BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

De Tour de France: het reclamecircus

Afgelopen weekend startte de 99e editie van de Tour de France. De wielerwedstrijd is ieder jaar weer één van de grootste sportevenementen ter wereld. En dat weten ook de sponsoren.

De wielrennerij bestaat sowieso voor een groot deel puur uit sponsorgelden. Elke ploeg heeft één of een paar hoofdsponsoren, die daardoor als de naam van het team doorgaan. Deze geldschieters komen uit iedere denkbare industrie. Zo worden de drie Nederlandse ploegen in de Tour gesponsord door Vacansoleil (campings), Argos Oil (olie) en Rabobank (bank). Verder in het peloton zien we bijvoorbeeld Lotto (loterij), Sky (tv), Europcar (autoverhuur), Quickstep (laminaat) en BMC (fietsen). Op z’n zachtst gezegd een gemêleerd gezelschap.

Bij de Tour gaat het wat betreft reclame nog verder. Zo is er de reclamekaravaan; een optocht van reclamewagens met mooie meisjes waarvan de meeste allerlei gadgets het publiek ingooien (filmpje). En ook hier variëren de sponsoren ontzettend. Van Haribo (snoep) tot Étap Hotel (hotels), en van Festina (horloges) tot Carrefour (supermarkt). Zo sta je na het bijwonen van een Tour-etappe vaak met meerdere sleutelhangers, petjes en wat snoep langs de kant.

De autofabrikant Skoda zorgt overigens voor veel van de auto’s tijdens de Tour. Zij kwamen vorig jaar met dit fraaie filmpje, dat laat zien wat de auto’s tijden de Tour allemaal krijgen te verduren:

http://www.youtube.com/watch?v=cNunotJ14o8

Verder is interessant dat Nike zich dit jaar heeft teruggetrokken als sponsor van de leiderstruien, en die taak nu is weggelegd voor het Franse Le Coq Sportif, net als vroeger.

De belangstelling om te sponsoren bij de Tour de France begrijp ik, want zowel voor de buis als langs de kant geniet de Tour van miljoenen en miljoenen toeschouwers uit alle lagen van de maatschappij. Wel vraag ik me af of het voor iedere sponsor even aantrekkelijk is. Krijgt, zeg, Quickstep (laminaat) er meer voor terug dan bijvoorbeeld Vacansoleil (campings) of BMC (fietsen)? Of andersom? Ik vraag het me af. Wat denken jullie?

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.