BlogMarkethings.net recenseert

Deel 4: Online Overtuiging door Sociale Bewijskracht

Vandaag presenteert Markethings.net alweer de vierde editie van de serie ‘Online Overtuiging’ waarbij we zes overtuigingsprincipes van Robert Cialdini toepassen in een online context. Deze serie wordt gepresenteerd binnen de categorie “Markethings.net recenseert”! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Eerder behandelde ik binnen deze serie het overtuigingsprincipe ‘Autoriteit’, liet Jannick zijn licht schijnen over ’Sympathie’ en schreef Babette een blog over ‘Commitment & Consistentie’. In deze blog staat het overtuigingsprincipe ‘Sociale Bewijskracht’ centraal. Sociale bewijskracht gaat over het meenemen van andermans meningen en gedragingen in onze koopbeslissing. Klanten hebben de neiging zich, al dan niet onbewust, te vergelijken met andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan reviews en ratings die getoond worden in webshops. Uit onderzoek blijkt dat ruim 90% van klanten zich laat beïnvloeden door online reviews. Uit onderzoek van de Markethings.net-commissie bleek dat al ruim 1200 bezoekers jou voorgingen en de blogs in de serie ‘Online Overtuiging’ lazen. Daar wil jij toch ook bij horen?

 Wanneer we onzeker zijn over een aankoop, zijn we volgens Cialdini geneigd om terug te grijpen op een oerinstinct: kijken wat andere mensen doen. Zodra blijkt dat andere mensen baat hebben bij een bepaalde beslissing, zijn we geneigd daarin mee te gaan. Sociale bewijskracht wordt als een van de krachtigste beïnvloedingsmiddelen gezien omdat veel klanten onzeker zijn bij het doen van een aankoop. Veel consumenten voelen nog meer onzekerheid bij het doen van een online aankoop, dus vandaar dat veel webshops gebruik maken van dit overtuigingsprincipe. En ook hier geldt: als veel websites het doen, dan zal het wel goed zijn toch? Laten we eens kijken hoe diverse webshops in Nederland er het van afbrengen. Weten zij consumenten te overtuigen met sociale bewijskracht?

Bedrijf 1: Groupon

We beginnen deze vergelijking met Groupon. Groupon is een platform dat kortingen aanbiedt voor diverse activiteiten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een massage- of gezichtsbehandeling of een bezoek aan een spa.  Wanneer je op Groupon een bepaalde deal selecteert, geeft Groupon aan hoe vaak die deal bekeken is en hoe vaak deze al verkocht is. Ook geven ze je meteen de mogelijkheid om de deal te delen, zodat jij (onbewust) anderen kan overtuigen dat het een goede deal is. Daarnaast toont Groupon bij sommige deals customer reviews. Hier zijn ze echter niet consistent in en niet alle deze reviews worden niet uitgebreid weergegeven. Juist reviews zijn bij dit soort aankopen erg van belang omdat je bij zo’n soort diensten vaak niet weet wat je precies krijgt en dus veel onzekerheid met zich meebrengen. Reviews zijn een vorm van sociale bewijskracht omdat ze de mening van andere klanten vermelden en nieuwe klanten deze meningen meenemen bij hun aankoopbeslissing. Jammer dat Groupon niet uitgebreid gebruik maakt van deze functionaliteit, want het zou hun sales zeker ten goede kunnen komen.

| Conclusie: 3 / 5 sterren |

Bedrijf 2: Coolblue

De winkel die graag een glimlach op het gezicht van haar klanten tovert, begint al op haar startpagina met het gebruik van sociale bewijskracht als overtuigingsprincipe. Door expliciet haar score uit klantenbeoordelingen te vermelden op de startpagina, laat Coolblue zien dat haar vele klanten zeer tevreden zijn met de winkel.

Wat Cooblue daarnaast ook goed doet is het verzamelen en overzichtelijk weergeven van reviews. Coolblue heeft veel reviews op haar website van klanten die het product eerder hebben gekocht. Nieuwe klanten nemen deze meningen mee in hun beslissing om al dan niet het product te kopen. Onder de productspecificaties zijn bij de producten duidelijk de plus- en minpunten die voortkomen uit reviews gebundeld. Hierdoor hoeft een klant niet de vele reviews zelf door te lezen, maar kan hij gemakkelijk gebruik maken van dit overzicht.

 | Conclusie: 4 / 5 sterren |

Bedrijf 3: Booking.com

Booking.com staat te boek als de ‘kampioen onder de webshops’ als het gaat om het gebruik maken van het overtuigingsprincipe sociale bewijskracht. Dat Booking.com veel gebruikt maakt van sociale bewijskracht om haar potentiële klanten te overtuigen, blijkt al wanneer we landen op de startpagina. Kreten als “114.700.000 beoordelingen waar u op kunt vertrouwen” en “Deel deze link met uw vrienden en verdien geld” vliegen ons om de oren. Ook laat Booking.com op haar startpagina accommodaties zien die net geboekt zijn door andere reizigers. Er is zelfs een informatiepagina waarop Booking.com uitlegt hoe belangrijk foto’s en reviews van echte bezoekers zijn. Hoe overtuigend is dat?

Wanneer we vervolgens op zoek gaan naar een geschikte locatie voor ons verblijf, worden we continue bestookt met vormen van sociale bewijskracht. Sommige hotels hebben het predicaat ‘topaanbeveling’ meegekregen en er wordt getoond hoe vaak een hotel vandaag is gereserveerd. Ten slotte staat er bij sommige hotels dat deze ‘erg gewild!’ zijn. Conclusie: Booking.com wordt terecht de ‘kampioen onder de webshops’ genoemd als het gaat om het gebruik van sociale bewijskracht. Bewijs? Ik ga eind mei een weekendje naar Brugge!

| Conclusie: 5 / 5 sterren |

Bedrijf 4: bol.com

Ten slotte kijken we naar de beste webwinkel van 2016 (Bron: Thuiswinkelawards 2016): bol.com. Deze winkel gebruikt het overtuigingsprincipe van sociale bewijskracht zelfs in haar slogan: “De winkel van ons allemaal”. Op de startpagina van bol.com ontvang ik al een tip speciaal voor mij. Gebaseerd op een eerdere zoekopdracht krijg ik een suggestie voor een product. Deze suggestie is gebaseerd op het aankoopgedrag van klanten die dezelfde zoekopdracht gebruikten.

Ook op de productpagina’s doet bol.com aanbevelingen voor producten die andere klanten ook bekeken hebben. Daarnaast geeft bol.com op deze pagina’s een samenvatting met een gemiddelde beoordeling en plus- en minpunten van bepaalde producten. Ook staan er op veel plekken in de winkel lijstjes met de bestverkochte producten binnen bepaalde categorieën.

Ten slotte maakt bol.com tijdens het betaalproces nog handig gebruik van het fenomeen sociale bewijskracht. Bij de verschillende betaalmethoden wordt bij de mogelijkheid iDEAL vermeld dat dit de meest gebruikte betaalmethode is in Nederland. Conclusie: de “winkel van ons allemaal” maakt op veel plekken in haar winkel gebruik van “ons allemaal” om “ons allemaal” te overtuigen.

| Conclusie: 4,5 / 5 sterren |

De volgende blog in de serie ‘Online Overtuiging’ wordt geschreven door Babette en staat volledig in het teken van het overtuigingsprincipe Wederkerigheid. Babette steekt elke keer ruim 4 uur in het schrijven van een blog. En jij kan haar blog helemaal gratis lezen op Markethings.net! Zo’n aanbod kun je toch niet weigeren?

 

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.