BlogCelebrity endorsementCommunicatieGlobal marketingMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

De Superbowl voor marketeers

bud light game of thrones

Afgelopen zondag was het weer zover: De Superbowl. Het evenement waar heel de Verenigde Staten met smart op zit te wachten. De 53e editie van de Superbowl ging tussen de New England Patriots en de Los Angeles Rams. Onder leiding van Tom Brady, die zijn 6e Superbowl won, versloegen de Patriots de Rams met 13-3 in een saaie wedstrijd volgens de kenners. Voor marketeers in de VS was het echter hét evenement van het jaar: meer dan 100 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd!

5 miljoen dollar

Meer dan 100 miljoen mensen die op hetzelfde moment naar de televisie kijken: het ideale moment om merkbekendheid te genereren. Maar zoals een oudhollands spreekwoord al zegt: voor niets gaat de zon op. Als je als bedrijf wil adverteren tijdens de pauze, dan moet je de portemonnee trekken. Een spotje van slechts 30 seconden kost maar liefst 5 miljoen dollar. Sommige bedrijven vonden 30 seconden niet genoeg, en maakten de minuut vol. Dit kost hen inmiddels al 10 miljoen dollar. Het zal je dan ook niet verbazen dat het voornamelijk de grote, bekendere merken met budget zijn die adverteren tijdens deze commercials. Het zijn de merken als Coca-Cola, Mercedes-Benz, Walmart, Amazon, Microsoft, Burger King, en ga zo maar door. Eenmanszaken en Mkb’ers zullen hier niet voorbij komen, die kunnen dat simpelweg niet betalen.

Creativiteit

Niet alleen moeten de merken hun portemonnee trekken, ook moeten de reclames zo creatief mogelijk zijn. Je wil natuurlijk geen goud geld betalen voor een spotje dat niet opvalt. ‘Standing out from the crowd’ is dus belangrijk, en ook dat komt met de nodige kosten. Multinationals laten hun marketingafdelingen overuren maken of betalen creatieve marketingbureaus royaal. De kosten voor  zo’n spotje blijven helaas dus niet bij die 5 miljoen dollar.

Afgelopen zondag, onder toezicht van vele miljoenen kijkers, kwamen er dus vele commercials voorbij. Voor mij persoonlijk, als Game of Thrones volger, was de absolute uitblinker toch echt de reclame van Bud Light. Game of Thrones is sowieso populair bij andere merken om een brand alliance mee aan te gaan. Een voorbeeld hiervan is het populaire whiskymerk Johnny Walker, hier te lezen in de blog van Kirsten

Commercials

Hieronder een kleine greep in het grote aantal commercials dat werd uitgezonden. Er zitten absoluut een paar pareltjes tussen. Geniet mee en oordeel zelf!

Bud Light x Game of Thrones

Fair Fight Elections

Niet alleen bekende merken adverteerden tijdens de Superbowl; ook politieke bewegingen creëerden commercials.

Skechers

Skechers liet Tony Romo, een football legende, figureren in hun commercial. Een celebrity endorser die bij het kijkend publiek zeer bekend is, slim!

Doritos

Doritos gebruikte zowel Chance the Rapper, als de Backstreet Boys. Die beide een totaal andere doelgroep aanspreken, en dus meer bereik.

Sprint

Michelob

The following two tabs change content below.
blank

Mart Janssen

Mart studeert Marketing Management aan de Universiteit en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Zijn interesses zijn onder andere te vinden in consumentengedrag, online marketing en de FMCG-branche.
blank

Laatste berichten van Mart Janssen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.