Blog

De plank misslaan met een Direct Mail!

Wibe Snelting Wibe Snelting, een student van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, verzorgt ditmaal een gastblog. Hij ontving recentelijk een direct mail van het automerk Peugeot. Volgens Wibe heeft de communicatieafdeling van het automerk ontzettend gefaald door het versturen van deze direct mail. Wat vind jij? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de social media buttons.


Op het gebied van communicatie gebeurt er op dit moment ontzettend veel: talloze bedrijven die allemaal willen communiceren over hun producten en diensten. Tevens lopen de manieren waarop nog weleens uiteen. Zo heeft het ene bedrijf de mogelijkheden van social media helemaal ontdekt, de andere knutselt nog folders in elkaar. In ieder geval is er sprake van een “overload” aan commerciële mededelingen. Tijd om een direct mail onder de loep te nemen die naar mijn mening ontzettend faalt.

Peugeot

Nee, ik heb het niet over deze (http://fleetworldgroup.co.uk/news/2010/Jul/Citroen-appoints-Charles-Peugeot-as-UK-sales-director/0434000979/) meneer. Het is namelijk Peugeot Nederland die mij middels een direct mail heeft laten weten bezig te zijn met muziek, onder de naam: “Peugeot Music”. Dat weet ik tenminste na de inhoud van de enveloppe goed te hebben bekeken en gescand. Als gemiddelde consument had ik in eerste instantie totaal geen aandacht voor de bedoelingen van Peugeot en keek ik verrast naar het CD-hoesje met daarop de tekst: “Sneltings Greatest Hits”. Leuk zeg, ze hebben het gepersonaliseerd. Het was dus tijd om de CD te pakken en in de stereo te duwen.

De plank misslaan met een direct mail!

Muziek op een CD branden?!

De stereo kon helaas niets lezen: de CD was “empty”. Daarna was het tijd om mijn laptop en DVD-speler in te zetten. Nadat ook die pogingen niets opleverden besloot ik de achterkant van het hoesje te bestuderen en kwam ik erachter dat er ook absoluut niets op de CD stond. Bij de aanschaf van een bepaald model mag je als klant een jaar lang gratis muziek downloaden van Universal Music. Verder is er de mogelijkheid om alvast 10 nummer gratis te downloaden door een antwoordkaart in te vullen. Daarna zou ik dan die nummers kunnen branden op de lege CD en tijdens de proefrit kunnen genieten van de grootste hits. Echter vraag ik me wel af: wie gaat er naar aanleiding van deze direct mail de antwoordkaart invullen, 10 nummers downloaden, de nummers op de bijgevoegde CD branden, de gebrande CD meenemen naar de Peugeot dealer, een proefrit aanvragen en tijdens de proefrit de gebrande CD afspelen?

Interactie en betrokkenheid!

De direct mail van Peugeot zou mensen enthousiast moeten maken voor enkele modellen en mensen daarnaast een zetje moeten geven om een proefrit te nemen. Daarnaast wil Peugeot ook zoveel mogelijk gegevens van geïnteresseerden binnenkrijgen. Hier wordt de plank echter volledig misgeslagen. Mensen aan gratis muziek helpen is leuk, maar de manier waarop past niet bij deze tijd; een tijd waarin we zoals gezegd al worden overspoeld met commerciële mededelingen. Na de direct mail bekeken te hebben wordt die weggegooid, omdat de boodschap niet overkomt of omdat men het de moeite niet waard vindt (natuurlijk uitzonderingen daargelaten).

Wat dan wel!?

Peugeot zou met de tijd mee moeten gaan en geadresseerden echt moeten enthousiasmeren! Er moet gezorgd worden voor interactie met het publiek. Daarnaast moet er voor gezorgd worden dat mensen zich betrokken voelen bij het product (de verschillende modellen auto’s) en de muziek die gedownload kan worden.
Daarom is het zo handig om het mensen heel gemakkelijk te maken en ze online de kans te geven te spelen met de mogelijkheden. Peugeot kan de geadresseerden naar de eigen website sturen of verwijzen naar social media die het merk inzet. Op die manier kun je veel meer doen om mensen enthousiast te maken, zich betrokken te laten voelen én kun je goede leads genereren.

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

2 gedachten over “De plank misslaan met een Direct Mail!

  1. Naar mijn idee hebben ze inderdaad de plank misgeslagen. Als je echt wilt dat je een aardige follow-up krijgt, dan moet je niet teveel drempels inbouwen. Dat heeft men mijns inziens wel gedaan. De hoeveelheid stappen die men moet doorlopen is simpelweg te groot: De antwoordkaart invullen, 10 nummers downloaden, de nummers op de bijgevoegde CD branden, de gebrande CD meenemen naar de Peugeot dealer, een proefrit aanvragen en tijdens de proefrit de gebrande CD afspelen.

  2. Ik ga deels met jullie mee. Inderdaad liggen er te veel drempels, waardoor de klant niet gemotiveerd is om deze uit te voeren.

    Echter de plank misslaan is een verkeerde titel. Waar is DM voor bedoeld? Om te klant de bereiken en beraken. In het beraken zijn ze gefaald (door de genoemde drempels). Echter is het bereiken goed gelukt. Peugeot heeft het voor elkaar gekregen dat je de CD in je stereo, DVD en laptop hebt gestoken. Daarna ben je ook nog verder op onderzoek gegaan om te concluderen dat de CD leeg is (misschien had het hoesje goed lezen beter geweest 😉 maar die fout zal iedereen maken). Je bent zeker 5-10 minuten bezig geweest om het product (de DM van Peugeot) te testen. Als je dat vergelijkt met de tijd die een gemiddelde nederlander zou steken in het lezen van een folder, tv/ radio commercial of social media pagina dan hebben ze goed werk geleverd. Dan heb ik het nog niet eens over een e-mailing aangezien die vaak al in de ongewenste post zitten voordat deze open gemaakt is.
    De grote fout zit hem in het feit dat het imago van Peugeot dmv deze DM boodschap niet verbeterd is. De attentiewaarde is hoog (kijk naar de attentie die je het geeft) Het imago is het probleem in deze (de frustratie die het veroorzaakt).

    Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.