BlogMarkethings.net recenseert

Deel 2: Online overtuiging door Sympathie

We zijn inmiddels aanbeland bij alweer de 10e editie van Markethings recenseert, dé rubriek waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Binnen een reeks van zeven artikelen wijden we één artikel aan ieder overtuigingsprincipe van de opperbaas van beïnvloeden: Robert Cialdini. Jorrit trapte twee weken gelden af met een blog over het overtuigingsprincipe Autoriteit. In deze tweede editie zal het gaan over Sympathie. Eerst nog even een kleine les over het gedachtegoed van Cialdini: Ruim 30 jaar geleden publiceerde deze voormalige professor aan Arizon State University en Stanford University zijn boek “Influence: The Psychology of Persuasion”. In dit boek benoemde hij zes overtuigingstechnieken die nog altijd mateloos populair zijn binnen zowel de bedrijfswereld als de collegebanken. En onlangs voegde hij nog een zevende overtuigingstechniek toe. Veel bedrijven gebruiken deze technieken om klanten te overtuigen om hun producten of diensten te kopen.

Volgens Cialdini zijn mensen makkelijker te beïnvloeden door mensen of bedrijven waar ze sympathie voor hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen meer sympathie hebben voor mensen waar ze gelijkenissen mee hebben. Voorbeelden hiervan zijn andere mensen met dezelfde kledingsmaak, hobby of fysieke eigenschappen. Wanneer mensen gedurende een langere periode met anderen mensen aan hetzelfde doel werken, dan versterkt dit in veel gevallen ook het gevoel voor sympathie. Dit gebeurd bijvoorbeeld vaak bij studiegenoten of collega’s. Bedrijven kunnen sympathie gebruiken om een consument over te halen een product bij hun te kopen. Consumenten zeggen immers sneller ‘ja’ tegen een bedrijf waar ze sympathie voor hebben.

 

 

Bedrijf 1: Wehkamp

Wehkamp is de grootste online verkoper van fashion producten en wordt gezien als een pionier op het gebied
van online verkoop. Op hun website maken ze maar beperkt gebruik van het overtuigingsprincipe sympathie. Eén van de belangrijkste methoden voor het creëren van sympathie is het tonen van ‘de mens’ achter Wehkamp. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden op de ‘over ons’ pagina. Hier maakt Wehkamp te weinig gebruik van. De ‘over ons’ pagina is verstopt onder het kopje klantenservice en geeft weinig informatie over de mensen achter Wehkamp. Een tweede methode voor het vergroten van de sympathie is het gebruik van aansprekend beeldmateriaal waarmee de consument zich kan identificeren. Op dit gebied doet Wehkamp het een stuk beter, getuige de afbeelding hier rechts waarop een vader en zoon samen te zien zijn tijdens het gamen.

Conclusie: 3/5 sterren 

 

Bedrijf 2: Coolblue

De slogan van Coolblue, ‘Alles voor een glimlach’, verraadt natuurlijk al dat sympathie hoog in het vaandel staat bij dit bedrijf. Deze slogan wordt veelvuldig vertaald in de praktijk. Dit zit ‘m vooral in details. Zo is onderstaande tekst onderdeel van een e-mail die ik kreeg van Coolbue, omdat mijn pakketje verzonden was: ‘’ Uw Coolblue-pakket wordt vandaag bezorgd door een pakketbezorger van PostNL. Op postnl.nl kunt u zien hoe laat de bezorger voor uw deur staat. Doe ‘m de groeten!’’   De ‘over ons’ pagina staat redelijk prominent op de website en is gevuld met informatie over de oprichters, bedrijfscultuur en kernwaarden. Dit maakt het een erg persoonlijke pagina, iets dat de sympathie ten goede komt. Daarnaast maakt Coolblue op hun en website en e-mails veel gebruik van foto’ s van lachende Coolbue medewerkers. Dit is een goed voorbeeld van de inzet van beeldmateriaal, om de sympathie te vergroten.

Conclusie: 5/5 sterren

 

 

Bedrijf 3: bol.com

In vergelijking met Coolblue heeft Bol.com een wat zakelijkere aanpak. Echt voorbeelden waar duidelijk uit blijkt dat Bol.com er veel aan doet om sympathie te creëren zijn niet prominent aanwezig op de website. Er valt op dit gebied dus nog het een en ander te winnen voor Bol.com. Er is niet echt een pagina te vinden op de website waar je informatie kan vinden over de mensen achter Bol.com. Dit is wel te vinden op de banensite, maar niet op de site van Bol.com. Wat Bol.com wel goed doet, is het begeleiden van consumenten bij hun aankoop. Op de meeste productsites staat een verhaaltje waarin mensen kunnen lezen waar ze op moeten letten bij de aankoop van het desbetreffende product. Bol.com stelt ze hierbij op als een goede vriend die je helpt bij de aankoop van een product. Bol.com doet bepaalde zaken op het gebied van sympathie dus al wel, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.

Conclusie: 3 /5 sterren

 

Bedrijf 4: Mediamarkt

Wat betreft de ‘over ons’ pagina heeft Mediamarkt de zaakjes goed voor elkaar. Naast een aantal klantbeloftes vind je hier het een en ander over de ontstaansgeschiedenis van Mediamarkt. Dit versterk het gevoel van sympathie. Een ander opvallend aspect van de Mediamarkt is de Mediamarkt Club. Wanneer je hier lid van bent dan profiteer je van verschillende voordelen zoals persoonlijke updates, dubbele retourtijd en gratis bezorging. Door het creëren van de Mediamarkt club zorgt Mediamarkt ervoor dat mensen het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van een community van soortgelijke mensen. Dit versterkt het gevoel van sympathie. Daarnaast maakt Mediamarkt veel gebruik van foto’s van jonge, lachende mensen. Dit is een effectief middel om de sympathie te vergroten.

Conclusie: 4 /5 sterren

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.