BlogMarkethings.net informeert

De strijd tussen Apple en Samsung: Hoe marketing de discussie over de smartphone in stand houdt

Apple & Samsung

Tijdens het scrollen door mijn Facebookpagina kom ik regelmatig nieuwsartikelen over smartphones tegen. In de reacties ontstaat er al snel een scheiding tussen twee partijen: de ‘iPhone-gebruiker’ en de ‘Samsung-gebruiker’. Wanneer iemand in de reacties iets negatiefs zegt over de telefoon waar zij voorkeur voor hebben, schiet de ander vaak direct in de verdediging. Dat deze discussie gevoelig ligt, is gebleken. Een simpele discussie over een smartphone tussen twee huisgenoten liep namelijk in Amerika uit op een bloedige steekpartij (1)Maar is er eigenlijk wel een groot functioneel verschil tussen deze smartphones? En hoe spelen de producenten van deze smartphones piekfijn op deze discussie in?

De strijd

De laatste vijftien jaar heeft de (smart)phone industrie een flinke groei doorgemaakt. Zo zijn we van een simpele Nokia telefoon  overgegaan naar een multifunctioneel systeem. Er zijn in die jaren verschillende besturingssystemen ontwikkeld, zo introduceerde Apple het besturingssysteem iOS en ontwikkelde Google al het besturingssysteem Android. Andere besturingssystemen zoals BlackBerry zijn al snel op de achtergrond verdwenen. In Nederland zijn vooral Apple en Samsung marktleider in de smartphone industrie. Zo bezit Samsung 41% van het marktaandeel en Apple 32% (2)De strijd speelt zich daardoor ook vooral af tussen deze merken.

Er zijn op het internet verschillende blogs te vinden die de verschillen tussen de smartphones tegenover elkaar zet. In de discussies die zich tussen de gebruikers afspelen worden deze verschillen vaak als argument gebruikt. Zo zegt de iPhone-gebruiker bijvoorbeeld dat iPhone’s beter beveiligd zijn. Ook zou de privacy beter geregeld zijn en is de telefoon waardevaster dan een Samsung smartphone (3). Daarentegen heeft de Samsung ook zijn voordelen volgens haar gebruikers. De telefoon zou door de externe opslag meer data kunnen opslaan. Verder zou de iPhone bepaalde features missen zoals de ‘always on display’, waarmee je in een oogopslag je berichten kan zien (4).

Ondanks deze ‘kleine’ verschillen is er vooralsnog niet veel verschil tussen de smartphones. Beide smartphones presteren goed en hebben bijna soortgelijke specificaties (5).

Marketingcampagnes

Beide bedrijven voeren bij het uitbrengen van nieuwe producten geregeld nieuwe campagnes. Zo richt Apple zich meer op de positieve ervaring die men krijgt van het product, dan op het product zelf. Samsung voert naast haar gewone marketingcampagnes ook ‘agressievere’ marketingcampagnes. Hierbij wordt concurrent Apple in een verkeerd daglicht gezet. In 2017 deed Samsung dit met een tv-spotje. Het doel van het spotje was iPhone-gebruikers duidelijk maken dat ze volwassen moeten worden. In het spotje zien we een trouwe iPhone gebruiker door de tijd heen. Hierbij komt hij voor een aantal obstakels te staan. Je raadt het misschien al wel: de nieuwste Samsung kan wel met deze obstakels overweg.

Het allernieuwste spotje van Samsung gaat over het plaatsje ‘Appel’, waarbij Samsung stelt dat de plaats wel wat vernieuwing kan gebruiken. Hierbij refereert ‘Appel’ natuurlijk naar Apple. In deze reclame krijgen inwoners een exemplaar van de gloednieuwe Galaxy S9.

Tot op heden heeft Apple nog niet gereageerd op de marketingcampagnes van Samsung.

Conclusie

Mijn visie is dat door deze ‘agressieve’ campagnes van Samsung de discussie alleen maar wordt aangewakkerd. Deze manier van campagne voeren wekt naar mijn idee een nog heftigere tegenreactie op, waardoor de kloof tussen verschillende smartphone gebruikers groter wordt. Of Apple nog met een tegenreactie komt weten we niet, maar dat beide partijen voorlopig niet dichter naar elkaar komen staat buiten kijf.

Bronnen:

(1) https://www.metronieuws.nl/digitaal/2015/04/android-of-iphone-discussie-leidt-tot-steekpartij

(2) http://www.onderzoeksredactie.fhj.nl/onderzoek/het-succes-van-samsung-en-apple/

(3) https://www.gsminfo.nl/blog/achtergrond/12474/10-redenen-waarom-iphones-beter-zijn-dan-android-telefoons

(4) https://www.gsminfo.nl/blog/achtergrond/12526/10-redenen-waarom-android-telefoons-beter-zijn-dan-iphones

(5) https://www.apparata.nl/nieuws/vergelijking-iphone-xs-vs-samsung-galaxy-s9-28261

 

 

The following two tabs change content below.
blank

Carola Wijtmans

Carola studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds februari 2019 voor Marketings.net. Haar interesses zijn voornamelijk te vinden in de combinatie tussen marketing en psychologie. Maar ze vindt het ook leuk om de onderwerpen zo breed mogelijk te houden, zodat de blogs zo divers mogelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.