BlogConsumentengedragGlobal marketingMarkethings.net informeert

De opkomst van de social enterprise

Een onderneming zonder rechtsvorm of zonder sector. Wat deze ondernemingen wel hebben? Een enorme drive om aan een hoger, maatschappelijk doel te kunnen bijdragen. Oftewel, we hebben het hier over de ‘social enterprise’. Helpen aan het verbeteren van de wereld. En dan heb ik het niet over het verbeteren van de economie, maar een sociaal maatschappelijk doel. Het gras groener maken, de oceaan blauwer of de zon stralender. Een maatschappelijk doel wat de mensen gelukkiger maakt. Je bent als bedrijf niet verplicht om bij te dragen aan de maatschappij. Toch komen er steeds meer sociale ondernemingen van de grond. Deze social enterprises hebben één centrale maatschappelijke doelstelling waar ze voor strijden. Maar waar komt de term ‘social enterprise’ vandaan? Wat is hun marketingstrategie? En wat maakt deze ondernemingen sterk en onderscheidend? Aan de hand van een introductie en een paar voorbeelden weet jij zometeen alles over de social enterprise.

Wat is een social enterprise?

De term ‘social enterprise’ kwam voor het eerst voor in 1978 in Engeland. Het eerste wetenschappelijke paper dat voorstelde om arbeidscoöperaties die zich bezighielden met gezondheid en revalidatiewerk te beschouwen als sociale onderneming, werd gepubliceerd in 1993. Social enterprises, ofwel sociale ondernemingen, zijn ondernemingen met een maatschappelijke missie die bijdraagt aan de circulaire economie. Onder circulaire economie wordt verstaan: “Een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren” (MVO Nederland, 2018). In Nederland is daar (nog) geen wettelijk vastgelegde rechtsvorm voor. Feitelijk zijn sociale ondernemingen wel bezig met duurzaamheid. En duurzaamheid wordt vanuit de overheid rijkelijk beloond. Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Bij een sociale onderneming kun je bijvoorbeeld denken aan Leapp of Dopper. Twee bedrijven met één centrale maatschappelijke doelstelling: respectievelijk duurzaamheid en schoon drinkwater voor iedereen.

Voorbeeld 1: Een krachtige en duurzame boodschap van Leapp

Social enterprises zijn dus op duurzaamheid gerichte ondernemingen. De Nederlandse overheid stimuleert duurzaamheid heel erg en daardoor kunnen social enterprises vaak rekenen op flinke subsidies. Zo kon Leapp een marketingcampagne op tv en radio brengen, terwijl ze nog relatief klein was. Doordat ze zelf maar 10% van de campagnekosten moest betalen, kon ze dus gemakkelijk en snel een groot publiek bereiken. De boodschap moet echter wel sterk zijn. De nadruk werd door Leapp gelegd op ‘refurbished’. Een buzzwoord dat aan de andere kant van de Atlantische oceaan het heel goed deed. Echter, in Nederland was er nog maar weinig te doen omtrent ‘refurbished’ en zodoende nog weinig zoekverkeer. Door de term er in Nederland flink door te duwen, werd het in mum van tijd echter enorm populair.

Denk je nu aan refurbished? Dan denk je aan Leapp. In hun reclames legt Leapp veel nadruk op ‘awareness’ door het woord Leapp wel drie of vier keer te noemen. Daarnaast komt in koeienletters in beeld dat het om ‘refurbished’ producten gaat. Intussen kent een groot deel van de Nederlandse bevolking de term ‘refurbished’ wel (zie afbeelding hieronder). Echter, is er ook een keerzijde van de medaille. De ene na de andere ‘refurbishment’ shop voor laptops, macbooks of Iphone’s schiet nu als paddenstoelen uit de grond. De boodschap om bij te dragen aan de circulaire economie is inmiddels dus wel geland. 

Voorbeeld 2: Een designer product met een boodschap (Dopper)

Het tweede voorbeeld van een sociale onderneming is het verhaal van Dopper. Een heel duidelijke strategie en missie: ‘the bottle is the message’. Daarmee wil Dopper klaarspelen dat de hele wereldbevolking geen plastic flesjes meer gebruikt voor schoon drinkwater. Goed voor het milieu en goed voor de mens. De natte droom van Dopper is een sterk onderhouden en doordacht marketingverhaal waarbij de designer duurzame fles niet zomaar in de winkel belandt. Dopper kiest doelbewust voor selectie distributie waarbij ze nauw samenwerken met retailers die hun verhaal goed kunnen overbrengen aan de consument en dus niet zomaar zullen stunten met hun product.

Creativiteit wordt beloond

Door middel van creatieve en virale acties proberen ze zoveel mogelijk aandacht te trekken voor hun missie én hun product. Zo hebben ze onlangs een brug van petflessen gebouwd in Manhattan die prompt op de Times Square te bewonderen is. Daarnaast doneren ze 5% van de jaaromzet aan de goede doelen om overal ter wereld schoon drinkwater uit de kranen te tappen. Ze proberen dus écht bij te dragen aan het schoon drinkwater probleem wereldwijd. Tevens kom je de flessen steeds vaker tegen in kantoorpanden en in de collegezalen. Niet alleen omdat mensen bewust bezig zijn met het milieu, maar ook omdat het praktische en mooie flessen zijn. En voor de fans onder ons: binnenkort komt er zelfs een groter formaat op de markt. Persoonlijk vind ik dat een sterke ontwikkeling. Ik vond de fles namelijk altijd net iets te klein.

Conclusie

De social enterprise is dus een duurzame onderneming die een duidelijke maatschappelijke missie heeft om de wereld te verbeteren. Social enterprises met een goed verhaal en een sterk product zijn dus in staat om, al dan niet via overheidssubsidies, snel te kunnen groeien en hun verhaal te vertellen aan een breed publiek. Ik vind het goed dat de overheid dit soort initiatieven ondersteunt en deze snelgroeiende sociale ondernemingen helpt om de wereldwijde missie te volbrengen. Dopper en Leapp zijn wel twee goede voorbeelden van hoe goed het verhaal kan landen als je het slim aanpakt. Heb jij nog andere voorbeelden van sociale ondernemingen die goed op weg zijn? Of heb je misschien minder goede voorbeelden? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.