BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

De strijd tegen misleidende verpakkingen

misleidendeverpakking

Bedrijven willen hun producten vaak zo aantrekkelijk mogelijk maken. Met mooie verpakkingen en claims proberen ze de consument te verleiden. Begrijpelijk, maar hoe ver mogen bedrijven hierin gaan? En wanneer is verleiden meer misleiden? Zo kocht ik laatst ‘verse ravioli gevuld met eekhoorntjesbrood’, om er vervolgens thuis achter te komen dat er maar liefst 0,4% eekhoorntjesbrood in de pasta zat. Naar aanleiding hiervan ging ik voor deze blog op zoek naar meer productverpakkingen die op het randje van misleiding zitten én naar initiatieven om dit soort praktijken aan te pakken.

1. Jumbo Goudeerlijk Maïsbrood zonder maïs

maisbrood

Hoewel Jumbo haar maïsbrood ‘goudeerlijk’ noemt, is dit brood gewoon van tarwemeel gemaakt en bevat het maar liefst 3% maïs. Eigenlijk gewoon tarwebrood dus. Het is dan ook niet heel gek dat dit product de winnaar van het Gouden Windei 2017 is. Het Gouden Windei is een initiatief van de organisatie FoodWatch. Deze organisatie komt op voor consumentenrechten, volksgezondheid en meer transparantie op het gebied van voedsel. Ieder jaar reiken zij het Gouden Windei uit voor het meest misleidende product van het jaar. FoodWatch hoopt hiermee te bereiken dat producenten eerlijker worden tegenover de consument. Overigens heeft Jumbo aangegeven dat zij niks zullen veranderen aan het product. Zo stelt Jumbo: ‘de aanname dat maisbrood van maismeel gemaakt zou moeten zijn is niet juist’.

2. Zonnatura 20 Kruiden Oplosthee

oplosthee

“Zonnatura 20 kruiden oplosthee, van nature lekkerder”. Zo luidt de claim van Zonnatura. Na het bekijken van het etiket blijkt echter dat de thee 1.5% aan kruiden bevat. De rest van de oploskorrels is gemaakt van druivensuiker, rietsuiker en karamel. Zeker van een merk als Zonnatura, dat zich profileert als natuurlijk en verantwoord, zou je dit niet verwachten. 

3. Jordan’s SuperBerry Granola

granola

De verpakking van deze zak granola doet de consument vermoeden dat de granola rijkgevuld met bessen is. Totdat je het etiket checkt: 2,5% bessen in bessengranola.. Verder staat er groot op de voorkant van de verpakking dat het eten van dit product het cholesterolgehalte zou verlagen. Klinkt goed toch? Hiervoor moet de consument echter wel 3 porties granola per dag eten. Dit staat in de kleine lettertjes op de achterkant van de verpakking vermeld. 

Hoe nu verder?

Dat meer consumenten zich bewust zijn van misleidende verpakkingen, blijkt wel uit onderzoek van de Consumentenbond: maar liefst 85% van de consumenten pleit voor maatregelen. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven die pleiten voor meer transparantie en producten die misleidend zijn openlijk bekendmaken. Naast FoodWatch is er bijvoorbeeld ook een campagne van de Consumentenbond – de Wall of Shame. Dit is een site waar producten worden tentoongesteld die misleidende afbeeldingen of teksten op hun verpakking hebben. Het creëren van bewustzijn onder consumenten is wat mij betreft al een eerste stap in de goede richting. 

Verder kwam ik de ‘Kies Ik Gezond?’-app tegen van het Voedingscentrum. Met deze app kunnen consumenten producten scannen waarbij ze in een oogopslag zien welke voedingswaarden en ingrediënten een product bevat. Dit helpt weliswaar niet direct tegen misleidende verpakkingen, maar kan de consument wel ‘behoeden’ voor het maken van keuzes die achteraf niet zo gezond bleken te zijn als de producent deed vermoeden op zijn verpakking. 

Zelf denk ik dat er nog een lange weg te gaan is, voordat alle misleidende verpakkingen uit de schappen verdwenen zijn. De initiatieven van FoodWatch en de Consumentenbond hebben er echter wel al voor gezorgd dat sommige producenten hun verpakkingen aanpassen. Verder zullen producenten ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar wat de uiteindelijke oplossing voor dit fenomeen is? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. 

The following two tabs change content below.
blank

Chantal Vliex

Chantal studeert Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds mei 2017 voor Markethings.net. Ze is onder andere geïnteresseerd in consumentenpsychologie, duurzaamheid en social media marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.