aanschaffen of juist niet? En waarom? Laat het ons weten! 

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

Een gedachte over “De opkomst van de Chinese smartphone

  1. Wat je als marketing blog mist is de marketing en buzz rond de producten. Er is een hele, Nederlandse community die massaal gsm's uit china besteld. Sommige toestellen zijn erg goed wat betreft prijs/kwaliteit verhouding. Deze merken/toestellen krijgen gigantisch veel mond-op-mond reclame. Het marketingtechnisch interessante hiervan is ook dat deze bedrijven moeite hebben om producten te leveren en een duidelijke launch datum te publiceren (Nee-verkopen). De vraag is of consumenten nu wachten om toch de gsm te kopen van een bedrijf, welke een jaar geleden nog totaal onbekend was en maar 1 uitstekend product op de markt heeft gezet (Jiayu G3 en zijn opvolger Jiayu G4). Of dat consumenten kiezen voor een alternatief bij een ander, onbekend chinees bedrijf. Het imago van deze bedrijven wordt bepaald door hoe de community de producten ervaren, niet door dure marketingscampagnes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.