BlogInnovatie

De supermarkt van de (nabije) toekomst

In een eerder blog over supermarkten (De supermarkt van de toekomst) belichtte ik de rol die nieuwe technologieën zoals NFC en Mobile Marketing gaan spelen tijdens de dagelijkse boodschappen. Maar naast technologische ontwikkelingen zijn er ook maatschappelijke veranderingen die onze manier van winkelen gaan veranderen. En in tegenstelling tot de trage implementatie van NFC en Mobile Marketing laten die niet lang meer op zich wachten. Binnenkort bij een supermarkt bij u in de buurt: verpakkingsloos shoppen en verwerpelijke groente!

De Verpakkingsloze Supermarkt

Vooral tijdens het eten koken valt mij iedere keer weer op hoeveel plastic verpakking we (dagelijks) verbruiken. En dan heb ik het niet over de magnetronmaaltijd. Zelfs voor het bereiden van een simpel AGV’tje blijf je met verpakkingsmateriaal achter. Ook koekjes zijn een ramp. Onder menig kartonnen koekjespak zit vaak nog een plastic bak met in aluminium verpakte koekjes. Dit moet toch anders kunnen?

Elke winkelende Belg is verantwoordelijk voor liefst 430 kilo aan verpakkingen. Per jaar! Is het dan geen goede idee om die verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden? – Savina Istas

De hoeveelheid afval die we iedere keer weer aan de straat zetten was de inspiratie voor Savina Istas om in Antwerpen de eerste verpakkingloze winkel van de Benelux te openen: Robuust – The Zero Waste Shop. Het concept is vrij eenvoudig: iedereen neemt zijn eigen, herbruikbare, verpakking van thuis mee. Eventueel kun je ook glazen flessen en een jute draagzak in de winkel kopen. Betalen doe je niet per stuk of verpakking, maar per gewicht.

Robuust Zero Waste Shopping Supermarkt

In het winkeltje van 50m2 bestaat het assortiment vooral uit biologische voedingsmiddelen. Vlees, vis en kaas zijn er helaas niet te krijgen. Daarnaast zijn er wel andere duurzame producten, zoals rietjes van bamboe en houten tandenborstels.

Gaat deze winkel een succes worden? Ik vind het zelf een heel mooi concept om minder verpakking te verbruiken tijdens het shoppen. Daarnaast is het ook makkelijk als je maar een kleine hoeveelheid of een ongebruikelijk gewicht nodig hebt. Alleen of het handig is om alle weekendboodschappen te halen bij Robuust? Je moet dan wel een hoop verpakkingen van thuis meenemen en het lijkt me nogal een gehannes in de winkel. Ook sta ik niet bepaald te springen voor de herbruikbare luiers. Toch lijkt een Zero Waste Shop me ideaal om als alternatief in de buurt te hebben voor de kleine inkopen.

Zero Waste Shops zijn trouwens al te vinden in Italië, Spanje, nu dus ook in België en binnenkort opent er ook een in Duitsland (Berlijn).

Robuust Zero Waste Shop Supermarkt

Verwerpelijke Groente

Niet alleen verpakkingsmateriaal wordt verspild. Ook met groenten en fruit wordt niet altijd even zuinig omgesprongen. Het gaat dan vooral om de misvormde vruchten en planten. De meeste klanten kopen alleen mooie gave exemplaren, dus alles wat niet binnen esthetische normen past wordt weggegooid. De Franse supermarkt keten Intermarché bedacht een manier om verspilling van groente en fruit tegen te gaan. En het heeft ze geen windeieren gelegd…

 

De lelijkerds worden niet langer weggegooid. Intermarché koopt ze gewoon in en verkoopt ze in een apart schap. ”Inglorious Fruits en Vegetables” zijn 30% goedkoper dan het reguliere groente en fruit en ze verkopen dan ook zeer goed. Het publiek moest eerst nog wel even aangespoord worden tot kopen via het uitdelen van gratis soep en sapjes, maar uiteindelijk profiteerde de hele winkel van het nieuwe concept: 24% meer klanten kwamen de winkel binnen!

inglorious fruits vegs Supermarkt

Binnenkort ook bij ons in de buurt? Het is in ieder geval commercieel interessant!

Hoe koop jij zelf je voedingsmiddelen? Let je op de hoeveelheden verpakkingsmateriaal en ‘’design’’ groente? Of maakt het je allemaal niets uit? Zou je zelf Verwerpelijke Groenten en Fruit op je bord willen hebben? Zou je zelf bij een Zero Waste Shop gaan winkelen? Hoe zie jij de supermarkt over 5 jaar? En over 10 jaar? Deel jouw mening in de comments!

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “De supermarkt van de (nabije) toekomst

  1. Vanmiddag voor het eerst in de AH gespot: de buitenbeentjes, een bakje groenten van lelijke vorm tegen een gereduceerd tarief. Goed om te zien dat dit nu ook in Nederland wordt opgepakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.