Blog

De vele kleuren van Marketing

Kleuren. Niet de meest voor de hand liggende factor om mee te nemen in een marketingplan. Toch moet de invloed van kleuren op de mens niet worden onderschat. Op Markethings.net een kort overzicht van kleuren en hoe deze te gebruiken.

In het blog van Tim (”Echte mannen dragen blauw”) is al eerder kleur genoemd: verschillen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot kleurvoorkeuren. Maar wat is kleur nou eigenlijk?

Wat is kleur?

Kleuren neem je waar doordat objecten maar een bepaald aantal schakeringen uit het kleurenspectrum terugkaatsen. Een object dat je waarneemt als blauw van kleur weerkaatst dus alleen licht van een blauwe golflengte. Waarom zien we kleur? Dit lijkt verbonden te zijn met de evolutie. Kleuren zijn namelijk een uitstekende manier om de geschiktheid van consumptie van bijvoorbeeld fruit te beoordelen. Er zijn ook argumenten dat kleur nuttig is om onderscheid te maken tussen objecten, en dat daardoor het makkelijker is om potentiële gevaren te identificeren. Camouflage gooit echter roet in het eten. Naar verluidt zijn vroeger juist kleurenblinden ingezet voor het spotten van gecamoufleerde eenheden in oorlogstijd.

Zijn zwart en wit eigenlijk wel kleuren? Technisch gezien is zwart geen kleur: zwart is juist de afwezigheid van kleur. Wit daarentegen bestaat uit licht dat alle kleuren uit het kleurenspectrum bevat. Na deze korte inleiding over naar meer praktische implicaties.

Het kleurenspectrum

Hoe kun je als marketeer kleuren gebruiken?

Naast voorkeuren voor bepaalde kleuren, zoals in het eerder genoemde blog, zijn kleuren ook belangrijk voor het trekken van aandacht. Voor het overzicht is het makkelijker om het over twee categorieën kleuren te hebben: warme kleuren (rood, oranje, geel) en koele kleuren (groen, blauw). Voor het creëren van aandacht zijn vooral de warme kleuren effectief. Uit onderzoek is gebleken dat objecten met een warme kleur zorgen voor fysieke toenadering tot dat object. Handig om bijvoorbeeld promotiemateriaal mee te kleuren. Koele kleuren zijn voor dit doel minder geschikt, maar bieden wel andere voordelen: het gebruik van blauwe kleuren in winkels lijkt te leiden tot een positievere evaluatie en een hogere aankoopintentie vergeleken met oranje kleuren. Dus gebruik warme kleuren om aandacht te trekken, maar koele kleuren bij de producten zelf!

Meer over kleur: welke kleur is een spiegel? (S.v.p. flauwe grappen aan het begin skippen)

Meer lezen over zintuigen: http://www.markethings.net/zintuigen-marketing/

Alle bezoekers van Markethings.net een kleurrijk 2013 gewenst!

Bronnen:

Babin, B. J., Hardesty, D. M., & Suter, T. A. 2003. Color and shopping intentions. Journal of business research, vol. 56, 451-551

Bellizzi, J. A., Crowley, A. E., & Hasty, R. W. 1983. The effects of color in store design. Journal of retailing, vol. 59, 21-45

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “De vele kleuren van Marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.