BlogMarkethings.net informeertOverig

De vrouw achter Petra Tenbült (deel 2)

Door Ruben Teunissen en Eveline Begijn

Even geleden werd Petra Tenbült geïnterviewd in het kader ‘Wie is de vrouw achter de docent’. Een interessant interview met een vrouw die veel studiereizen bijgewoond heeft, zichzelf een sociaal beestje noemt en bovendien een grap uithaalde met Asset Marketing. Het werd dan ook tijd om een aantal vragen op haar af te vuren! Deze week deel 2…

Hierbij nog een aantal tegenstellingen:
Op stap of bankhangen?
Op stap zeker. Gezelligheid. In het weekend nog een drankje erbij, lekker biertje. Dansen, plezier maken en met vrienden uitgaan. Op de bank kan ook wel, maar als ik moet kiezen op een avond dan ga ik er liever tussenuit.

Zomer of winter?
Zomer (na lange aarzeling). Dan kun je lekker zonder jas rondlopen. Ik houd zelf niet zo erg van de zon. Ik ben niet iemand die gaat zitten bakken. Dus de winter trekt mij ook wel. Maar ik denk dat ik meer voor de zomer ga: terrasjes, de kermissen, gezellig. Als het mooi weer is het leuk om de horeca op te zoeken, terrasjes en mensjes kijken. Dat is mijn perfecte zomer.

Ga je op wintersport?” Nee. Ik ben helemaal niet sportief. Turnen vond ik bijvoorbeeld vroeger vreselijk. Ik heb dus nooit echt veel met sport gehad. Wintersport is sport naar mijn idee. Ik ben meer iemand voor de après-ski.

Bier of wijn?
Bier. Ik kom echt uit een boerendorp, Toen wij vroeger in Reusel op stap gingen, leerde je daar gewoon bier drinken. Het was raar als je dan wijn of cola bestelde. De laatste tijd kan ik steeds meer van wijn genieten. Ik vind het erg lekker, maar dan vooral thuis. Filmpje, haardje: De laatste tijd drink ik meer wijn. Buitenshuis is het vaak bier.

Dansen of barhangen?
Barhangen. Eén op één gesprekken. Dansen vind ik ook wel leuk, maar dat is maar once in a while. Ik vind het gewoon leuk om met mensen te kletsen. In Eersel heb je bijvoorbeeld ook een kroegje waar veel oudere mensen komen (zestigers). Daar ga je naast zitten en dan krijg je een heel levensverhaal. Zo sprak ik laatst met een man die nog in een Jappenkamp had gezeten. Ik ben gewoon geïnteresseerd in mensen. En of het dan toevallig in een café of in een supermarkt is maakt me niet uit. Het gaat mij niet om het drinken, maar om de gezelligheid en de gesprekken. Ik trek ook de meest rare mensen aan. Meestal toch de zwakker begaafden in de samenleving. Ik ben veel te aardig.
“Vertel eens?” Ik zat aan de bar met vijf man. En aan de andere kant van de bar zat een man van een jaar of 40 alleen. Ik zei tegen de kastelein, geef die man aan de overkant ook maar een biertje. Puur om aardig te zijn. Hij was echter niet helemaal 100% (maar dat wist ik niet), waardoor hij zoiets had van: “Wat moet ik nou?”. Hij had nog nooit een drankje van een dame gekregen. Hij dacht dat ik daar iets mee bedoelde. Op een bepaald moment tikte hij me aan en zei: ‘Dankjewel voor het drankje. Ik weet niet wat ik moet doen hoor, want ik kan wel zeggen dat je mooie haren hebt. Maar dat zegt toch al iedereen tegen jou. Ik kan ook vragen waar je op vakantie geweest bent, maar dat is ook weer een tijd geleden.’ Mijn vrienden lagen helemaal in een deuk. Ik ben gewoon het gesprek aangegaan omdat ik toch vriendelijk wilde zijn. Ik vertelde uiteindelijk dat ik niet geïnteresseerd was in hem en er niets mee bedoelde. Daarna vroeg hij de kastelein om een doos. Hij zei: ‘Ik vind het zo’n mooi momentje dat je mij dat biertje hebt gegeven. Ik kan jou niet in een doos stoppen. Maar het momentje wel’. Hij pakte vervolgens in de lucht het momentje en stopte het in de doos. Daarna stond hij een kwartier met deze doos onder zijn arm. Daarna ging hij naar het toilet. Ik dacht: “Die is helemaal gek”. Uiteindelijk heeft hij de doos laten staan. Als hij de doos mee had genomen, hadden mijn vrienden zich helemaal kapot gelachen. Dat maak ik dan weer mee hé.

Rechts of Links in de politiek?
Ik denk dan toch eerder gematigd rechts. Ze zeggen wel dat de verzuiling niet meer bestaat, maar die bestaat nog wel degelijk. Dat zie je bijvoorbeeld bij de publieke omroepen. Om stemmen te winnen moeten partijen bepaalde concessies maken naar de kiezers toe. Ik denk dat mensen niet heel duidelijk links of rechts zijn met uitzondering van bepaalde bevolkingsgroepen. Ik stem zelf CDA: Het gezin is de hoeksteen van de samenleving. Puur omdat ik daar wel voor sta, ook niet op alle punten natuurlijk. Als het bijvoorbeeld gaat over abortus dan ben ik daar vrij liberaal in. Ik vind het wel goed dat het een grote stabiele partij is, vanwege mijn boeren achtergrond. Maar als ik zelf de stemwijzer invul komt er telkens iets heel anders uit. Maar dat gaat om actuele vraagstukken van dat moment. Maar ik kies liever over een langere periode, een bepaalde vorm.

Ochtend of avondmens?
Avondmens. Dus ik ga graag laat naar bed en sta graag laat op. Ik ben een echte uitslaper. Maar ik weet wel dat ik productiefst ben in de ochtend. Zoals vroeger toen sloeg ik weleens nachten over omdat ik een aantal jaren terug met mijn proefschrift bezig was. Dan kwam ik rond 10 uur thuis en had ik op de mail een reactie van een Journal, dan ben je zo enthousiast en ga je daarmee bezig en zit je gewoon in je verhaal en kun je ook niet stoppen. Als mijn toenmalige vriend naar zijn werk ging, ging ik slapen, maar dan had ik wel een hele productieve nacht en ochtend gehad.

Heeft u een verslaving?
Roken. De hoeveelheid valt mee. Het gaat op en af. In de weekenden als ik op stap ben wat meer. Het is zeker iets wat ik beschouw als een verslaving omdat ik er denk ik niet gemakkelijk vanaf kom. Ik ga er zeker wel binnen nu en een paar jaar mee stoppen. Ik wil niet mijn leven lang een roker zijn, maar ja ik ben er wel verslaafd aan. En wat ik heel erg lekker vind, zijn Haribo Harten. Vooral de blauwe en de groene omdat er van die soort het minst in de verpakking zitten. Voor Haribo Harten kun je mij ’s nachts wakker maken.

Waarom wilt u stoppen met roken?
Omdat ik een keer een gezin wil. En met kinderen vind ik roken not done. Dus puur voor de gezondheid.

Bent u een risiconemer of een risicomijder?
Ik ben meer een risicomijder, maar het hangt er natuurlijk vanaf wat je onder risico verstaat. Ik vind mijzelf bijvoorbeeld een risicomijder, maar andere mensen vinden dat ik met de dingen die ik doe wel risico neem. Ik ben niet snel bang, dat heb ik niet. Ik heb wel lef. Ik durf wel dingen waarvan andere mensen zeggen: “Dat je dat doet”. In dat opzicht vind ik mijzelf een risicomijder, maar ik denk dat andere mensen mij een risiconemer vinden.

Wie is uw grote voorbeeld?
Ik heb geen voorbeeld, maar er zijn wel mensen die ik bewonder. Als ik daarnaar kijk, dan kom ik toch uit op Jane Austin (Schrijfster). Ik bewonder dat ze in haar tijd een dusdanige blik op de maatschappij had en dat haar teksten tegenwoordig nog steeds leesbaar en mooi opgeschreven zijn. Terwijl het in die tijd not done was om als vrouw te werken. Het was één van de eerste carrièrevrouwen.

Oscar Wilde is een ander voorbeeld. Hij leefde rond 1900 en was homoseksueel, heel flamboyant, van adel en een filosoof. Hij was een grote schande, al was hij wel getrouwd en heeft hij kinderen gekregen. Hij is uiteindelijk geroyeerd en zijn voornaam Oscar was daardoor not done. Net zoals Adolf tegenwoordig. Hij heeft ook heel veel quotes nagelaten en diverse dingen geschreven. Een quote van hem is: ‘Vroeger dacht ik dat geld het belangrijkste was, nu weet ik dat het zo is.’ Voor de rest geloof ik niet zo in voorbeelden en bewondering hebben. Ik geloof meer in mijzelf.

Wat is uw levensmotto?
Ik heb verschillende moto’s maar ik denk dat mijn levensmotto is: “Wie goed doet, die goed ontmoet”. Ik denk dat het veel zegt.

Analyseert u mensen in één-op-één gesprekken?
Het is heel moeilijk om te weten waar jouw persoonlijkheid stopt en het aangeleerde begint. Ik heb veel kennis over de psychologie uit boeken. In de gesprekken die ik heb, ben ik zoals ik ben en vertel ik hoe ik de wereld bekijk. Het beeld dat ik van de wereld heb, komt voort uit wat ik geleerd heb in mijn leven tot nu toe en natuurlijk ook mijn visie over wat ik gelezen heb. De studie die ik heb gekozen, past gewoon bij mijn persoonlijkheid. Ik ben echt iemand die analyseert, maar dat heb ik niet in mijn studie geleerd. Daar leer je gewoon termen, net zoals jullie. In gesprekken met mensen ben ik puur mezelf. Mensen die vroeger hoorden dat ik psychologie studeerde, dachten wel eens dat ik door mijn studie zou weten waar zij aan dachten, hahaha.

Bent u recht voor zijn raap?
Als je iets aan mij vraagt, krijg je een eerlijk antwoord. Maar het is belangrijk om te letten op de formulering. Iets wat mensen niet zeggen, zegt vaak net zoveel als wat mensen wel zeggen. Formuleren is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Als iemand naar mijn mening vraagt, krijgt hij of zij een eerlijk antwoord. Als ik denk dat het precair ligt, dan zal ik het zeker op een bepaalde manier inpakken zoals iedereen dat doet.

Wat is het beste advies dat u ooit heeft gekregen?
Twee jaar terug zei mijn oudste broer dat ik eerst moest huren alvorens ik een huis ging kopen. En dat ik ondertussen op mijn gemak de markt moest bekijken. Daar heb ik naar geluisterd en dat was een goed advies. Anders had ik te impulsief keuzes gemaakt die bindend waren. Door eerst een tijdje te huren, heb ik besloten om in Eersel te gaan wonen. Als ik toentertijd zijn advies niet opgevolgd had, dan had ik in een ander dorp gezeten. Daar had ik dan later spijt van gekregen.

Hoe ziet uw toekomst eruit?
Ik ben meer iemand van die het allemaal wel ziet. Wel heb ik plannen. Ik denk dat ik sowieso blijf wonen waar ik woon (Brabant sowieso). In de toekomst ga ik denk ik wel weer meer richting onderzoek. Op dit moment doe ik dat niet. “Wetenschap of bedrijfsleven? “ Waarschijnlijk bedrijfsleven.

Waarom kiest u voor het bedrijfsleven?
Wil je in de wetenschap op onderzoeksgebied carrière maken, dus bij de top horen, dan kost dat zoveel tijd dat ik te veel concessies zou moeten doen op andere punten in mijn leven die belangrijk voor mij zijn. Wil je meegaan in de wetenschap qua onderzoek, dan moet dat helemaal je passie zijn. Dan moet jij je daar compleet op focussen. Terwijl ik in de toekomst toch een gezinnetje zou willen hebben en leuke dingen wil blijven doen met mijn vrienden. De wetenschap is niet zomaar een baan. Ik heb die passie voor onderzoek en wetenschap wel, maar er zijn daarnaast meerdere dingen die ik in mijn leven belangrijk vind. Onderzoek in het bedrijfsleven past gewoon beter bij mij. Dat is echt mijn persoonlijke visie. Daar zal dus niet iedereen het mee eens zijn.

Wie zou u graag willen ontmoeten en waarom?
Jane Austin en Oscar Wilde zijn allebei dood dus die vallen af. Ik heb die wens ook eigenlijk helemaal niet. Ik heb niet zoveel bewondering voor mensen maar er zijn wel mensen die ik goed vind. Maar ik zou niet zo kunnen zeggen dat ik iemand persé zou willen ontmoeten. Ik heb helemaal niet zoiets van dat iemand belangrijker is door wat hij doet, gedaan heeft of gezegd heeft.

Wat is de mooiste stad waar u ooit geweest bent?
Ik denk Moskou. Vooral qua gebouwen, de stijl waarin gebouwd is. Ik ben altijd helemaal gek geweest van de Romanovs (Tsaren). Daar heb ik op de middelbare school een werkstuk over geschreven. Ook hoe de gebouwen gebouwd zijn en de functies van deze gebouwen vind ik interessant. Alle verschillende stijlen in Moskou vond ik prachtig mooi. In Nederland kies ik voor Maastricht. Ik heb nooit echt in het centrum gewoond. Mijn studie zat namelijk buiten de stad. Het eerste jaar heb ik in België gewoond in een studentenhuis met dertien studenten. Vanaf het tweede jaar in Maastricht zelf.

Wat vond u van dit interview?
Ik dacht dat jullie meer zouden hebben willen weten over mijn studententijd. Maar tja dat was ook niet echt zo boeiend.

Wat is het leukste dat u in dat studentenhuis gedaan hebt?
Een indoor sneeuwballengevecht in het trappenhuis. Er waren drie verdiepingen met in ieder trappengat een raam met een goot. Vanaf binnen kon je uit deze goot sneeuw pakken. We hebben lol gehad daar. Het was een leuk huis!

Ook heb ik wel eens een inbreker betrapt. Deze was babbelboxlijnen aan het bellen en de etensvoorraad aan het opeten. Ik hoorde geluiden en zag daarna dat een jongen met een baseballcap de voordeur uit lopen. Toen heb ik de politie gebeld en de huisbaas erbij gehaald. Ook hebben ze één keer een eitje gebakken. De inbreker dacht dat er niemand thuis was. De buurman hoorde ’s ochtend vroeg de deur dichtgooien. De buurman wist dat wij in het weekend nooit thuiswaren en hij ging vervolgens kijken. Er is gelukkig nooit iets gestolen.

Was het een typisch vies studenten?
Nee, het was geen vies studentenhuis. Het was netjes omdat we en poetsvrouw hadden. De buurman zette het vuilnis buiten. Eigenlijk waren we ook wel gewoon nette studenten. Ook hebben we in kamers vaak meubilair verwisseld. Tussen verschillende kamers of gewoon puur alles opnieuw inrichten. Dan had de student zijn kamerdeur open laten staan. Flauwekul gewoon.

Heeft u nog een slotopmerking?
Als je iets leert, is het altijd leerzaam voor de toekomst. Ik heb soms het idee dat studenten vergeten dat het belangrijk is om zaken te leren en niet om het vak met een zesje binnen te tikken.

Is er iets wat studenten van u moeten weten?

Niet zo zeer, maar ik heb nog wel een leuke anekdote. Op een gegeven moment hadden we met  Asset Marketing een studiereis naar Moskou! Op de Asset Marketing site staat ook een stukje waarin er na een gebeurtenis tijdens de studiereis naar Moskou verwezen wordt. Daar staat: ‘What happens in Moskou, stays in Moskou.’ Maar dat gebeurde niet helemaal.

Op een gegeven moment werd ik wakker in de ochtend, en daar hadden ze een hele grote spiegelwand. Dus ik kijk in de spiegel en zag dat er scheerschuim op mijn hoofd zat. Ik dacht oh nee hè. Nadat ik in het hostel gedoucht had, bleek dat mijn bed onder scheerschuim zat. Gelukkig hadden we één bed over dus heb ik de lakens verwisselend. Daarna heb ik nog even geslapen.

’s Ochtends bleek dat er verschillende mensen waren die scheerschuim op hun hoofd hadden. Ze zijn gaan draaien in hun slaap, waardoor het hele bed onder zat. Ondertussen was ik zo fris als een hoentje. Iedereen was ’s ochtends benieuwd wie het gedaan had.

Het gerucht ging dat twee studenten het gedaan zouden hebben en dat ze het ook gefilmd hadden. Ik vond het wel lef, omdat ze het wel bij mij gedaan hadden. Ze dachten waarschijnlijk dat ik er wel tegen kon. Dat kan ik ook wel. Maar ik had wel zoiets van: Jullie pak ik terug .

Terug in Nederland heb ik samen met Cedric Stalpers een onofficiële brief opgesteld. Mooi op papier van de UvT laten drukken. Met daarin dat wij de voorzitter van de MA verzochten om met de namen van de twee studenten op de proppen te komen. Als reden stond erin dat ik mij toch onheus bejegend voelde in mijn slaap. Wat toch als een soort intimidatie kan overkomen. Ook had de brief als inhoud dat dit gedrag niet overeenkomstig de code of conduct (gedragscode tussen studenten en studenten) is. Ook werd erin aangekondigd dat er sancties zouden komen voor de twee studenten in kwestie.

De voorzitter wist dat het een geintje was. Dus hij heeft de studenten langs laten komen en meegespeeld. Die twee studenten waren natuurlijk niet blij. Ook vertelde de voorzitter aan hen dat de verhouding tussen het departement en de studievereniging verstoord was. De brief hangt tegenwoordig ingelijst op de MA kamer.

Op een bepaald moment stond ik buiten en kwamen de twee studenten met een grote bos bloemen aanlopen. Ze hadden zelf bloemen gekocht terwijl dat ik ze gewoon een koekje van eigen deeg wilde geven. Dus ik moest ontzettend lachen.

The following two tabs change content below.

Eveline

Laatste berichten van Eveline (toon alles)

4 gedachten over “De vrouw achter Petra Tenbült (deel 2)

  1. Super leuk om te lezen. Het meeste wist ik al wel; zeker dat je Jane Austin zou noemen en liever één op één gesprekken hebt dan danst. Jammer dat je niet mee gaat naar Istanbul.

  2. Klaarblijkelijk ben ik voorspelbaarder dan ik dacht… (iig voor Stan), haha! Idd jammer dat ik niet mee ga naar Istanbul, vind ik ook, maar wel leuk dat jullie het leuk vonden om dit interview te lezen!

  3. Leuk interview! Gaaf om die grap op ’t laatst nog eens langs te zien komen, schitterend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.