Blog

De opmars van elektrische auto’s in NL

Introductie

Nederland wordt Electric Vehicle (EV) land: elektrische auto’s worden vanuit Den Haag enorm aangemoedigd, wat niet ongemerkt blijft bij autofabrikanten. Productieprocessen worden versneld en verbreed om te kunnen voldoen aan de Nederlandse vraag naar plug-in hybride en volledig elektrische auto’s.  Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die zich bezighouden met de ‘vergroening van het wagenpark’ om naast een ‘groen’ imago ook gebruik te kunnen maken van de fiscale voordelen. Ik ben in gesprek gegaan met verschillende automerken en gerelateerde bedrijven om te praten over het fenomeen elektrisch rijden in NL.

Tesla Motors – Successfully electric

Zoals je misschien in het nieuws hebt opgemerkt is er onlangs een distributiecentrum en assemblagelijn in onze stad Tilburg geopend door het piepjonge automerk Tesla motors. Hoewel Tilburg voornamelijk is gedoopt tot ‘Tesla Motors City’  voor het ontwijken van invoerkosten, ben ik toch, trots op Tilburg, wezen kijken bij de opening van het 19.000 vierkante meter grote bedrijfsterrein. Tijdens mijn bezoek ben ik in gesprek geraakt met een van de medewerkers van Tesla en heb ik gevraagd hoe het succes van Tesla’s model S van de verenigde staten gaat overwaaien naar Europa, en waarom de eerste stap in Nederland moest plaatsvinden.

Untitled
Het distributiecentrum van Tesla Motors in Tilburg, te vinden op het industrieterrein Vossenberg

Volgens de woordvoerder van Tesla motors is het merk zo succesvol omdat het auto’s bouwt die een compromisloos geesteskind zijn van Elon Musk. Waar de grote automerken te maken hebben met veel verschillende afdelingen met verschillende eigen belangen, werd de Model S ontwikkeld naar de eisen van Musk zelf. Deze werkwijze hebben we al eerder kunnen zien bij een bedrijf uit Silicon Valley, drie maal raden welke precies. In ieder geval heeft deze visie geleid tot een auto die de grondvesten van de industrie heeft doen beven.

Nederland is gekozen omdat zijn centrale ligging, import- en exportfaciliteiten en EV-vriendelijk belastingsysteem een goed klimaat was voor het merk uit Silicon Valley. Verkoopt de Model S dan nu al zo goed in Nederland? Dat wel, alleen in Noorwegen zijn al meer verkopen bewerkstelligd, wat mede te danken is aan het intense pro-EV beleid van het Scandinavische land.

 

Elektrisch rijden voor de massa, de eerste stap

  • Renault – EV Bereikbaarheid voor iedereen

De model S, met zijn vanaf prijs van grofweg 70.000 euro, is nog niet op de massa gericht. Echter zijn de eerste elektrische auto’s voor het grote publiek al bezig met hun entree op de consumentenmarkt. Zo heeft Renault met hun Zoë de eerste EV op de markt gebracht die bereikbaar is voor de massa, met een vanaf prijs van rond de 22.000 euro; alleen is deze auto dan niet geheel van jou, want het accupakket zal gehuurd moeten worden.

Zoe
Je kunt de Renault Zoë nog uitproberen via Renault’s facebook-event (onderaan de blog een linkje)

De Renault Zoë heb ik kunnen proefrijden via het facebook-event van Renault; een uitnodiging van Renault om de markt kennis te laten maken met elektrisch rijden, Renault-style! De Zoë was makkelijk te bedienen en reedt comfortabel. met de hoge zit, stabiele wegligging en de krachtige motor heeft de auto mij kunnen overtuigen dat Renault-Nissan goed weten hoe ze een elektrische auto moeten bouwen die gemakkelijk te gebruiken is (mijn moeder kon er zelfs met gemak mee rijden). Echter speelt het gewicht nog wel parten, de auto lijkt alles wat hij onder zijn wielen krijgt te willen verpletteren met zijn gewicht (arme drempels); hoewel het gewicht geen invloed heeft op de acceleratie van de auto, die is namelijk voor zo’n kleine auto verrassend vlug!

  • BMW – Verantwoord de strijd aangaan

BMW gaat hierin dan ook meer de strijd aan met Tesla motors met hun BMW i3 en i8. Met het bijwonen van de preview van de BMW i3, in CORPUS Leiden, kwam deze boodschap dan ook duidelijk naar voren in gesprekken met BMW ‘s vertegenwoordigers.  Het bijzondere van de BMW i3 is dat de filosofie van duurzaamheid wordt doorgetrokken in de gehele auto, zowel het rijden als het produceren van de auto wordt op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier verricht. Waar de auto is ontwikkeld om efficiënt om te gaan met energie; is er ook gebruik gemaakt van recyclebare materialen en milieuvriendelijke behandelingsmethoden om de ecologische voetafdruk van de auto te beperken, en jawel dames en heren: het is nog steeds een BMW, dus voelt deze auto ook aan als een BMW.

i3 announce
De exclusieve preview van de BMW i3 kun je nog bijwonen in Leiden

Daarnaast biedt BMW een oplossing aan de problemen die geïnteresseerden ervan weerhouden om elektrisch te gaan rijden. Door middel van de service ‘BMW add-on mobility’  wil het Beierse automerk tegen meerprijs jou, als gebruiker van een BMW i3, een ander type BMW aanbieden wanneer je deze nodig hebt. Een BMW i3 is bijvoorbeeld vrij ongeschikt om mee op (ski) vakantie te gaan, de auto heeft een relatief kleine cabineruimte en heeft een actieradius rond de 350 kilometer (met range extender). Met de add-on premium service zou je als het ware je BMW i3 voor een korte periode kunnen inruilen voor een BMW 5 serie Touring (een ruime stationwagen van BMW). Hierdoor zou je als klant kunnen genieten van de fiscale voordelen van elektrisch rijden, en toch gebruik kunnen maken van meer praktische auto’s wanneer het nodig is. Er werd in ieder geval verzekerd dat deze service voordeliger zou zijn dan het gebruik van een huurauto.

i3 glory
BMW’s i3 is meer een stadsauto, maar nog steeds een echte BMW

Bijzonder is het wel wat BMW doet, ze hanteren een strategie die ik persoonlijk nog niet had gezien bij een productie-auto die gericht was op het grote publiek. Het lijkt er in ieder geval op dat de Beierse autobouwer een concept heeft ontwikkeld die in staat is om veel scepsis (actieradius, gewicht, onpraktisch, truttig imago) rondom elektrisch rijden te gaan tackelen met hun BMW i submerk.

Consumer Education

  • voordat men er iets mee doet, moet men eerst weten wat hij/zij er mee kan

Het aanbieden van elektrische auto’s is een belangrijke stap voor de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark, maar wellicht is het nog belangrijker om de consument te leren wat de mogelijkheden zijn van elektrisch rijden voordat ze een dergelijke auto wordt toegeschoven; wat de boer immers niet kent, vreet  hij niet..

Om dit probleem aan te pakken is er in 2011 het HNR | EV-centrum opgericht vanuit het bedrijfsleven. Een onafhankelijk voorlichtingscentrum dat bedrijven voorlicht over de voordelen van elektrische mobiliteit en dit ook laat ervaren, variërend van scooters tot en met auto’s. Het voorlichtingscentrum beschikt dan ook over een voertuigenvloot van verschillende merken, variërend van Renault en Mitsubishi naar premium- en prestigemerken zoals BMW, Volvo en Tesla.

Het centrum is gevestigd in het centrum van Rotterdam, naast het vernieuwde centraal station. De locatie is toentertijd gekozen voor zijn duurzame en praktische karakter; zo is het vernieuwde treinstation ontwikkeld met duurzaamheid als een van de belangrijkste kernwaarden en staat het voorlichtingscentrum op deze manier dichterbij bedrijven. Geïnteresseerden stappen hier makkelijker op af dan wanneer ze af zouden moeten reizen naar een Autostrada tussen verschillende dealers. Het HNR | EV-centrum is door dit gegeven dan ook geen ‘autodealer’, maar echt een onafhankelijke voorlichter; iets wat een bepaald gevoel van eerlijkheid, openheid en nieuwsgierigheid opwekt, een ervaring die mijzelf enorm enthousiasmeerde!

EVC interior
Evenementlocatie van het HNR | EV-centrum
  • The future of electric driving

Wat kunnen we dan in de toekomst van elektrische auto’s verwachten? Het HNR | EV-centrum verwacht dat het fenomeen EV nog veel groter gaat worden in Nederland, sinds de oprichting in 2011 van het voorlichtingscentrum is er al een duidelijk positief verschil merkbaar in de mening over EV’s bij bezoekers, overheidsinstanties en bedrijven. Het is echter voor veel partijen nog nieuw, zo staat het EV-beleid bij veel gemeentes nog in hun kinderschoenen, hoewel dit beleid wel steeds meer prioriteit krijgt rondom zaken als infrastructuur en subsidies. Hoewel EV’s meer actieradius krijgen, groter en/of praktischer worden, verwacht het EV-centrum wel dat de elektrische auto in de buurt van de stad zal blijven.

Heeft iedereen straks dan een elektrische auto’s? Ja en nee: zo verwacht het HNR | EV-centrum dat het slimmer worden van de auto en het gebruik van het elektriciteitsnet ervoor kan zorgen dat de EV straks geen eigendom meer wordt, maar een soort gemeengoed voor iedereen. Stel je voor: je deelt een vloot BMW i3’s met jou appartement door middel van een soort boekingsysteem. Staan ze allemaal ergens anders? Dan haalt de auto jou gewoon even op, en zorgt deze auto dat hij weer netjes op tijd komt bij de andere persoon om deze bij zijn werk op te halen.

Klinkt ingewikkeld, maar als we ideeën van flexwerken, zelfrijdende auto’s en boekingssystemen aan elkaar knopen, rijdt een auto niet alleen meer op de weg (en wordt deze efficiënter afgeschreven), maar kunnen er meer verschillende mensen gebruik maken van dezelfde auto: carpoolen 3.0? Deel jouw visie in de comments!

……………………………………

Website-links:

Bezoek BMW preview: http://www.bmw.nl/nl/modellen/bmw-i/i3/showroom/exclusieve-preview.html

Proefrijden in de elektrische Renault Zoë: https://www.facebook.com/RenaultNederland/app_466213096802664

website HNR | EV-centrum Rotterdam: http://www.ev-centrum.nl/

 

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.