BlogMarkethings.net recenseert

Deel 1: Online Overtuiging door Autoriteit

 

Vandaag presenteert Markethings.net alweer de negende editie van “Markethings.net recenseert”! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. In eerdere edities recenseerden we onder andere al ‘kerstreclames’, ‘celebrity endorsement’ en ‘pay-offs’. Vandaag staan we stil bij de overtuigingsprincipes, bedacht door de godfather van de overtuiging: Robert Cialdini. Ruim 30 jaar geleden publiceerde deze voormalige professor aan Arizon State University en Stanford University zijn boek “Influence: The Psychology of Persuasion”. In dit boek benoemde hij zes overtuigingstechnieken die nog altijd mateloos populair zijn binnen zowel de bedrijfswereld als de collegebanken. En onlangs voegde hij nog een zevende overtuigingstechniek toe. Veel bedrijven gebruiken deze technieken om klanten te overtuigen om hun producten of diensten te kopen. En net zo zweert menig marketingdocent bij deze overtuigingstechnieken en gebruikt ze regelmatig om ervoor te zorgen dat hun studenten hun opdrachten op tijd inleveren. Omdat het zo interessant is en ik er wel 100 webpagina’s over kan schrijven, zal ik per blog één overtuigingsprincipe behandelen. Vandaag behandelen we het overtuigingsprincipe van Autoriteit. Heb ik je overtuigd om verder te lezen?

Volgens Cialdini zijn mensen geneigd om autoriteiten te vertrouwen, en soms zelfs te gehoorzamen. Een autoriteit helpt mensen om hun onzekerheden over bepaalde aankopen weg te nemen. Een online autoriteit kan zowel een werknemer van het bedrijf met heel veel kennis zijn, als bijvoorbeeld een gevestigde instantie als de consumentenbond. Maar ook bloggers en vloggers worden steeds vaker als autoriteit gezien.

Bedrijf 1: Wehkamp

We starten met de grootste fashion e-tailer van ons land: Wehkamp (bron: Twinkle100). Wanneer je op de startpagina van Wehkamp komt, valt het meteen op dat Wehkamp strooit met kortingen. De kortingen lopen op tot wel 70%. Er wordt voornamelijk veel gebruik gemaakt van inspirerende fotografie.

Op de productpagina’s maakt Wehkamp weinig tot geen gebruik van autoriteit. Op praktisch elke pagina wordt de focus gelegd op de hoge kortingen. Inhoudelijk wordt er weinig over de producten gesproken. Het gaat met name over opruimdeal. Van inhoudelijke overtuiging door een autoriteit lijkt geen sprake te zijn. Maar na lang zoeken, kom ik op een productpagina van de Makita Boorhamer een filmpje tegen van een persoon die uitleg geeft over de desbetreffende boormachine. Vervelend dat Wehkamp echter niet vertelt wat de functie van deze persoon is en dat hij er niet echt uitziet als een bouwvakker die vaak boort. Niet echt een autoriteit dus…

| Conclusie: 1 / 5 sterren |

Bedrijf 2: Coolblue

De tweede e-tailer die we in deze blog behandelen is het bedrijf dat in 2015 er bij de Thuiswinkel Awards van door ging met de award voor Beste Webwinkel van 2015: Coolblue. En laat Thuiswinkel.org nou net hét keurmerk binnen de e-commerce zijn. Een behoorlijke autoriteit dus.

Coolblue toont op haar productpagina’s bij bepaalde het producten het label ‘Coolblue’s keuze’. Wanneer een bezoeker van de website hier op klikt komt deze op een webpagina waarbij de productspecialist van Coolblue uitlegt welke keuze volgens Coolblue het beste past bij bepaalde eisen
van de klant. Door het tonen van een foto van de productspecialist, vergroot Coolblue de autoriteit van de productspecialist omdat deze ‘tastbaar’ wordt.

Daarnaast toont Coolblue ook een label op de productpagina’s waarbij het gebruik maakt van de autoriteit die de vergelijkingswebsite kieskeurig.nl heeft. Klanten zouden kunnen denken dat doordat dit product het best gereviewd is op dit platform, het wel een goed product moet zijn.

| Conclusie: 4,5 / 5 sterren |

Bedrijf 3: Bol.com

Als derde e-tailer kijken we naar de ‘winkel van ons allemaal’, zoals bol.com haarzelf beschrijft. In 2016 werd bol.com door een vakjury, die vast en zeker vol autoriteiten zit, u
itgeroepen tot ´Beste Webwinkel van Nederland´.

Bol.com maakt op haar landingspagina al meteen gebruik van het overtuigingsprincipe van autoriteit. Voor de rubriek ‘Global Beauty by Xelly’ reist bol.com samen met visagiste Xelly Cabau van Kasbergen af naar een aantal steden in de wereld om make-up- en hairtutorials te maken. Uiteraard raadt Xelly hierbij producten aan die verkrijgbaar zijn bij bol.com. Naast de rubriek ´Global Beauty by Xelly´ prijkt het slot waarin een expert boekentips geeft om je goede voornemens kracht bij te zetten met de gezondste boeken voor 2017. Deze expert blijkt Hannah te zijn, categorie assistent Nederlandse boeken bij bol.com.

Op de productpagina´s maakt bol.com vervolgens ook veelvuldig gebruik van autoriteit. Zo zien we een ´stempel´ bij het spel Grand Theft Auto V waarin wordt vermeld dat Tweakers dit spel bestempeld als het ultieme product in haar categorie. Maar ook Hardware.Info wordt als autoriteit gebruikt. Sinds de oprichting in 1999 informeert Hardware.Info consumenten in Nederland en België over computerhardware en consumentenelektronica. Conclusie: de winkel van ons allemaal is een winkel vol
autoriteiten.

| Conclusie: 5 / 5 sterren |

Bedrijf 4: Mediamarkt

Media Markt is al jarenlang marktleider in consumentenelektronica en bekend bij 95 procent van alle Nederlanders. Je zou dus kunnen zeggen dat Media Markt van zichzelf al een autoriteit is. Is dit op de website ook terug te zien?

Wanneer we op de startpagina belanden, moeten we concluderen dat de Media Markt op haar startpagina geen gebruik maakt van het overtuigingsprincipe autoriteit. De Media Markt maakt daarentegen gebruik van een ander verleidingsprincipe (overigens geen verleidingsprincipe van Cialdini), namelijk korting. Heel veel korting. Als we verder kijken dan de startpagina zien we echter een vorm van autoriteit die we nog niet eerder zagen. Binnen de thema’s computer, fotografie, verzorging, eten & drinken en entertainment biedt Mediamarkt haar (potentiële) klanten workshops aan. Hierin geeft een expert je allerlei tips over hoe je het beste met de producten die bij Mediamarkt binnen deze categorieën te koop zijn, aan de slag kan.

Verder zien we echter weinig gebruik van het overtuigingsprincipe autoriteit in de webshop. De Mediamarkt zal wel gedacht hebben: “ik ben toch niet gek?“

| Conclusie: 3 / 5 sterren |

In deel 2 van de reeks “Online Overtuiging” staat het overtuigingsprincipe Sympathie centraal. Deel 2 wordt geschreven door onze meest sympathieke blogger: Jannick Swartjes.

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.